Annons

Ännu en storaffär på ERP-sidan när IFS byter ägare för drygt 30 miljarder kronor

Den gamla sanningen om att stora affärer ofta slutförs under semestertider står sig rätt bra även denna sommar. Gårdagens stora nyhetshändelse inom ERP och PLM – SAPs partnerskap med Siemens, som innebär att de förra avvecklar sin PLM-lösning för att istället bli återförsäljare för Siemens Digital Industries och PLM-sviten Teamcenter – följdes samma dag upp av beskedet att svenska ERP-utvecklaren, IFS, byter ägare.
För den svenska ERP-utvecklaren och deras mjukvarusvit Applications, innebär affären att man istället för EQTs VII-fond får EQTs VIII-fond, EQTs IX-fond och TA Associates som ägare. De senare i form av en minoritetspost.
Köpeskillingen anges i pressreleasen till totalt, ”mer än 3 miljarder euro”. Alltså drygt 30 miljarder kronor.
– IFS- och EQT VII-partnerskapet har varit utmärkt, säger IFS-chefen Darren Roos och konsaterar i ett uttalande att, ”EQTs expertis inom mjukvara och digitalisering har spelat en avgörande roll för att stödja IFS på vår tillväxtresa. Vi ser fram emot att fortsätta vår utvecklingsresa tillsammans med EQT och TA Associates”.

Det är ingen dålig utveckling som den svenska ERP-utvecklaren gjort, framför allt åren efter 2010 fram tills idag. Speciellt under Darren Roos ledarskap har man varit synbnerligen framgångsrika och expanderat sina intäkter med en faktor 3 jämfört med stora konkurrenter på affärssystemsidan.
Detta har bl a resulterat i att man under EQT VII-ägarperiod lyckats fördubbla intäkterna till 7,3 miljarder kronor, EBITDA har ökat fyra gånger och man har fått se en ökning av på 50 procent av medarbetarbasen.
Dessutom ska noteras att bolaget med EQT VIIs stöd gjort flera tilläggsförvärv, som exempelvis Work Wave och Astea, som i kombination med den organiska tillväxten och investeringen i företagets produktutbud har stärkt IFS ledande position inom FSM.

Imponerande teknikutveckling
IFS grundades 1983 och har som sagt fått till en teknikutveckling kring och av sin Applicationssvit som är imponerande. Till saken hör vidare att man är den ledande leverantören av FSM-programvara (Field Service Management, ”fältservicelösningar”) och är känd för sina vertikalt anpassade ERP- och EAM- (Enterprise Asset Management) programvarulösningar.
När det gäller FSM-sidan fick man helt nyligen också en bekräftelse att man håller världsklass på området genom återigen uppnå en toppositionering i respekterade analytikern Gartners senaste FSM-kvadrant.
– När EQT VII förvärvade IFS 2015 var det en väl presterande verksamhet med stöd av starka makrotrender med betydande möjligheter att ytterligare påskynda tillväxten. Vi har varit otroligt imponerade av IFS förmåga att konsekvent överträffa sin snabbväxande marknad, säger Robert Maclean, partner på EQT Partners.
Även Per Franzén, partner på EQT Partners och co-chef för Private Equity är mycket positiv i en presskommentar.
– Vi är imponerade av hur bra IFS har utvecklats under de senaste åren, säger han. Idag är IFS en riktig ledare inom sina vertikaler, och IFSs lösningar är globalt erkända för att hjälpa företag att hålla sig före kurvan när det gäller digitalisering. IFS är ett annat bra exempel på EQT-framtidssäkringsverksamheter och ledningsteamet, som leds av vd Darren Roos, har gjort ett utmärkt jobb att stärka IFS: s position över sina kärnvertikaler och förvandla organisationen till ett globalt företagsprogramvaruföretag, säger Per Franzén.

TA Associates ny minoritetsägare
Från nye minoritetsägaren TA Associates säger Naveen Wadhera, CEO och co-chef för TA Associates EMEA Technology Group:
– Vi är glada över att vara en del av IFS ’resa framöver. Vi har följt IFS i flera år och är verkligen imponerade av det arbete som Darren och hans team har gjort för att etablera företaget som den globala ledaren inom FSM. Vi tror att det finns många tillväxtmöjligheter för företaget och vi ser fram emot att samarbeta med EQT för att stödja IFS i dess nästa omvandlingsfas.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title