Annons

TECHNIA har hittills klarat Coronakrisen utan tuffa affärsavbrott – nu etablerar man sitt PLM-event i digital tappning

Jonas Gejer noterar dock att den nya situationen inte är utan utmaningar. Sånt som att man brukar ordna fysiskt organiserade workshops i samband med att definiera exempelvis systemupplägg får nu köras virtuellt.
– Idag prövar vi att göra det via Microsofts Teams. Men att sätta logik och processer kräver mer än vad denna lösning tillåter, så här tittar vi på alternativa lösningar. Vi får helt enkelt pröva os fram på ännu rätt oprövad mark.

TECHNIA har hittills klarat sig utan tuffa avbrott
Har nedstängningen av fabriker, som vi sett så mycket av under den gångna veckan, påverkat ert arbete mycket?
– Nja, förvånansvärt lite ändå. Tillverkningen stängs ner, ja, vilket hänger samman med faktorer som materiel- och komponentbrist i spåren av stängda gränser och leveransvägar. Men vi kommer oftast in på R&D-sidan och där fortsätter i allmänhet företagens utvecklingsarbete. I vissa fall och för vissa företag kan det t o m betyda betydligt mer att göra än tidigare. Detta inte minst inom ”healthcare-segmentet”, där vi har flera kunder.

”Vi studerar utvecklingen och möjligheterna noggrant,” säger TECHNIA-chefen.

Hur det går framöver och allmänt för denna svenska storkonsult inom PLM ligger alltså till stora delar i coronautvecklingens händer. Om man kommer att ta till sånt som andra gjort inom konsultbranschen, t ex korttidspermitteringar i enlighet med de möjligheter som regeringens ssenaste 300 miljarderspaket lagt upp på bordet, återstår att se.
– Vi studerar utvecklingen och möjligheterna noggrant, säger TECHNIA-chefen. Situationen är inte på något vis okomplicerad och vi får hålla alla dörrar öppna så länge denna kris fortgår. Klart är hur som helst att alla bolagsledningar prövas hårt i dessa dagar, men som sagt – vi är ödmjuka inför sånt som händer och är tacksamma över att än så länge ha klarat oss utan tuffa affärsavbrott.

PLMIF – traditionellt fysiskt storevent blir digitalt
Detta sagt om verksamheten i skenet av corona – så riktas idag uppmärksamheten mot ett annat synnerligen spännande inslag i verksamheten: Försöket att etablera en digital upplaga av det stora användareventet PLMIF. I sin fysiska form har denna konferens tveklöst varit en av branschens starkaste på PLM-området, så ribban ligger högt.
I fjolårets fysiska variant av PLMIF-konferensen, i Stockholm, fick vi t ex för första gången inför en större publik höra mer om t ex SCANIAs arbete med och planer för sin implementering av Dassaults 3DEXPERIENCE-plattform, kallat ”Starling projektet”. PLM&ERP News rapport från detta väckte stor internationell uppmärksamhet efter det att vi publicerat en artikel om satsningen på vår amerikanska systersajt, engineering.com.

Dåvarande PLM-ansvarige på SCANIA, Anders Malmberg, väckte i fjolårets upplaga av TECHNIAs PLM Innovation Forum i Stockholm, stor uppmärksamhet via PLM&ERP News artikel om hans presentation av bolagets PLM-satsning, ”The Starling Project”, på vår amerikanska systersajt, Engineering.com. Klicka på länken här för att läsa artikeln: ”A Phased Roll Out with Big Bang Elements: Opportunities and Challenges in SCANIA’s Large 3DEXPERIENCE PLM Implementation”

Men det fanns mycket mer, bland annat fick vi också ta del av Arlas, en av värdens fem ledande mejerikoncerner, erfarenheter av sin PLM-satsning och goda råd på vägen för de bolag som tänkt ta liknande spår.
Vad TECHNIA nu beslutat sig för är att genomföra sin första digitala, 100% onlinebaserade variant av PLMIF-eventet: PLMIF Virtual Innovation Forum 2020.
– Genom lanseringen av av detta event uppmuntrar vi på TECHNIA våra kunder och vänner att ta till sig hållbara metoder inom företagsverksamhet och tillverkning. Vi vill visa att företag kan få insikt, inspiration och kunskap utan att det som ett traditionellt event kostar i form av resor och relaterade avbrott i affärsverksamheten. Att vara ett hållbart företag handlar lika mycket om att anpassa dagliga organisationsmetoder och långsiktiga strategiska mål för att avsevärt minska t ex tillverkningens miljöpåverkan, kommenterar TECHNIA-chefen, Jonas Gejer satsningen. Länk till eventsidan: https://technia.vfairs.com/

