Annons

Volvo och BMW överraskar med nya konceptbilarna på eCarExpo

PRODUKTUTVECKLING: Volvo kommer överraskande att premiärvisa den helt nya eldrivna och självkörande konceptbilen, 360c, för en bredare publik på eCarExpo. Tidigare har också BMW deklarerat att de visar upp sin konceptbil iX3 för första gången på elbilsmässan i Göteborg 30 november – 2 december. Samtidigt meddelar nu Tesla att man beslutat att premiärvisa den efterlängtade Model 3 på eCarExpo.
Årets elbilsmässa ser därmed ut att bli en överraskande stor manifestation av nya elbilar.

Volvo ska alltså premiärvisa sin helt nya, spännande konceptbil 360c för en bredare publik. Det är en autonom, eldriven och uppkopplad bil som egentligen mer ska ses ses som en plattform för idéer om hur ett framtida transportsamhälle ska utformas än en realistisk slutprodukt.
– Vi ser på 360c som en konversationsstartare, där vi kommer att få fler idéer och svar i takt med att vi lär oss mer. Vi tror att helt autonom körning har potential att förändra vårt samhälle i grunden på många sätt. Det kommer att få stor inverkan på hur människor reser, hur vi utformar våra städer och hur vi använder infrastruktur. Vi bjuder med 360c in till en bred diskussion allteftersom samhället lär sig att göra mesta möjliga av denna banbrytande teknik, säger Mårten Levenstam, senior VP för bolagsstrategin på Volvo Cars.

En helt ny fordonsmodell. Volvo presenterade redan i september den nya modellen, som alltså inte grundas på någon befintlig bilmodell, utan är ett helt nytt fordon. Konceptet utgår från tanken på att man nått 5:an på 0-5-skalan, alltså en autonom nivå som helt har ersatt behovet av mänsklig interaktion.

En interiör i 360c-fordonet. ”Autonom körning kommer att göra att vi öppnar upp för nya spännande affärsmodeller och göra att konsumenter kan ägna tiden de tillbringar i bilen till det de vill göra, konstaterar volvobasen, Håkan Samuelsson.

När bilen först presenterades pekade Volvo ut fyra potentiella användningsområden: En miljö där man faktiskt skulle kunna sova i, ett mobilt kontor, ett vardagsrum och en plats för underhållning. Kort sagt ett förstklassigt resande.
– Autonom körning kommer att göra att vi kan ta nästa stora steg när det gäller säkerheten, men också öppna upp för nya spännande affärsmodeller och göra att konsumenter kan ägna tiden de tillbringar i bilen till det de vill göra, konstaterade volvobasen, Håkan Samuelsson.

Om man sedan på allvar kan komma att konkurrera med inrikesflygets kortare resor, som man var inne på vid den första presentationen, är dock mer tveksamt, om det ens är möjligt.
Men alldeles oavsett detta är 360c ett spännande inlägg av en proaktiv spelare inom automotive. Bilbranschen går igenom ett paradigmskifte, där eldrift, digitalisering, uppkopplade tilläggstjänster och autonom teknik håller på att stöpa om industrin. Med 360c manifesterar bolaget en vilja att vara med i racets framkant.

På ytan ser BMWs nya konceptbil iX3 kanske inte så mycket annorlunda ut än deras vanliga X3-modeller. Skillnaden ligger förstås framför allt när det gäller eldrivlinan.

Premiär för BMWs nya iX3. Även BMW använder eCarExpo som ett lämpligt tillfälle att premiärvisa sin nya konceptbil iX3. Konceptbilen från BMW, som redan räknas till veteranerna i elektrifieringsracet, är ett ganska produktionsnära startskott för tillverkarens första el-SUV – eller SAV, Sports Activity Vehicle, som BMW väljer att kalla konceptet. Med 270 hk och en batterikapacitet på 70 kWh får den en räckvidd på 400 km.

Marknadens gigant inom elbilar, Tesla, meddelar nu också att de själva kommer till eCarExpo för att premiärvisa sin hett efterlängtade Model 3.
– Vi är givetvis väldigt glada att Tesla nu även själva har valt eCarExpo för att premiärvisa den elbil för folket som tusentals svenska bilköpare väntat på att få se i verkligheten, säger mässarrangören Gunnar Dackevall.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title