Annons

Volvo Cars gör en ”Volkswagen”: 30 miljarders-satsning med Northvolt för utveckling och produktion av batterier

Centret är tänkt att bygga vidare på de båda företagens batteriexpertis och ska utveckla nästa generations toppmoderna battericeller och teknik för fordonsintegration, speciellt utvecklad för användning i bilar från Volvo och Polestar.
Det planerade joint venture-bolaget kommer även att bygga en ny gigafabrik i Europa med en potentiell kapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh) per år. Produktionen är planerat att starta 2026.
Till bakgrunden hör också, när det gäller PLM- och automationsuppläggen i Peter Carlssons konceptuella upplägg att man hittills i detta bygga på PLM- och automationslösningar från Siemens Digital Industries och när det gäller elektrifieringssidan i fabriksdesignen också på lösningar från ABB.

VOLVO SKA 2030 ENBART PRODUCERA ELBILAR
Som en del av planerna har Volvo Car Group också som mål att 15 GWh av battericellerna per år ska köpas in från den befintliga Northvolt-fabriken i Skellefteå från och med 2024.
Vid sidan av tidigare aviserade avtal om batterileveranser kommer ett partnerskap med Northvolt säkra de europeiska behoven av battericeller som kommer att driva Volvo Cars ambitiösa elektrifieringsplaner. Volvo Cars siktar på att hälften av företagets bilförsörjning ska utgöras av helt elektriska bilar i mitten av årtiondet, och målet är att man enbart ska sälja elbilar senast 2030.
Idag står produktionen av batterier till Volvo Car Groups helt elektriska bilar för en stor del av de totala koldioxidutsläppen under bilens livscykel. Genom samarbetet med Northvolt, som är ledande inom produktion av hållbara batterier, och producera batterierna nära sina bilfabriker i Europa, kan Volvo Car Group minska den miljöpåverkan som kan hänföras till batterianskaffning och -produktion för företagets framtida bilar.

100 PROCENT REN ENERGI
Den nya gigafabriken, som planeras att drivas med 100 procent ren energi, beräknas sysselsätta cirka 3 000 personer. Var den nya fabriken ska byggas är ännu inte bestämt. Den första bilen att utrustas med battericeller utvecklade av joint venture-bolaget blir den elektriska efterföljaren till Volvo Cars bästsäljande XC60-modell.
– Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt.
Samarbetet med Northvolt är avgörande för Volvo Cars ambition att bli ledande inom premiumsegmentet för elbilar och att man endast ska sälja helt elektriska bilar från och med 2030. Det är också ett viktigt steg i expansionen av Volvo Car Groups utvecklingskapacitet internt på företaget, i kombination med partnerskap med verkliga teknikledare.

– Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt.

UPPSVING FÖR POLESTAR
För Polestar innebär detta ett ytterligare uppsving i dess ambitioner om att växa på den europeiska marknaden och understryker företagets åtagande när det gäller projektet Polestar 0, som syftar till att skapa ett helt klimatneutralt fordon senast 2030.
– Utvecklingen av nästa generations battericellsteknik in-house, tillsammans med Northvolt, gör att vi kommer att kunna ta fram batterier speciellt anpassade för Volvo- och Polestar-förare, tillägger Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars, och han tillägger:
– Med celler som har utvecklats in-house för våra elbilar kan vi fokusera på att ge Volvo- och Polestar-kunderna vad de vill ha, till exempel lång räckvidd och korta laddningstider.

VIKTIGT STEG I VCCs INDUSTRIELLA NÄTVERK
– Samarbetet med Northvolt är ett viktigt steg för vårt industriella nätverk när vi fortsätter vår övergång till ett helt elektrifierat modellprogram från och med 2030, säger Javier Varela, chef för industrial operations and quality. – Batterierna är en av de viktigaste komponenterna i en helt elektrisk bil, och genom att ingå ett samarbete med Northvolt säkerställer vi en effektiv och kostnadseffektiv leveranskedja av högkvalitativa och hållbara batterier i Europa.
Volvo Cars kommer att ge mer information om sin framtida teknikfärdplan vid Volvo Cars Tech Moment, som kommer att hållas den 30 juni, och man tillägger i pressmaterialet att, ”partnerskapet och joint venture-bolaget är föremål för slutförhandlingar och avtal mellan parterna, inklusive styrelsens godkännande.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title