Annons

UNICONTROL 3D: Ny lösning kan göra grävmaskinsförare mer än 30 procent snabbare

Från juni 2020 erbjuder Unicontrol installation av sin lösning i grävmaskiner hos svenska företag och maskinuthyrare.
Bolaget tar med sin produkt itu med ett behov inom byggbranschen där Unicontrol 3D har blivit ett användbart verktyg för många grävmaskinsförare.

Grafik: Så fungerar uppfinningen Unicontrol 3D

Tempo, precision och dokumentation
På byggarbetsplatser ställs det höga krav på tempo, precision och dokumentation. Den utmaningen möter det danska bolaget med digitalisering och automatisering av arbetsflöden. Det här möter Unicontrol med följande arsenal:
• Man monterar sensorer på grävmaskinens skopa, bom och svängarm.
• Produkten kan integreras i alla typer och märken av grävmaskiner.
• Utbildningen tar 30 minuter på plats.
• Det exakta GPS-styrda grävarbetet kan utföras utan fysiska ritningar, markeringar och mätpålar.
• Kostar ungefär hälften jämfört med andra lösningar på marknaden.
Betalar sig snabbt
Bolaget hävdar att man med lösningen når lönsamhet på mindre än ett år.
En användare är byggföretaget CG Jensen.
– Vi använder Unicontrols system för att se hur mycket jord våra maskiner gräver upp och det underlättar våra grävmaskinisters dagliga arbete genom att automatiskt leverera mätuppgifter till vårt kvalitetssäkringssystem. Det är en prisvärd och smart produkt som inte är tekniskt komplicerad att använda, förklarar Dion Munksgaard, byggledare på CG Jensen.
Förutom CG Jensen har Unicontrol andra kunder inom den danska byggbranschen och inom maskinuthyrning, bland annat Per Aarsleff.

Varje år säljs enbart i Europa mer än 60 000 nya grävmaskiner i viktklassen under 15 ton, och till dessa maskiner är Unicontrol den enda leverantören av ett maskinstyrningssystem. Det fungerar med alla grävmaskinsvarumärken, och är ett lönsamt tillägg till den befintliga maskinparken.

God potential
Varje år säljs enbart i Europa mer än 60 000 nya grävmaskiner i viktklassen under 15 ton, och till dessa maskiner är Unicontrol den enda leverantören av ett maskinstyrningssystem. Det fungerar med alla grävmaskinsvarumärken, och är ett lönsamt tillägg till den befintliga maskinparken. Den globala marknadspotentialen är därför väldigt intressant, även ur investerarens synvinkel.
När det gäller utvecklingspotentialen rent kommersiellt för denna produkt och bolaget Unicontro ser det vid sidan av de tekniska bitarna också ljust ut. I juni 2020 fick man finansiellt stöd av två investerare inom robotindustrin, som båda har lång erfarenhet av global expansion. En av dem är Thomas Visti, som har satsat ett större miljonbelopp och trätt in i ägarkretsen och styrelsen för Unicontrol. Han är nyckelpersonen bakom flera av Danmarks största robotsuccéer, bland annat Mobile Industrial Robots där han i dag är CEO.
Bolagets andra nya investerare är Lasse Kieffer, som har investerat ett miljonbelopp i Unicontrol och trätt in i bolagets styrelse. Han var med och utvecklade världens första cobot i företaget Universal Robots. Därefter skapade han succén Purple Robotics som han lämnade till förmån för OnRobot som även det blev en dansk framgångssaga.

Personalstaben omfattar nu 13 anställda, både kvantfysiker, smeder och mjukvaruutvecklare, och de produktutvecklar i mycket nära samarbete med slutanvändaren inom byggbranschen och återförsäljarnätverket.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title