Plattformen Varjo Reality Cloud introducerades första gången sommaren 2021 och är en virtuell 3D-miljö för avancerat samarbete. Varjos vision är att användarna,, ska kunna scanna in den fysiska miljö där de befinner sig och ”teleportera” kollegor till miljön via ett VR- eller XR-headset. Mottagarna upplever miljön i realtid genom någon annans headset, i så hög upplösning som det mänskliga ögat uppfattar. Och nu tar alltså plattformen ett nytt steg mot att skapa nytta för ännu fler användare – genom att erbjuda livestreaming via Varjo Reality Cloud. Amazon Web Services, AWS, är Varjos molnpartner och har arbetat nära tillsammans för att möjliggöra att komplex rendering kan genomföras i molnet och sedan strömmas till mottagaren utan latens.
VERKLIGHETSNÄRA VIRTUELLA MILJÖER
Genom att strömma innehållet från AWS-molnet snarare än att hantera allt via en lokal dator kan man genast ge sig in i en verklighetsnära virtuell miljö för olika former av samarbete med kollegor på distans. Allt som krävs för högsta kvalitet är ett Varjo-headset, en dator med en dedikerad NVIDIA-grafikprocessor, och en internetuppkoppling på 35 megabit per sekund, tack vare Varjos proprietära datakomprimering. Allt innehåll är krypterat.
I en film producerad tillsammans med elbilstillverkaren Rivian, visar Varjo upp hur molnstreaming via Reality Cloud fungerar och ett exempel på användningsområden.
En prototypmodell som skapats i Autodesk VRED kan undersökas i den virtuella verkligheten, och team av ingenjörer och utvecklare världen över kan samarbeta som om både de och bilen befann sig på samma fysiska plats.
INBYGGD ÖGON-TRACKING
Liksom Varjo har Rivian ett nära samarbete med AWS, och under 2021 års upplaga av Re: Invent berättade man om det fördjupade samarbetet.
– Att samarbeta med Varjo kring Reality Cloud-plattformen har varit en spännande resa. Genom att utnyttja den senaste generationen Amazon EC2 G5-instanser tillsammans med inbyggd ögon-tracking i Varjos headsets möjliggörs virtuell samverkan med samma upplösning som det mänskliga ögat, i AWS-molnet. Vi har aldrig varit närmare att få metaverse att kännas som den fysiska världen, säger Sini Tinfors, lösningsarkitekt på AWS Nordics.