Annons

Volvokoncernen köper amerikanskt mjukvarubolag inom autonom mobilitet

Apex.AI, som är ett Kalifornien-baserat företag (Palo Alto) grundat 2017, bygger en fordonsanpassad version av ROS (Robot Operating System), vilket är ett etablerat open source-baserat ramverk som ofta används inom research i samband med robotik och autonoma system. Genom att tillhandahålla en säkrare och mer pålitlig version av ROS, som kommer att certifieras enligt den funktionella säkerhetsstandarden ISO 26262, kommer Apex.AI att möjliggöra för företag att ta sina autonoma fordonsprojekt i produktion.
– Apex.AI har ett lovande produktutbud med viktiga kommersiella distributionspotential för autonoma system, säger Dan Tram, investeringschef för Volvos Venture Capital.

Gör att enstaka fel inte ”välter” hela system
Bolagets tillkomst och bakgrund grundar sig i att de flesta företag har expertis i att utveckla konsumentapplikationer, men inte lika mycket expertis, resurser eller människor för att arbeta med säkerhetskritiska processer. Därför skapade APEX.AI-grundarna, Jan Becker och Dejan Pangercic, ett ramverk som gör det möjligt för utvecklare att bygga säkra system. För att de som använder systemet aldrig ska misslyckas har man byggt ett redundant system som exempelvis säkerställer att enstaka fel inte ”välter” hela system. Lösningen man tagit fram innebär att man går igenom varje kodrad och säkerställer att säkerhetskritiska processer får den datortid som krävs för att utföra dem.

Apex.AI är applikationsagnostiskt, vilket betyder att lösningen kan användas i alla autonoma system, i allt från last- och personbilar till drönare. Bolagsgrundarna, Jan Becker och Dejan Pangercic, är båda systemingenjörer som utvecklat och utvecklar operativsystem för flera typer av autonoma mobilitetsplattformar.

Online-kopplade tjänster och elektromobilitet
Volvokoncernens riskkapitalbolag har en roll i koncernen som allmänt går ut på att göra investeringar i innovativa företag som spetsar ifråga om tjänsteorientering, lösningar för produktdifferentiering och stöd när det gäller samarbete mellan nystartade företag och Volvokoncernen.

Baserat på trenderna som formar framtidens transporter och Volvokoncernens strategiska prioriteringar är Volvokoncernens ”Venture Capital-fokusområden” idag autonoma lösningar, online-kopplade tjänster och elektromobilitet. Omfånget är globalt med fokus på Europa och Nordamerika.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title