Möt mannen som ansvarar för
en av PLM-områdets globalt största implementationer 2020
När det gäller de traditionella PLMIF-konferenserna så är det evenemang som hålls lokalt runt om i världen för att samla visionära och yrkesverksamma människor från flera branschvertikaler för att dela erfarenheter och diskutera den senaste utvecklingen inom PLM, Product Lifecycle Management.
I år tar alltså TECHNIA detta prestigefyllda evenemang online och öppnar det för en global publik i och med tillkännagivandet av PLMIF Virtual Innovation Forum 2020.
Arrangemanget, som kommer att köras från den 28 april och pågå under hela maj månad avviker från traditionell standard i det att det dels inte längre blir en fysisk händelse, dels för att det i sin digitala version kan köras längre och spelas upp för den intresserade publiken vid ett tillfälle som bättre kan tajmas in i verksamhetsschemat. Bland intressanta gäster märks Dassault Systemes karismatiske chef och visionär, Bernard Charles, liksom kollegan i bolaget, EMEAR-chefen OIivier Ribet och på kundsidan kommer vi att få möta Fabian Hoefer från medical tech-bolaget B. Braun, som idag genomför ett av PLM-områdets globalt sett största implementationer av 3DEXPERIENCE-plattformen, en affär som TECHNIA i stor utsträckning är involverad i.
Om detta blir en succé eller inte återstår att se, men helt klart är att det man nu satsar på är ett event som ligger väl i tiden av flera skäl än att bara anpassa sig till Covid-19s härjningar.

Den digitala bilden som först möter besökarna av den digitala upplagan av TECHNIAs storevent, PLMIF Virtual Innovation Forum 2020.

Positiva inslag i klimatdebatten
Det senaste veckornas avstannande och stillastående verksamhetsliv i de flesta industrinationer har visat upp bieffekter som en renare luft med mindre eller nära nog noll i koldioxid- och kväveoxidutsläpp. Med ett växande tryck på organisationer för att ta itu med klimatproblemen och tillverkningens påverkan på miljö menar Jonas Gejer och hans medarbetare på TECHNIA att man gör det möjligt för företag över hela världen att dela värdefulla insikter, samtidigt som man med dessa och det minskande resandet kan förbättra företagsprocesserna och bidra till minskade koldioxidavtryck.
– Produktleverantörer, branschledande användare och visionärer uppmuntras att samarbeta med i det här nya, spännande formatet för att nå och påverka det bredaste publikområdet och påskynda förändringsprocessen, säger Jonas Gejer, och flera gästtalare under fjolårseventet håller med:
– Den takt vi kan förbättra vår teknik med och vår praxis kommer utan tvekan att vara en del i kampen mot klimatförändringar, konstaterar t ex Rebecka Carlsson, klimataktivist, entreprenör och gästtalare under PLMIF 2019.
– Tidigare PLM Innovations-forum har verkligen varit en stor hjälp för oss att förstå vissa saker om vår egen implementeringsresa. Så när jag blev ombedd att tala på PLMIF 2019 var jag glad över att kunna dela några av mina erfarenheter, kommenterar Chris van Oijen, manager för Workflow Systems på företaget Vanderlande, saken. Han var också gästtalare under 2019.

Har de fysiska mötena spelat ut sin roll?
Givetvis kan man tänka sig att de fysiska mötena långt ifrån spelat ut sin roll och kommer att återupptas så fort coronakrisen släpper sitt i dagsläget förlamande grepp om sånt som resor, mindre enskilda möten och större konferenser. Det ligger nog än så länge allt för djupt rotat i vår biologiskt konfigurerade flockmentalitet. Men klart är att den pågående krisen visat på alternativ och den kommer med stor säkerhet också att resultera i vässad kvalitet i de digitala mötesplattformarna. Ännu är strömningstekniken inte sällan behäftad med brister som störningar i ljudöverföringen och ibland dålig synkronisering mellan tal och läpprörelser. Delvis är detta en bandbreddsproblematik. Gissningsvis kommer 5G att kunna bidra till att detta åtgärdas, men lika betydelsefull i utvecklingen kommer kreativiteten hos program-, grafik- och algoritmutvecklarna att vara.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title