Annons

Vad är nytt i Autodesk Inventor 2024? Inga revolutionära steg, men en habil evolutionär rörelse framåt

"DET HAR ALDRIG VARIT ENKLARE ATT ARBETA I VAULT." Autodesk är världsetta totalt, sett över alla segment, när det gäller CAD-system och en av klassikerna i branschen är bolagets Autodesk Inventor Professional, som nu lanserats i sin 2024-version. Lösningen är allmänt avsedd att användas för mekanisk design i 3D, simulering, visualisering och dokumentation. Den första versionen skickades ut för över 20 år sedan, men har fortfarande en stark ställning med runt 350 000 globala användare enligt analytikern Griffin Securities, vilket placerar lösningen som tvåa i sitt segment – professionell desktop 3D CAD för framför allt SMB-marknaden (små och medelstora företag). Detta efter klara ettan SOLIDWORKS.
Hur som helst har 2024-versionen fått beröm i PLM&ERP News’ amerikanska systersajt, ENGINEERING.com, för att vara fullspäckad med kunddrivna uppdateringar och hjälper till att påskynda designarbetsflöden, minska repetitiva uppgifter och förbättra upplevelserna. Mer tid på design och innovation kort sagt.
I kraft av sina 20 år på nacken ligger fokus inte längre enbart på val och klick och nya funktioner, utan snarare fokuserar Autodesk på att vässa, runda av kantigheter och polera befintliga funktioner. Summeringsvis innehåller Inventor 2024 över 100 förbättringar baserat på kundfeedback och förslag. Visst finns det nya funktioner också i 2024:an men, som ENGINEERINGs testare, Mike Thomas, konstaterar: ”De nya funktionerna fortsätter dock att använda Inventor för att skapa detaljerade digitala prototyper av produkter och maskiner.” Istället finns många av de nya funktionerna inom dokumentation och kommunikation, i både 2D och 3D. Plus att en icke oansenlig ansträngning har lagts på att förbättra och snabba upp arbetsflöden.
Intressant och välförtjänt är allmänt just detta med att vikten av dokumentation för att förmedla design till produktionen vässats. Därför innehåller Inventor 2024 förbättringar för både 3D-annoteringar och 2D-ritningar. Dessutom har prestandan förbättrats avsevärt för att tillgodose de som arbetar med stora, komplicerade konstruktioner. Inte alls dumt, liksom att det i och med 2024-versionen aldrig varit enklare att arbeta med Vault. Nya funktioner som lagts till i iLogic gör att Inventor kan checka ut, hämta filer, söka i Vault och mycket mer som en del av automatiseringar man kan göra. Valv-kodavsnitt som läggs till i redigeraren gör det enkelt att komma igång snabbt.

Nedan har vi plockat några utvalda delar i Mike Thomas betydligt längre och mer detaljerade geonomgång på ENGINEERING.com. Vill du läsa den mer detaljerade versionen: Klicka på rubriken nedan för att länkas till artikeln:
What’s New in Inventor 2024?

Design intent
En styrka i Inventor är verktyg för att fånga tillverkningsprocesser. Detta inkluderar plåt, ramdesign, kabel och eldragningsbitarna, presentationer och den nya Finish-funktionen.

Denna funktion går ut på att tilldela utseende till delar och funktioner. Detta är i sig är inte nytt. Nyheten är istället optionen att kombinera utseende med tillverkningsdetaljer. ”Använd den nya Finish-funktionen för att specificera utseendet och tillverkningsprocessen. Till exempel materialbeläggningar, ytbehandlingar, värmebehandling och färg. Alla applicerade ytbehandlingar listas i den nya Finishes webbläsar-mappen. Från webbläsarmappen kan man vidare ändra ordning, byta namn på, undertrycka eller ta bort dem. Som en funktion fångar Inventor det undertryckta tillståndet i modelltillstånden (för konfiguration),” noterar Thomas.

Varje Finish-funktionsinställning har en parameter med ett motsvarande unikt namn i kategorin ”Slutför parametrar” i dialogrutan Parametrar. Man kan exportera dessa parametrar. Denna export är inte en typisk exportprocess och i stället för att skapa en extern fil visas exporterade parametrar som iProperties (metadata).

I ritningar är en ny kategori ”Parameters – Finish” tillgänglig med ”Text” och ”Leader Text.” Detta gör det möjligt att använda Finish-informationen för anteckningar/notationer. Dessa parametrar uppdateras automatiskt med ändringar i modelleringsmiljön. Detta förbättrar ritningen genom att lägga till tillverkningsprocessinformation i dokumentationen.

Förbättringar av parametrar
Inventor 2024 lägger till en ny hårdhetsenhetstyp. Detta används av kommandot ”Finish” men kan också användas på egen hand. Man kan nu exportera både text och booleska (sant/falskt) värden från dialogrutan ”Parametrar” (som anpassade iProperties). Du kan sedan hämta iProperties för användning i ritmiljön eller i 3D-kommentarer.

Fixa, passa, slutföra
”Inventor är en kraftfull blandning av parametrisk, direkt, friforms- och regelbaserad design,” skriver ENGINEERINGS Thomas och pekar på att förbättringarna av fix, passform och finish förbättrar befintliga arbetsflöden, fixar problem och bäddar in moderna upplevelser.
Med 2024-utgåvan kan färgschemainställningar ställas in för att rita skisselement. Fram till nu var det svårt att arbeta med element om deras färg stred mot arkets färginställning. De nya Sketch-alternativen gör att färgen på skisselementen kan ställas in för ritmiljön.

Vidare, GPU Ray Tracing (Pre-Release edition) stöder nu rendering med bildbaserad ljusbakgrund och rendering av trådutseende. Dialogrutan har justerats för att bättre beskriva syftena med options.

Annat är att ”Sketch cancelling” nu är tillgängligt för alla 2D- och 3D-skissarbetsflöden. När man startar eller redigerar en skiss, använd den nya ”Cancel Sketch” för att avsluta skissningen och avvisa alla ändringar. Detta motsvarar att ångra alla åtgärder tillbaka till skapandet av eller början av redigeringen av en skiss. Om man redigerar skissen via funktionsknappen avslutas funktionsredigeringen genom att avbryta skissen.

Tube and Pipeimage-center
Före Inventor 2024 var endast 45- och 90-graders vinkelbågar tillgängliga för styva rördragningar. Detta gjorde det till en mindre än idealisk process att inkludera specialbyggda delar. Nu, med det nya alternativet ”Custom Elbows”, kan du lägga till bågar i alla vinklar. Börja med Tube & Pipe-stilen, aktivera det nya ”Custom Armbows-alternativet” och ställ in familjen på ”use”.

Interoperabilitet
De senaste versionerna av Inventor har fokuserat på att förbättra utbytet av data med Revit och Fusion 360, Autodesks molnbaserade plattform för 3D-modellering, CAD, CAM, CAE och PCB för produktdesign och tillverkning. Detta fortsätter i Inventor 2024 med tillägget att en del skickas direkt till Fusion 360 för manuella inspektionsuppgifter. Dessutom uppmanar Inventor dig nu när du öppnar en Fusion Export-länk och modellerna Inventor och Fusion är osynkroniserade. Du kan nu uppdatera Fusion 360-modellen innan du öppnar den.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title