Annons

TECHNIA fortsätter expandera inom simulering- och analys: Köper österrikiska specialisten PRIME Aerostructures

JOBBAR MED DASSAULTs SIMULIA-LÖSNINGAR. PLM-konsulten och Dassault Systemes globalt ledande VAR-partner, TECHNIA, fortsätter expandera. Idag meddelar bolaget att man köpt PRIME Aerostructures, också detta en Dassault-partner, baserad i Wien, Österrike. Bolaget är känt för sin specialisering inom avancerade flygplansstrukturer där man levererar teknik och tjänster för design av lätta, högpresterande komponenter som vässar flygplanens effektivitet och säkerhet. Tjänsterna omfattar hela produktens livscykel, från idé till produktion och certifiering. Mjukvarumässigt baserar man sig alltså på primärt Dassaults 3DEXPERIENCE-plattform. Simuleringsbitarna har stor betydelse i detta och används för att lösa problem, design- och prestandaoptimering inom sånt som strukturmekanik, flödessimulering, multikropp-simulering och elektromagnetism.
Köpet färgar väl in i TECHNIAs PLM-upplägg, där uppbyggnaden av ett starkt simuleringsteam är en av TECHNIA-chefens, Magnus Falkman, prioriteringar. I pressmaterialet noteras också att PRIME Aerostructurers expertteam ”använder klassens bästa simuleringsverktyg för att öka kreativiteten genom hela produktens livscykel och omvandla innovativa idéer till konkreta, kvalitetsdrivna lösningar.” Detta inkluderar noggrann analys, från materialval till omfattande problemlösning, där tyngdpunkten ligger på Dassaults digitala simuleringsverktyg i SIMULIA-sviten. Goda exempel på sådana verktyg är t ex FEA-mjukvaran (Finita Element Analysis) Abaqus, Simulia X-flow för CFD (Computational Fluid Dynamics) eller CST Studio för elektromagnetiska studier.
- För våra globala kunder innebär Prime Aerostructure att vi kan erbjuda ett utökat strategiskt stöd och expertis som drar nytta av våra starka SIMULIA- och 3DEXPERIENCE-portföljer, säger Falkman i en kommentar och tillägger: ”Med toppkunskaper inom avancerad simulering, PLM och systemintegration (SI) är vi angelägna om att utöka våra ingenjörstjänster till ett bredare spektrum av potentiella kunder inom både flyg- och rymdtillämpningar." Ingenjörerna på PRIME Aerostructures har vidare en mycket intressant meritlista och har varit involverade i flera av marknadens mest prestigeladdade flyg- och rymdprogram. Man har bl a utvecklat utvecklat komposit- och metallkomponenter för flygplan som en rad Airbus-modeller, från A330 till A380. Sak samma för Boeings 737 till 787-modellerna. På rymdsidan har man vidare varit med inom projekt som ARTEMIS- och ARIANE 5 (VINCI Cardan). För närvarande utvecklar man bl a kompositstrukturer för nästa generations turbopropflygplan.
Det är alltså ett högkvalificerat bolag som tar plats i TECHNIA, efter ägaren Addnode Groups nu annonserade köp. PRIME Aerostructures är med sina runt tio anställda och 45 miljoner i årliga intäkter inget stort bolag, men kompetensen är hög och med detta förvärv befäster och breddar TECHNIA sin position som en av marknadens främsta leverantörer inom digital simulering.

Jens Potthoff, CEO för TECHNIA Euro-Central säger i en kommentar att denna investering är en viktig förbättring för bolagets centraleuropeiska kunder, och ger dem direkt tillgång till regionala resurser.
– Det stärker våra PLM- och virtuella tvillingstrategier, genom att utnyttja simuleringsledd design och avancerad simuleringsteknik. Med dessa resurser är vi bättre positionerade för att leverera skräddarsydda lösningar som främjar innovation och effektivitet i hela regionen. Dessutom tillåter det oss att utöka våra ingenjörstjänster till ett bredare utbud av potentiella kunder inom både flyg- och rymdtillämpningar, säger han.

Simulering allt viktigare i modern produktutveckling
Simuleringsområdet har under det senaste decenniet utvecklats till ett nyckelområde inom produktutveckling med runt 10-procentiga, eller högre, årliga tillväxttal vad gäller världens företags satsningar på området. Detta hänger i sin tur ihop med den allt längre drivna digitaliseringen inom produktframtagnings-området, där dagens designarbete präglas av att man tar fram 3D-modeller innan man gör några fysiska prototyper i den mån det över huvudtaget behövs. Därmed får den digitala simuleringen en nyckelroll för att testa eller verifiera funktioner prestanda och liknande av virtuella 3D-prototyper. Denna utveckling kommer med all säkerhet att fortsätta utvecklas explosivt, vilket också speglas i svenska PLM-utvecklarens, TECHNIA, invetseringar inom simulering och analys, där man köpt ett flertal företag de senaste åren för att bygga upp en stark CAE-avdelning. Dagens annonserade köp är alltså ett i raden där målsättningen är att täcka alltfler specialområden, i fallet med det nu förvärvade PRIME Aerostructures sålunda flygsidan.

Toppmodern teknik även inom additivt
I pressmaterialet noteras också att PRIME använder toppmodern teknik som additiv tillverkning, kompositer och simuleringar. Och att PRIME är känt för att tänja på tekniska gränser och utvecklar lätta, högpresterande komponenter som förbättrar flygplanens effektivitet och säkerhet.
– Detta är ett bra drag för PRIME som företag. Vi har byggt upp en relation med TECHNIA under den senaste tiden och känner att sammanfogningen av de två organisationerna passar bra, vilket gör att våra kombinerade enheter kan ta itu med hela den europeiska centrala marknaden med simuleringsmjukvara och tjänster, Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-plattform och nu integrering av företagssystem för stora konton, säger Roland Zeillinger CEO på PRIME Aerostructures.

Även Dassault Systemes uttrycker tillfredställelse över TECHNIAs/Addnodes investering i förvärvet av PRIME:
– Jag är glad över att se TECHNIAs strategiska förvärv utvecklas. Detta drag utökar inte bara deras globala marknadsfotavtryck utan drar också nytta av deras kollektiva styrkor, vilket sätter dem på en väg mot varaktig tillväxt och innovation, summerar John Kitchingman, SVP för Global Customer Engagement, inom Dassault Systèmes.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title