Annons

Volvokoncernen passerar miljonvallen för uppkopplade fordon och maskiner

Det är verkligen en makalös hastighet som präglar resan in digitaliseringens och de uppkopplade maskinernas tidevarv.
Saken slår en när Volvokoncernen och dotterbolaget Volvo Construction Equipment (VCE) meddelar att man nått milstolpen en miljon anslutna kommersiella fordon och maskiner. På sista raden, skriver man, ”hjälper detta kunder att höja körtid, säkerhet och produktivitet med smarta platslösningar.”

Tveklöst kan Volvo betraktas som ett av branschens ledande aktörer och varumärke inom uppkopplade kommersiella fordon och maskiner. Ändå är en miljon uppkopplade fordon är bara början, ambitionerna ligger betydligt högre än så.

150 000 uppkopplade maskiner från Volvo CE
Klart är vidare att koncerndottern, Volvo CE, står för en ansenlig del av den ovan nämnda miljonen fordon; närmare bestämt ca 150 000 av koncernens uppkopplade maskiner.
Som ett sätt att markera den här milstolpen överlämnade Volvo CE i dag (torsdag 3 oktober) fyra grävmaskiner – var och en komplett med Volvos inbyggda telematiksystem CareTrack – till det danska uthyrningsföretaget GSV Materieludlejning i Kirke Hyllinge i Danmark.
Jens Ejsing, verkställande direktör för Volvo CE Denmark, talade vid överlämningen: – Att ingå i det digitala ekosystemet är helt avgörande för våra kunders framgångar. Som varumärke i premiumnivå arbetar vi varje dag för att erbjuda premiumservice som hjälper kunder som GSV Materieludlejning att använda sin Volvo maskiner på effektivast möjliga sätt. Vi är stolta över att ligga i täten för uppkopplade lösningar av högsta kvalitet, sa han bl a.
Han noterade vidare att uppkopplingen inte bara för med sig avsevärda förbättringar ifråga om säkerhet, körtid och bränsleeffektivitet, samtidigt som kostnaderna sänks – ”den är också ett viktigt verktyg som hjälper oss att förverkliga vårt mål om att bygga en bättre värld.”

Utrustade med VCEs smarta telematiksystem CareTrack
Vid överlämningen för ett par dagar sedan är maskinerna – en EC220EL-grävmaskin, två EC250EL-grävmaskiner och en ECR235EL-grävmaskin – utrustade med Volvos smarta telematiksystem CareTrack. Systemet samlar in tusentals maskindatapunkter som sedan fjärrövervakas av särskilda experter i ett Volvo Uptime Center. De här experterna använder sedan avancerad diagnostikprogramvara för att bearbeta enorma mängder data i realtid och filtrera dem så att kunden och återförsäljaren får den mest väsentliga informationen.
Med hjälp av informationen som samlas in kan man förutsäga slitage av kritiska delar, planera in servicetillfällen och beställa reservdelar i förväg – åtgärder som alla minskar stilleståndstiden för ägaren och därmed leder till ökad produktivitet. Kombinera detta med Volvokoncernens uppkopplade funktioner för hela produktportföljen – lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner – så är det enkelt att se hur effektiviseringar kan uppnås i hela värdekedjan.

Förstklassigt system
Dan Vorsholt, VD på GSV Materielundlejning, säger:
– Vi är glada att vara en del av den här uppkopplade miljön där vi visar vad som kan uppnås med ett förstklassigt system för maskinparkshantering. Det är oerhört viktigt att vi håller oss uppdaterade om alla aspekter av vår verksamhet, så att kunna övervaka maskinernas produktivitet, ända ner på sekunden, är en stor faktor för vår framgång.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title