Annons

Växer snabbare än väntat: Fördubbling av 5G RAN-enheter 2019, enligt GlobalData

5G-tekniken vinner snabbare insteg på marknaden än förväntat. Antalet enheter för mobilnätradio som stöder 5G har mer än fördubblats under 2019, enligt analytikerfirman GlobalData.
Sammantaget ökade t ex antalet 5G-radioenheter som erbjuds av marknadens fem ledande leverantörer - Ericsson, Huawei, Nokia, Samsung och ZTE - med 112 procent under 2019, från 272 produkter i början av året till 578 i slutet. Detta enligt GlobalDatas senaste utvärdering, ”5G RAN Competitive Landscape Assessment”.

Ed Gubbins, huvudanalytiker på GlobalData, konstaterar att varje större leverantör av utrustning för radioåtkomstnätverk (RAN) rapporterar att 5G har avancerat snabbare än de förutspådde, och de tävlar alla för att hålla jämna steg med marknadens efterfrågan.
– 5G-lanseringar påskyndades 2019, särskilt bland aktörer som är tidigt ute med att suga upp ny teknologi i USA, Japan och Korea. Deras utrustningsleverantörer har varit upptagna med att kommersialisera en mängd olika redskap för att möta en mängd olika globala marknadsbehov, säger Gubbins.

Kraftig ökning av integrerade antenner
Bland rapportens resultat kan vidare en kraftig ökning av radioenheter med integrerade antenner skönjas. Denna delmängd har vuxit i flera år i takt med att operatörerna försöker eliminera den signalförlust som kan uppstå när mobiltrafiken färdas mellan radio och antenn. Radioenheter med integrerade antenner har vuxit från 26 procent av de tillgängliga enheterna i slutet av 2018 till 38 procent i slutet av 2019. Denna ökade integrationsnivå har flera konsekvenser, från positiva – inklusive större enkelhet – till potentiellt negativa, med mer utmanande installationer av bulkutrustning .
– Ytterligare drivande av den antennintegrerade radiotrenden är ökningen av massiva MIMO-enheter med flera ingångar, som vanligtvis inkluderar integrerade antenner. Som GlobalData avslöjade i en annan ny rapport, har Massive MIMO-produkter, vars strålformningsfunktioner förbättrar 5G-servicekvalitet genom att fokusera mobilsignaler direkt mot användare, också mer än fördubblats under 2019, säger Gubbins.

Ericssons Kathrinköp ett bevis på antenntrenden
Han tillägger att trenderna man ser mot ökad integration av elementen i radioåtkomstnätet hjälper till att förklara några av de händelkser som nyligen observerats på marknaden, till exempel Ericssons köp av Kathrins antenntillgångar.
– Det är absolut ett tecken på inriktningen, säger Gubbins. Men vi tar också upp frågor om hur integrerade mobilnätoperatörer vill att deras 5G-nät ska se ut och i vilken utsträckning de vill dela upp dessa nät, så att de kan anpassa olika nätverkselement från olika leverantörer och uppmuntra till mer konkurrens i deras leverantörsbas. Dessa rörelser kommer att fortsätta, men för tillfället visar portföljerna hos stora leverantörer en tydlig trend mot ökad integration i 5G.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title