Annons

ERP-fallstudie/HAGAB Industri: Produktionsfaktorn höjdes med mer än 20 procent på ett halvår

Att ha ordning och reda i sitt affärssystem är viktigt, det vet Hagab Industri som efter en tids fokus på utveckling av interna processer har genererat en rad med nya insikter och möjligheter i sitt användande i Garp. Vi har träffat Fredrik Olsson som är Systemadministratör och Robin Thalin som är Produktionschef och här berättar de om det arbete de har gjort.
Hagab, som använt Garp sedan år 2000, använder alla delar i Garp, försäljning, lager, inköp, material- och produktionsstyrning, tidrapportering och även reklamationshanteringen. Man har också ett mycket gott samarbete med sitt GarpCenter som hjälper dem med speciallösningar och agerar bollplank.
Hagabs produktområden är brandskyddsprodukter (spjäll och backströmningsskydd), ventilationsprodukter (huvar, galler och spjäll) samt Teknik och styr. Kunderna består främst av grossister och entreprenörer inom ventilation. Företaget grundades 1985 och ingår i Herencokoncernen som omsätter 3,3 miljarder på 33 bolag.

Saknade systemstöd för processerna
Fredrik Olsson (bilden nedan) började på Hagab 2019 och såg snabbt som nyanställd en stor potential till att utveckla de interna processerna gällande artiklar, stycklistor och standardpriser i Garp.

– Vi hanterade en del processer utan systemstöd och saknade även en del information vilket ledde till att vi fick begränsad koll våra flöden i produktionen. Vi saknade uppdaterade processer som finns på plats i produktionsflödet idag. Dessa processer har gett oss nya insikter i hur vi bör planera våra operationer internt för att vi som leverantör ska kunna vara mer flexibla och snabbare i våra leveranser till kund, berättar Olsson.

Hagabs framgångsfaktorer
Vad är då framgångsfaktorerna för Hagab och deras resa?
Fredrik Olsson berättar att han började med att lägga in rätt kapacitet på alla produktionsgrupper och lägga in kötider mellan operationerna. Med kötiden förändrades planeringen så att sista operationen alltid planerades till dagen före leverans.
– Nu har vi kontinuerlig kontroll av kapacitet och beläggning som vi använder som beslutsunderlag för leveranstider och personalstyrka. Vi har också lyckats göra rätt rekryteringar och har fantastisk personal, förklarar han, och fortsätter.
– Vi har använt övningsbolaget mycket där vi har testat att lägga in kötider på en artikel för att se vad utfallet blir. Jag har även fått bra tips från vårt GarpCenter så nu behärskar vi det mesta själva. Jag har tidigare jobbat i andra affärssystem och vet vad man kan förvänta sig. Vi använder nettobehovsberäkningen för att med hjälp av systemet skapa tillverkningsordrar och inköpsordrar, säger Fredrik.
Produktionschefen berättar vidare att de samarbetar mycket inom bolaget och att alla hjälper varandra och de löser de problem som uppstår i produktion, det kan vara att ändra i lagret, i materialplaneringen eller orderstorlek när de ser att det har blivit fel.

Hagab har gått från en omsättning på 60 till 80 miljoner med 25 procent mindre produktionspersonal samtidigt som lönsamheten har blivit mycket bättre.

Nu har vi ordning och reda
Robin konstaterar att man i produktion alltid går via körplanen och priserna kalkyleras och uppdateras varje natt. Det här innebär att produktionsledaren inte längre behöver springa ut och kolla att produktion har rätt dokument och säkerställa att de jobbar med rätt grejer. Nu jobbar alla uppifrån och ner i körplanen.
– Vi vill att systemet ska göra jobbet åt oss, det ska inte göras manuellt. Affärssystemet ska stödja produktionen, och jag tycker Garp fungerar väldigt väl för detta, säger han.

Också Fredrik Olsson är väldigt nöjd med att ha skapat en egen körplan för att göra nya beredningar.
– Det här underlättar väldigt mycket när vi har kunder som vill beställa artiklar som inte finns i artikelregistret. Vi har en specialartikel som är baserad på en standardprodukt. Säljaren anger bredd, höjd, material och lackering som fördefinierade textrader på ordern. Operationslistan för specialartikeln är en standardoperationslista med stansning men jag har lagt till en operation ”Beredning” först. Då kan jag gå in och bereda artikeln, jag kan även justera materialet baserat på måtten innan vi släpper den vidare till produktion.

Har ökat omsättningen med 25 procent
Nästa steg för Hagab är att nyutveckla och vidareutveckla sina produkter. Om man ser till pengar och tid – vad har de tjänat? Ja, det är imponerande att se att Hagab har gått från en omsättning på 60 till 80 miljoner och ökat lönsamheten med 25% med bibehållen personal. 

De tre bästa tipsen

  • Börja med att få ordning på grunden och använd övningsbolaget för att prova dig fram.
  • Involvera produktion i processen så att ni ser vad de behöver.
  • Förklara för alla varför vi gör detta och till vilken nytta, då blir det enklare att få med sig alla på resan.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title