Annons

Tiotusentals bilar: Volvo Cars får jättedeal kring autonoma fordon från Uber

Volvo Cars kör på i sitt numera offensiva spår. Det senaste är att det Geely-ägda bolaget ska leverera 24 000 självkörande, autonoma, bilar till ”taxitjänsten” Uber. Bolagen har undertecknat ett ramavtal som gäller mellan 2019 och 2021. Det meddelade Volvo Cars i ett pressmeddelande under måndagen. Någon värde på försäljningssumman vill biltillverkaren vill inte uppge, men volvobasen, Håkan Samuelsson, säger till nyhetsbyrån Reuters att ”vinstmarginalen hamnar på ungefär samma nivå som om bilarna skulle säljas av en Volvoåterförsäljare”.

Nyheten från Volvo Cars ska ses i ljuset av att bolaget och Uber har haft ett samarbete sedan tidigare. Företagen har alltså redan inlett ett partnerskap kring utvecklingen av självkörande bilar och dagens deal är ett logiskt nästa steg i detta. Skillnaden mot det tidigare partnerskapet den storskaliga karaktär samarbetet nu får. Och det förstärker de strategiska banden mellan bolagen utan att för den skull vara exklusivt.  

Katarina Adamson, kommunikationsdirektör hos Volvo Cars, vill inte för TT avslöja försäljningssumman.

– Vi har valt att inte göra det. Men det är klart att det är en viktig affär för Volvo, av många anledningar. Vi får bland annat support i utvecklingen av våra egna självkörande bilar, sedan är det förstås också en stor kommersiell order, säger hon.

Bygger på SPA-plattformen. Från tekniskt perspektiv uppges att fordonen baseras på Volvo Cars modulära och skalbara egenutvecklade plattform Scalable Product Architecture (SPA). SPA är en av de mest avancerade bilplattformarna i världen och apå den byggs Volvo Cars samtliga 90-modeller såväl som nya XC60.

– Ny teknologi ruckar på och stör fordonsbranschen, och Volvo Cars väljer att vara en aktiv del i den störningen, säger Håkan Samuelsson. Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen. Dagens överenskommelse med Uber är ett tydligt exempel på en ny strategisk inriktning för oss.

Volvo Cars ingenjörer har i nära samarbeta med Uber utvecklat de XC90-SUV:ar som ska levereras till Uber. Basfordonen är utrustade med all nödvändig säkerhet och grundläggande självkörande teknik som krävs för att Uber ska kunna addera företagets egna autonoma teknologier.

Första självkörande bilen lanseras 2021. – Vi är otroligt glada över att kunna utöka vårt partnerskap med Volvo, säger Jeff Miller, ansvarig för bilsamarbeten på Uber. Den här nya överenskommelsen visar vägen mot massproducerade självkörande bilar i stor skala.

Förutom att leverera bilar som är kompatibla med självkörande teknologi till Uber kommer Volvo Cars att använda samma basfordon i utvecklingen av Volvos egen oberoende strategi för autonoma bilar. Den första självkörande Volvobilen är planerad att lanseras år 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title