Vi ska börja med att notera att Anders Svensson under sin tvååriga sejour vid rodret för Konecranes, ”har sett till att företaget uppdaterat sin strategi och förbättrat sina resultat markant,” säger styrelseordförande Pasi Laine i ett uttalande.
Detta är mönster som Ola Rollén uppskattar och ligger väl i linje med vad Hexagons styrelseordförande sa vid en telefonkonferens i samband med Paolo Guglielmini avgång 2024. Han konstaterade då att man ville ha en exekutiv ledare som kan driva stora projekt och, ”skapa tillväxt i bolagets topline (omsättning)” och – förstås – ”expandera vinstmarginalerna.”
Ingen enkel resa – men Hexagon har bra grunder att stå på
Hur detta än ska gå till så är det ingen enkel resa det handlar om i en tid när mycket av gamla produktionsindustriella sanningar ställs på huvudet, inte minst relaterat till vad som händer inom AI. Men klart är att det Hexagon som Ola Rollén exekutivt basade för och som sedan drivits vidare först, kanske mindre framgångsrikt, av Paolo Guglielmini och därefter i ett mer förvaltningsmässigt perspektiv av Norbert Hanke, har tagit en rad viktiga steg för att se till att skapa den grundarsenal som krävts för att vara konkurrenskraftigt i slaget om framtidens industriella process- och tillverkningsproduktion.
Parentetiskt kan här noteras att Ola Rollén lyfte Hankes insatser i sina kommentarer i pressmaterialet kring Hexagons nu annonserade personförändringar:
”Jag vill också ta tillfället i akt att tacka Norbert Hanke för hans fortsatta engagemang för Hexagon, senast som tillförordnad CEO och koncernchef,” säger han.
Hur som helst, Hexagons breddning av perspektiven inom industriteknik under det senaste decenniet imponerar. Detta i allt från den initiala centreringen kring metrologi-, geomatik-, sensor-, och CAD-områdena till att omfatta utveckling och integrering av t ex sub-PLM-bitar som CAM (bearbetningsteknologi/CNC-kodgenerering), simulering- och analys (MSC), EAM (Infor) och till detta relaterade lösningar för hantering, styrning och underhåll av fysiska industrianläggningar, i allt från komplexa processindustrier a la raffinaderier till smart tillverkning i fabriker.
Vi har gjort några nedslag i trender och utvecklingslinjer som Hexagon möter idag.

Digitala tvillingar, AI och hållbarhetskrav förändrar på djupet
Vad vi ser hända just nu i ett historiskt sett rasande tempo är inte alls en fråga om ytliga förändringar, utan kan med utvecklingen på AI-området eller när det hållbarhet och miljö, närmast liknas vid det ofta missbrukade begreppet, ”revolution”. Hur då?
Tänk dig att utvecklingsteamet är klart med produktutvecklingen och då bara kan ”skjuta in” en digitala tvilling av den i 3D-utvecklade produkten i en annan digital tvilling av inte bara produktionslinan, utan också av de individuella maskiner som bygger upp den; maskinerna som ska effektuera tillverkningsarbetet. Tänk dig att du kan använda den digitala tvillingen av produkten som skapats som underlag, där den ”själv”, baserat på produktutvecklingsarbetet, kan tala om, låt säga, vilken CNC-maskin som ska användas, hur och med vilket ur ett hållbarhets- och kostnadsperspektiv lämpligt material.

Eller fundera på effekterna av att den globala konkurrensen idag kräver komplexa och flödesoptimerade anläggningar, som producerar så mycket som möjligt med så få stopp som möjligt. I en perfekt värld fungerar detta oklanderligt, men verkligheten är sällan perfekt. Även små driftsstörningar kan få stora konsekvenser. Men genom att arbeta med förebyggande, prediktivt underhåll kan man utföra åtgärder under planerade stopp, vilket kan förbättra driftsäkerheten och i sin tur minska risken för avbrott. I detta har datainsamling, analyser, modeller för prediktivt underhåll och standardiserade åtgärdsprogram stor betydelse för att ge ökad kontroll över datainsamling och åtgärdsprogram.
Här talar man idag ofta om en typ av lösning som ligger inom ramen för vad som brukar kallas, ”closed-loop manufacturing-koncept” (CLM). Detta, alltså ”en sluten cirkel”, kan innebära att man jobbar med ett automatiskt kontrollsystem i vilket den operativa styrningen, processen eller mekanismen regleras av återmatade driftsdata. I en toppmodern produktionslinje, kan man t ex tänka sig en IIoT-uppkopplad (Industrial IoT) plattform som fångar alla driftsdata från bandet och kontinuerligt stämmer av dessa mot och förutbestämda mallar över hur produktions-outputen ska se ut. Potentiellt kan ett sådant system byggas upp så att det dels talar om var, när och hur en förebyggande underhållsåtgärd ska utföras. Men i förlängningen också kunna larma vid avvikelser, ”tala om” var problemet ligger och i bästa fall föreslå åtgärder.

