Annons

Två faktorer som blir avgörande för PTCs satsning på moln-baserad SaaS, PLM och CAD

För den som vill läsa Verdi Ogewells engineering.com-artikel, vilken ger en bakgrund till Shilovitskys kommentarer, klicka på rubriken nedan för att komma direkt till den:
”PTC’s Cloud CAD Dilemma: A Mess to Get Through, or the Path to Success?”

Globalt välkände bloggaren, Oleg Shilovitsky.

KAN PTC LEDA FRAMTIDENS
CAD SaaS-MARKNAD FRAMÅT?
Åter till Shilovitskys bloggpost, så inleder han: ”Jag använde en förlängd paus under US Memorial Day-helgen för att komma ikapp med lite PLM-läsning. Artikeln ”PTC’s Cloud CAD Dilemma”, skriven av Verdy Ogewell fångade min speciella uppmärksamhet. I sin typiska slagfärdiga stil tog Verdi Ogewell upp möjligheten för PTC att leda framtidens CAD SaaS-marknad framåt med Onshape SaaS CAD och PTC Atlas-plattformen, inklusive stöd från Creo (PTCs CAD-flaggskepp), Arena PLM och Windchill PLM. Läs artikeln och berätta vad du tycker. Verdis slutsats bygger på några datapunkter och antaganden:
• Onshape är den snabbast växande CAD-lölsningen (naturligtvis från ett litet antal).
• SaaS-området upplever explosiv tillväxt, enligt Gartner-analytiker.
• PTC Atlas-plattformen kommer att frodas och växa genom att bl a absorbera tjänster som Creo, Arena och Windchill har och stoppa in dem i Atlas som SaaS-erbjudanden.

Byggt på detta går den amerikanske bloggarens fundering i följande spår:

1 – Hastigheten för utfasning av filbaserat och upptaget av webbläsarbaserad CAD-antagande
”Jag älskar webbläsarbaserade SaaS CAD-system. I likhet med Google Docs kan webbläsarbaserad CAD göra ditt liv så mycket enklare. Du behöver inte oroa dig för filer som faktiskt ofta ger mer problem än fördelar. Så här är det, medan ingen felhanterad filstrategi kan ge några fördelar, är frågan om hur snabbt befintliga SOLIDWORKS-kunder kommer att fasa ut filbaserade scenarier och flytta till filfri användning. Det är den faktor som kommer att definiera den samlade framgången för CAD SaaS på kort sikt. Onshape (PTCs moln-CAD-lösning) kommer att slåss mot två tuffa ”motvindar”:

  • konservativa kunder som behåller filbaserade CAD-system
  • CAD-leverantörer, som Dassault och Siemens, som utökar sin filbaserade CAD med molnbaserade datatjänster.
PTC Atlas-plattformen har Onshapes kärndatahantering, som bygger på ett ”supernytt”, smidigt och kraftfullt databashanteringssystem för molndokumenthantering.

2 – En sammanhängande uppsättning PLM-datatjänster
(sammanslagning av Onshape, Atlas, Arena och Windchill)
PTC Atlas-plattformen har Onshapes kärndatahantering, som bygger på ett ”supernytt”, smidigt och kraftfullt databashanteringssystem för molndokumenthantering. Denna skalar bra, körs på AWS (Amazon Web Services) och ger en robust grund för Onshapes datafunktioner.
Jag förväntar mig att Onshape/Atlas fortsätter utvecklingen av Atlas datahanteringsfunktioner som en modern plattform. Att lägga till både Arena och Windchill kommer dock att ge en mer än 20 år gammal databas och teknikstack till Atlas. Jag hittar inte särskilt mycket information om hur det kommer att ske, men det torde vara en mycket intressant utveckling ur teknisk synvinkel. Det viktigaste kommer att vara hur sammanhängande PTC kommer att kunna sy ihop de båda tekniskstackarna för att få dem att växa felfritt. Om det inte är möjligt kan vi se en taktisk integration och en nativ framtida produktutveckling av Atlas.

VAD ÄR MIN (SHILOVITSKYS) SLUTSATS?
Tajming är allt i branschen. Fantastisk teknik i kombination med dålig timing kommer att sluta i ett misslyckande. PTCs strategi att flytta och växa SaaS-verksamheten är lysande eftersom den fångar det viktigaste elementet – tidpunkten för SaaS-utveckling. Tidpunkten är här och nu. Detta innebär att PTC måste fördubbla SaaS-utvecklingen och inte sakta ner på grund av en mängd olika möjliga faktorer som ger motvind till Onshape/Atlas-utvecklingen.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title