Annons

130-miljonersorder på batteri- och automationslösningar till Epiroc från gruvbolaget Boliden

SIEMENS TEAMCENTER PLM-BACKBONE PÅ EPIROC - CREO INOM CAD. Gruvutrustningsbolaget Epiroc har vunnit en stor order för gruvutrustning, inklusive batterielektriska fordon och automationslösningar, från Boliden. Utrustningen ska användas vid tre av bolagets underjordsgruvor i Sverige. Den nya ordern följer Bolidens stora order av liknande utrustning förra året.
- Boliden fokuserar på att optimera säkerhet, produktivitet och hållbarhet i sin gruvdrift, inklusive att producera metaller med ett lågt koldioxidavtryck, och vi är glada att de vänder sig till oss igen för att förse dem med rätt lösningar, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.
Boliden, ett av Europas största gruvbolag, har beställt ett brett sortiment av gruvtruckar, lastare och borriggar, inklusive flera batterielektriska versioner. Maskinerna kommer att användas i norra Sverige vid gruvorna Rävliden och Renström – där Boliden producerar zink, koppar, bly, guld och silver – och vid Kankberggruvan, där det utvinner guld och tellur, en mineral som bl.a. används i tillverkning av solceller.
När det gäller PLM-verktygen jobbar Epiroc framför allt med Siemens Digital Industries Softwares TEAMCENTER som data-backbone, medan PTCs Creo är huvudverktyg på CAD-området.
Ordern värderas till cirka 130 miljoner kronor och bokades under det andra kvartalet 2023.

40-miljardersbolaget (2021 års omsättning) har i högsta grad visat framfötterna i utvecklingsarbetet av innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Med sina totalt drygt 15 000 medarbetare är man vidare känt för en hög service och annan eftermarknadssupport, samt lösningar för automation, digitalisering och- elektrifiering.


Nollutsläpps-lösningar kring batteridrift
Epirocs chef för ”Underground-divisionen”, Sami Niiranen, konstaterar apropå samarbetet med Boliden att man uppskattar att se detta stora intresse för bolagets lösningar:
– Inte minst våra batterielektriska maskiner som genererar nollutsläpp i drift, en förbättrad arbetsmiljö för operatörerna med mindre buller, värme och vibrationer, mindre kostnader och energi för ventilation, och högre produktivitet. Våra batterilösningar har också marknadsledande säkerhetsstandarder.

Utrustningsordern inkluderar, bland andra maskiner, gruvtrucken Minetruck MT42 SG, ortdrivningsriggen Boomer E20 SG, och bergförstärkningsriggen Boltec E10 SG – alla utrustade med batterielektrisk drivlina. Deep Automation, Epirocs banbrytande paket med automationssystem och applikationer, kommer att användas för att automatisera Bolidens materialhanteringsprocess. Deep Automation ger kontroll över flexibla säkerhetszoner, produktion och autonom trafik i realtid – vilket ökar säkerheten, tillförlitligheten och produktiviteten.

Under 2022 beställde Boliden bl a batteridrivna borriggar och lastare.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title