Smart satsning på EAM
Den kloka EAM-satsningen med Hexagons köp av Infors EAM-mjukvara är annat exempel på industriell insikt och proaktiv handling. Hur då?
I detta fall är det visionära tänkandet en övergripande faktor av stor betydelse. Kanske t o m större än man skulle kunna tro. Den som tar sikte på att bygga ett framtidssystem lägger i detta perspektiv ett slags pussel med en visuell helhetsbild, där man steg för steg tar sikte på att fylla igen”hål” med konkreta pusselbitar. Av detta skäl köper visionären egentligen inte specifikt den ena eller den andra mjukvaran, utan snarare komponenter som funktionellt fyller igen ”hål” där pusselbitar saknas, integrerar dem och skapar nya helheter.
Ur denna synvinkel var Hexagons förvärv av Infors EAM (idag HxGN EAM) – vilket handlar om just detta med underhåll – en viktig aspekt på stöd för utveckling av framtidens smarta, intelligenta fabriksanläggningar. Man hade ju redan inom gruppens Intelligent Manufacturing- och Asset Lifecycle-divisioner en rad lösningar för olika i intelligenta fabrikssystem ingående områden, som anläggningsdesign, simulering, CAM/CNC-mjukvaror för bearbetning, metrologi (olika former av mätning), och annat. I denna helhetsbild passade en vass, med tiden helintegrerad EAM-lösning, som hand i handske. I färdens riktning ligger numera också en allmän utveckling från EAM mot Asset Performance Management (APM, ”anläggningsprestanda-hantering”).
Tendensen går alltså mot holistiska lösningar som hänger ihop och – vilket är extremt viktigt – vad utvecklingen av AI-området kan komma att erbjuda.
Det är denna framtidsbild som Hexagon och andra aktörer har i siktet och som underlag till vilka verktyg och modulära funktions- och tjänstepaket man vill erbjuda industrimarknaden.
Avknoppningen av ALI-divisionen
Hur det går med de EAM- och APM-bitarna, återstår att se; inte minst i skenet av Hexagons deklarerade vilja att undersöka möjligheterna att knoppa av ALI-divisionen.
I Anders Svenssons uppdrag ligger ju som sagt också Hexagons pågående utvärdering av möjligheterna att knoppa av Asset Lifecycle Intelligence-verksamheten. I denna bit förväntas också ETQ-verksamheten (för närvarande verksam under Manufacturing Intelligence-divisionen) ligga, samt Bricsys-verksamheten (för närvarande verksam under Geosystems-divisionen) och Utilities & Infrastructure-verksamheten, som för närvarande övergår till ALI från Safety, Infrastructure & Geospatial-divisionen.
Det eventuellt avknoppade bolaget skulle räknat på vad man tänker sig att stoppa in i verksamheten få cirka 5 000 anställda och intäkter på knappt en miljard euro, motsvarande runt 11 miljarder kronor.
En separation av ALI-divisionen skulle vara avsedd att skapa två skalade offentliga företag med distinkta operativa strategier och finansiella profiler som etablerar differentierad positionering för investerare för att fullt ut utnyttja kapaciteten och potentialen hos varje plattform.

Rolléns vägval har överraskat – vilka gör Anders Svensson?
Detta sagt ska konstateras att Manufacturing Intelligence-divisionen är ett av nyckelområdena för Hexagon. När det gäller fordonsproduktion finns exempelvis stora utmaningar som berör Hexagon: exempelvis hur man kan möta utvecklingen när nästa generations fordon nu tar form. Särskilt intressant är utvecklingen där mjukvara står i centrum. Koncepten kring mjukvarudefinierade fordon (SDVs) sätter tung nämligen press på utvecklingsteamen inom automotive-industrin att leverera allt mer kapabla lösningar. ADAS-funktioner (Advanced Driver-Assistance Systems) och autonoma fordonssystem innebär kort sagt en närmast exponentiell ökning av behoven att integrera fler sensorer, fler och mer avancerade datachips och operativsystem som tillämpar komplexa AI- och mjukvarualgoritmer.
Det här för med sig flera tuffa effekter och det tillhör inte ovanligheterna att mjukvaruutveckling och testning skapar flaskhalsar som försenar fordonslanseringar och funktionsdistribution. Hexagon är i högsta grad aktuell som leverantör av lösningar inom detta område och, som PLM&ERP News nyligen rapporterade, har Hexagons Manufacturing Intelligence-division introducerat av en ny molnbaserad SaaS-tjänst för att testa, träna och validera ADAS- och autonoma fordonssystem. Virtual Test Drive X (VTDx), som lösningen heter, använder hyperskaliga beräkningar och automatisering och gör det möjligt för bilindustrin att automatiskt validera programvaru-kvalitet och funktion mot tusentals verkliga scenarier, vilket sparar mycket tid för att säkra innovationer. Denna SaaS-lösning ser stark ut med sin kapacitet att utnyttja kraften i molnberäkning och med automationslösningarna i Hexagons Nexus-plattform. Mjukvaruteam kan i detta bygga in rigorösa tester i sina kontinuerliga test- och integrationsarbetsflöden för ADAS och autonoma fordonssystem.
Det finns kort sagt en rad intressanta trådändar att ta tag i inom Hexagons rika flora av industritekniska lösningar.
Hexagons vägval under Ola Rolléns ledning har säkert överraskat många. Att han skulle kunna stoltsera som världens CAM-kung var det nog få som trodde ända tills jätteköpet av Vero Software 2014 och DP Technology 2020. Men det har snurrat på bra, om uttrycket tillåts, och Hexagon är en av världsledarna inom CAM, bl a i tuff konkurrens av svenska världskoncernen Sandvik.
Frågan är nu hur Anders Svenssons vägval för Hexagon in i framtiden ser ut.