Annons

MOBILT: VCE testar banbrytande 5G-TEKNIK i Teliaprojekt

Telia och telekombolaget Ericsson jobbar vidare mot förverkligandet av 5G i industriella miljöer. Nu kommer ett test, som med sina kopplingar till fordonsindustrin, blir riktigt spännande. Telia har som mobiloperatör bjudit in en handfull företag att delta i sitt 5G Partnership Program; ett av bolagen är Volvo Construction Equipment, VCE. Man blir därmed ett av de första i världen testa mobil 5G-teknik, som en del i ett unikt samarbete med mobiloperatören Telia.
- Fördelarna med ett snabbare och mer tillförlitligt 5G-nätverk innebär ett enormt steg framåt i fråga om uppkoppling. I anläggningsindustrin öppnar tekniken upp för stora möjligheter för bearbetning av mobila data och kommer definitivt att påverka hur våra maskiner kommunicerar och interagerar med fjärrstyrning. Att ligga i framkant i denna digitala revolution och samarbeta kring utvecklingen av nya teknologier innebär en vändpunkt för oss, säger Patrik Lundblad, senior ”VP of Technology” på Volvo CE.

För Volvo Construction Equipment (Volvo CE) innebär det här att man tänjer på gränserna för autonoma maskiner, samtidigt som man utvecklar lösningar för ökad säkerhet, produktivitet och för att minimera stillestånd.
Man får i detta en mycket framskjuten position där Volvo CE blir först i den globala industrin för anläggningsmaskiner att kunna testa 5G-kompatibla teknologier. Testerna äger rum på en testanläggning i Eskilstuna.

Ericsson är mobilteknikpartner. Det är som sagt bara en handfull företag från de nordiska länderna – och från flera olika industrier – som kommer att väljas ut att delta i det tvååriga programmet.
Förutom Telia finns telekomföretaget Ericsson med som teknikpartner.
Telias CTO, Mats Lundbäck, tillkännagav lanseringen av programmet vid 5G World Congress i London igår.
Den nya generationens mobilnätverk förväntas leverera överföringshastigheter som är betydligt snabbare än det befintliga 4G-nätverket – och kan därmed transportera gigantiska datavolymer på betydligt kortare tid.

– Att ligga i framkant i denna digitala revolution och samarbeta kring utvecklingen av nya teknologier innebär en vändpunkt för oss, säger Patrik Lundblad, senior ”VP of Technology” på Volvo CE.

Volvo CE kommer att testa nätverkets potential genom att skapa ett lokalt mobilnätverk på den egna anläggningen i Eskilstuna och använda den för att utöka sina kompetenser och utveckla sin pågående forskning inom autonom teknik.

Processar snabbt enorma datavolymer. I gruvsegmentet, där det kan krävas flera timmars ventilation efter sprängning av sten innan miljön är tillräckligt säker för att förarna ska kunna vistas på platsen, uppnås stora fördelar i form av produktivitet och säkerhet när man kommer ett steg närmare målet med produktionsanläggningar helt fria från människor.

VCEs teknikspecialist på uppkopplade maskiner, Calle Skillsäter, säger att teknologin och speeden gör det möjligt att processa enorma datavolymer:
– Absolut, med 5G kan vi ”transportera” data på sätt som vi bara kunnat drömma om och vi kan förbättra möjligheterna för autonoma och fjärrstyrda maskiner i vår framtid. Genom att eliminera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp.

Prisbelönat gruvbrytningsprojekt. Det här är inte första gången som Volvo CE har samarbetat med Telia och Ericsson. I fjol samarbetade de svenska företagen även kring ett prisbelönt, digitalt gruvbrytningsprojekt. I PIMM-projektet (The Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining), som utnämndes till ”Årets digitaliseringsprojekt” vid Telekomgalan i februari 2018, testades en fjärrstyrd koncept-hjullastare med kapacitet att köras mer än 400 meter under marknivån. Förhoppningen är att det senaste programmet ska ge Volvo CE möjlighet att ytterligare höja sin redan höga kompetens inom mobil kommunikation.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title