Annons

3D-printade fönster och dörrar i komposit bland prisade svenska innovationer

Under förra årets klättrade Sverige till andra plats på listan över världens mest innovativa ekonomier enligt FN. Att den svenska innovationskraften är stark bevisades under den 21:e omgången av Quality Innovation Award i Tel Aviv under onsdagen. Sverige fick pris i tre av åtta kategorier. De svenska bidragen tävlade mot mer än 500 andra innovationer från ett tjugotal länder.
– Jag är oerhört stolt. Dels för att våra svenska innovationer håller så hög klass och vinner internationellt, men kanske viktigast av allt att de stödjer en hållbar utveckling, kommenterar Mats Deleryd, VD på SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling som står bakom utmärkelsen i Sverige i samarbete med Vinnova.

PRISADE INNOVATÖRER. Vinnare av det internationella priset Quality Innovation Award i Tel Aviv är fr v Dag Kroslid från NorDan, Miden Melle Hannah från Multi4, Lisa Lindell och Lisa Larsson från Region Gotland med Magnus Hellgren, Sveriges ambassadör i Israel.

Här är de tre prisvinnande svenska projekten:
1. Världens första 3D-printade fönster och dörrar i biokomposit
NorDan fick priset i kategorin storföretag för sina 3D-printade fönster och dörrar.
Juryns motivering: I höstas lanserade NorDan 3D-printade runda fönster för försäljning på den skandinaviska marknaden. Förutom själva produktinnovationen uppmärksammade juryn NorDans nya tillämpning av 3D-skrivare och att produkterna är tillverkade i förnybart biomaterial.

2. Multi4: Framtidens cancerdiagnos och -behandling
I kategorin potentiella innovationer vann Multi4 från Jönköping med grundaren Miden Melle-Hannah för ett helt nytt instrument som kan diagnostisera och behandla cancer.
Juryns motivering: Revolutionerande instrument för cancerdiagnos och -behandling, utfört på några minuter tack vare helt ny och patenterad teknologi. Mindre lidande, betydande kostnadsbesparingar och snabb behandling.

3. Region Gotland: Hållbar behandling av deponigas med energiåtervinning
Juryns motivering: Rening av deponigas genom RTO minimerar metanutsläpp och möjliggör energiåtervinning genom värmeväxling till fjärrvärmenät, som finansierar investeringar och drift.

Om Quality Innovation Award
Quality Innovation Award är en utmärkelse som årligen delas ut till verksamheter eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och med en utgångspunkt i ett klart identifierat kundbehov.
Av avgörande vikt för att få utmärkelsen är nyhetsgrad, användbarhet, lärande, kundorientering och verkningsgrad.
Utmärkelsen är ett samarrangemang mellan kvalitetsinstituten i de deltagande länderna Baskien, Botswana, Kina, Tjeckien, Estland, Finland, Israel, Kazakstan, Lettland, Litauen, Ruanda, Ryssland, Serbien, Spanien, Sverige, Swaziland, Sydafrika, Ungern och Zimbabwe. I Sverige står SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling bakom utmärkelsen med Vinnova som partner.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title