DOC – en nyckelfaktor för att flytta data
Men som sagt, på ERP-området och när det gäller den finansiella transaktionshanteringen har Tobias Ralsgård och hans medarbetare lyckats utomordentligt bra.
En av nyckelfaktorerna bakom den lyckade övergången för cirka ett år sedan var användningen av Downtime Optimized Conversion (DOC). Detta är en intressant SAP-metodik med verktyg som minskar tiden det tar att flytta och konvertera data till SAP S/4HANA ordentligt.
”I stället för att sätta upp en parallell miljö kunde vi använda SAPs standardverktyg för att sekventiellt genomföra de nödvändiga aktiviteterna. Våra tester gav oss trygghet och vi kunde genomföra skiftet utan några betydande överraskningar. Jag är så stolt över det arbete som teamet har genomfört,” summerar Ralsgård.
Under den korta med intensiva övergången var cirka 1 000 medarbetare från olika delar av världen involverade, varav cirka 70 i Stockholm. Ericsson nådde inte bara sina mål, utan sparade dessutom 30 procent av budgeten tack vare en kombination av ett starkt team, tydligt ledarskap, effektiv kontraktshantering och smart användning av DOC-metodiken.

Nästa steg: Standardisering och AI-driven analys
Övergången till SAP S/4HANA var första steget på resan. Ericsson har redan startat nästa projekt för att dra nytta av affärssystemets standardfunktioner. Det omfattar i första hand finans och beräknas vara klart under första kvartalet 2026.
”Vi ser nu fram emot att optimera och förfina våra processer ytterligare. Målet är att skapa en mer standardiserad, AI-driven och automatiserad finansiell miljö. Bland annat vill vi använda automatiserad analys av realtidsdata och få AI-drivna insikter direkt i SAP-systemet,” säger Tobias Ralsgård.
Ett annat område som diskuteras är automatiserade funktioner för till exempel regelefterlevnad och bedrägeriupptäckt där AI kan identifiera misstänkta transaktioner och flagga potentiella regelbrott. Ericsson har ett nära samarbete med SAP sedan lång tid tillbaka. Det handlar om tekniska samarbetsprojekt och direkta systemstöd för en rad olika centrala områden som finans, leveranskedjor, HR, inköp osv.
”Vi vill inte vara begränsade av egenutvecklade system. Genom att samarbeta med SAP kan vi kontinuerligt utvärdera och implementera ny teknik som ger oss konkurrensfördelar,” avslutar Tobias Ralsgård.

Tuff utmaning på PLM-sidan
Vi var i ingressen inne på hur svårt det kan vara att klara funktionalitet och tidsplaner med stora implementationer av nya industriella IT-lösningar, där Ericssons 2016 beslutade satsning på en genomgripande uppdatering av PLM-systemet ännu inte, efter närmare tio år, är på plats enligt plan. Införandet av den nya 3DEXPERIENCE-baserade plattformen från Dassault Systemes-lösning var tänkt att ske i en ”big bang-installation” för att ersätta främst det äldre IBM main frame-baserade PRIM/GASK-upplägget. Här fick man avbryta denna attackvinkel 2019, och än idag är det nya systemet bara i fraktioner på plats.
Det är nu inte enkelt att skifta PLM-system i en organisation med över 25 000 brukare (som det 2016 handlade om i Ericssons R&D-organisation), men ett decennium utan den nya lösningen fullt ut på plats är i dagens konkurrensläge inte bra. Även om man ska minnas att tekniksystem av Ericssons komplexa karaktär är svårare att implementera än andra mer renodlat administrativa lösningar.
Ett problem i sammanhanget var att den dåvarande projektledningen (2016) inom Ericsson, initialt satsade på ”big bang-installationen”. Samtidigt var den lösning som skulle implementeras inte klar från utvecklarens sida. Istället var tanken att Ericsson och Dassault tillsammans skulle utveckla den nya telekom-plattformen. 2019 lades big bang-inriktningen på is.
Under senare delen av 2020 gjordes en omdefiniering av strategin och tillsammans med Dassault lades en ny 5-årig tidsplan upp där man bl a tittade på lösningens arkitektur.
Men det har varit fortsatt besvärligt att få igång helheten som var tänkt med den nya PLM-lösningen, och enligt den information PLM&ERP News fått fram i dagsläget, är alltså bara delar av systemet på plats. Och det gamla PRIM har inte gått ur tiden.
Att få en komplett och fungerande PLM-plattform på plats på Ericsson är helt enkelt av stor vikt. I färdens riktning ligger attraktiva bitar som ökad effektivitet, enklare hantering av ökande komplexitet och minskade kostnader, parallellt med förbättrad time-to-market för bolagets produkter.