Annons

Tele2 tar hem storaffär när PostNord reducerar antalet leverantörer

För en dryg vecka sedan blev det klart att Post Nord och Tele2 utökar sina avtal till att även gälla datakommunikation. Tidigare i år, under sommaren, vann Tele2 också avtal med PostNord för molntjänster, mobiltelefoni och växelfunktionalitet. Med den nytecknade datakommunikationsdealen står det därmed klart att Tele2 blir leverantör av samtliga kommunikationsfunktioner åt PostNord. Till bakgrunden hör att den svenska post- och logistikjätten vill ha ner antalet leverantörer på IT-sidan. - Det blir enklare att ha en stor leverantör som har helhetsansvar, säger IT-basen på PostNord, Björn Heijbel och tillägger att man med denna strategi en situation där wan-, lan- och wifi-leverantörerna pekar på varandra när det blir problem och att man internt tvingas springa mellan parterna och fixa lösningar. - Det är, säger han, lättare att samarbeta internt än externt.

– Det är precis den här typen av leveranser som är Tele2:s signum. Vi är specialister på att leverera komplexa och starka kommunikationslösningar till våra kunder som hjälper dem att knyta ihop helheten. Genom att vi blir helhetsleverantör åt PostNord Sverige kan de fokusera på sin kärnverksamhet medan vi hanterar samtliga kommunikationsfunktioner, säger Samuel Skott, VD Tele2 Sverige.

Tanken att dra ner på antalet leverantörer gäller som sagt inte bara telefoniområdet, utan också inom outsourcing av drift och applikationshantering på IT-sidan. PostNord tänker i och för sig att fortsatt ha tre huvudleverantörer i detta, men det finns en mängd mindre leverantörer som får räkna med att slås ut.

Telia förlorade den svenska upphandlingen. PostNord har för övrigt delat upp sina upphandlingar så att mobiltelefoni, växelfunktionalitet och molntjänster har upphandlats för varje enskilt land, medan upphandlingar för mobilterminaler, datakommunikation och videokonferenslösningar gjorts nordiskt.

Förlorare i sammanhanget blir Telia, som i och för sig vann den danska upphandlingen, men förlorade i Sverige.

Tele2 är sedan tidigare leverantör av PostNords rikstäckande datanätverk WAN, och har i det nya avtalet fått utökat ansvar för lokala nätverk inom LAN i Sverige och Danmark. Det innebär att Tele2 bland annat kommer leverera lokala nätverk på PostNords utlämningsställen i Sverige.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title