Annons

Telenor drar igång ännu en 5G-PILOT – nu med ERICSSON

En av de viktigaste tekniska förändringarna inom kommunikationen är etableringen av höghastighetsteknologin 5G. Under 2019 kommer det att ta ordentlig fart och Telenor är en av aktörerna som ligger långt framme i uppbyggnaden av 5G-anpassade nät.
Nu meddelar bolaget att man inleder en 5G-pilot i Norge, nu tillsammans med Ericsson. Sedan tidigare bedriver Telenor Skandinaviens första 5G-pilot i Kongsberg, där invånare getts möjlighet att prova på framtidens mobilnät i vardagen.
Piloten pågår fram till år 2020 då ambitionen är att börja erbjuda 5G till kunder. Projektet kommer att genomföras i det kommersiella mobilnätet tillsammans med kunder och partners.

Syftet med den nya piloten är att testa 5G-teknologin tillsammans med leverantörer och genom experiment undersöka hur kunder och företag kan dra nytta av de stora möjligheterna med 5G.

Ser över de tekniska kraven. Piloten som är i planeringsstadiet kommer att inledas under andra halvan av 2019 och pågå fram till 2020, då Telenor har som ambition att börja erbjuda 5G i både Sverige och Norge.
– Det är viktigt för Telenor att aktivt testa 5G-tekniken med våra leverantörer för att få nya erfarenheter. Genom att experimentera ser vi över de tekniska kraven för 5G och får inblick i hur kunder och företag kan dra nytta av tekniken. Tillsammans med Ericsson kommer vi att undersöka hur 5G-nätverket kan utformas och hur teknik kan användas för att testa och utveckla nya produkter och tjänster, säger Ruza Sabanovic på Telenor Group Technology exekutiv VP.

Rikstäckande svenskt nät påbörjas under 2019. I Sverige inleds utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät under 2019. Det presenterades nyligen efter att Telenor säkrat frekvenser i 700MHz-bandet. Mobilnätet kommer att byggas ut med över 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige.
Den svenska 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter.

Uppgradering av 4G. Parallellt fortsätter Telenor att investera kraftigt för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet, vilket kommer ge betydligt högre kapacitet och upplevd hastighet. Utbyggnaden genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.
– I år börjar vi med den största nätsatsningen sedan utbyggnaden av vårt rikstäckande 4G-nät. Vi vill digitalisera Sverige genom 5G och investerar nu kraftigt för att bygga ut och förstärka vårt mobilnät. Vårt nät täcker idag 99.9% av befolkningen och det kommer vårt 5G-nät också göra när vi är färdiga. Vår utbyggnadsplan är både ambitiös och aggressiv, något vi är riktigt stolta över, säger Andres Suazo, Nätexpert på Telenor Sverige.

Telenors svenska rörelse har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 680.000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Bolaget i Sverige omsätter cirka 13,4 miljarder kronor (2017) och har cirka 1 700 anställda.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title