Annons

LÅGKOD I FOKUS: Alla kan bli apputvecklare – med SAPs nya kodfria AI-verktyg AppGyver

Bland nyheterna från SAP finns sålunda nya verktyg, integrationer, inbyggd AI och utbildningsprogram för att hjälpa kunder med nya tekniska kunskaper som behövs för att gå över till molnet.
SAP har under eventet visat bl a en ny möjlighet att utveckla applikationer helt utan kod på SAP Business Technology Platform (SAP BTP). Genom kodfri utveckling och automatisering med SAP AppGyver, förbättrad utveckling med begränsad kod i SAP Business Application Studio och möjlighet till förhandsvisning av SAP Process Automation, får kunderna nya sätt att dra nytta av sina tekniskt intresserade medarbetare – oavsett om de arbetar på IT-avdelningen eller inte.
Detta låter i högsta grad som lågkod, vilket allmänt är mycket hett sedan några år. Idén om att man utan djupt programmeringskunnande kan skapa precis den anpassade lösning eller ”dashboard” (instrumentpanel) som man vill ha har fått rejält fotfäste.
Här överraskande att affärsystemjätten SAP med att i början av 2021 köpa en egen lågkod-lösning i form av det lilla finska bolaget AppGyver. Detta företag var en pionjär inom plattformar där man utan kodutveckling kan bygga applikationer för webb- och mobilanvändning.
Sedan har det gått fort och SAP AppGyver sitter nu på plats i utbudet av lösningar på BTB-plattformen.


Nästa generations ”no-code”, eller ”low-code-lösningar” som SAP menar att bolagets relativt nyköpta AppGyver representerar, är en form av visuell programmering. Det är ett komplett alternativ till att skriva kod, men gjort på ett visuellt och lätttillgängligt sätt. Man kan uppnå alla de saker man skulle gjort när man skriver kod, men istället för att memorera och skriva syntax ser man användargränssnittet som skapas och flödet av logik i en sekvens. Som vi har sett med AppGyver är det en viktig del av no-code att ha en inbyggd aspekt av programmering, som kan berätta exakt vad man vill ha gjort.

Varför behövs ”low-code”?
Men varför behövs ”low-code”? Idag talas det ofta om ”systems of records”. Denna typ av system är de som vi brukar beskriva som stabila och övergripande systemlösningar, typ, ”ERP, ”CRM” eller ”PLM”. Till saken med denna typ av mer komplexa plattformar hör att man inte gärna vill gå in och ändra eller uppdatera dem, relaterat till komplexiteten. Här kan man inom ramen för lösningar typ AppGyver eller, för att ta ett annat exempel, Siemens Digital Industry Softwares Mendix-program – enkelt skapa egna appar, utan kodning. Man kan t ex skapa sina egna ”dashboards”, presentationsvyer och kopplingar till program.
Detta är oerhört värdefullt inte minst för att verksamheter idag förändras snabbt och ofta i den dynamiska värld vi lever i. Att ständigt sitta och ändra i komplex kodning när verksamheten kräver nya funktioner är inget man vill hålla på med. Med lösningar som AppGyver kan man i applagret enklare bygga på sitt ”system of records”.

DHL utvecklar utan kod med SAP AppGyver

SAP självt exemplifierade kapabiliteten med AppGyver via logistikföretaget DHL, som använder SAP-mjukvaran för att digitalisera processer och effektivisera de anställdas hantering av alla fordon.
– Med SAP AppGyver skapade vi en mobilapp på iOS och Android för att bättre hantera skaderapporter för våra lastbilar och släp över hela Europa. Appen hjälpte oss att öka tillförlitligheten i rapporteringen samtidigt som inspektionerna blev mer bekväma för anställda ute på fältet, konstaterade Ilari Aarikka, ”Director Trailer Pool & Fleet”, på DHL.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title