Hur ser då Addnodes VP för affärsutveckling allmänt på konceptet med digitala tvillingar?
– Förenklat beskrivet är en grundtanke att den digitala tvillingen av en produkt ska förses med påhängd information om allt som har med dess realisering att göra, säger Jonas Gejer och tillägger: ”Detta kräver flera saker; men övergripande och över tid ligger inriktningen på att man t ex att man ska kunna köra produkttvillingen igenom en digital tvilling av produktionsapparaten, exempelvis maskiner som relaterar till tillverkningen av produkten. I förlängningen ska också tvillingen kunna användas vid sånt som distribution, underhåll hos slutanvändare och i reservdelshanteringen, för att nämna några väsentliga stationer på produktens resa genom ”livet”.
Intressekurvan pekar skarpt uppåt
Gejer konstaterar vidare att man i dagsläget ser en intressekurva som pekar allt skarpare uppåt och detta har även omsatts i lösningar ute i Addnodes kundföretag:
– Så är det och detta drar vi nu vidare för att ytterligare visa på fördelarna, inspirera och därmed bidra till ett ökande införande av konceptet. Men låt mig framhålla att detta långt ifrån bara handlar om TECHNIA-kunder, utan lika mycket om hela Addnode och den därmed bredare basen av kundföretag. Digitala tvillingar kan spela betydande roller i många varierade miljöer, vilket detta case-paket med ”digitala tvilling-fall” är ett uttryck för, säger Jonas Gejer.
Han tillägger att detta allmänt handlar om hur man med hjälp av koncepten i förlängningen kan bidra till att skapa ett mer hållbart och miljövänligt samhälle, hur då?
– Temat i alla casen är att digitala tvillingar och trådar är strategiska möjliggörare för att skapa hållbarhet genom att adressera en rad av de utmaningar som är förknippade med ett effektivare miljöarbete. Här finns allt ifrån exemplet med Karlskrona stad, där man med hjälp av GIS och geodata skapa mycket spännande lösningar kring hållbarhetstanken, till digitala tvillingar i megasportbils-utvecklarens Koenigseggs arsenal. Visst kan det handla om mycket cool teknik, men på sista raden kokar det ned till att tekniken ska användas för att stödja hållbarhet och ökad effektivitet; både i den privata och i den offentliga sektorn.
”Det handlar inte längre om sortering av banaskal”
Vi ska titta på dessa case lite längre fram i artikeln, men först ett par ord om vad som krävs för att dra igång systematiskt upplagda program kring digitala tvillingar. Jonas Gejer igen:
– Vi tänker inte på tekniken som ”green washing-åtgärder”, som hur mycket papper man återvinner eller hur många bananskal man stoppar i rätt återvinningskärl. Det är nog bra i sig, men de stora vinsterna i ett hållbarhetsperspektiv kan tas hem på annat sätt. Här är perspektivet hur vi kan möjliggöra för kunder att med hjälp av digitala verktyg t ex reducera vattenanvändning med låt säga hälften, minska CO2-emissioner med 40 procent, eller dra ner användning av sällsynta jordartsmetaller metaller med 30 procent, bara för att ta några få illustrativa exempel på möjligheterna och de nya effektivitetsnivåer som kan nås.
– Kort sagt handlar detta om hur man med hjälp av sånt som toppmodern plattformsteknologi, alternativa designlösningar, simuleringsteknik, kopplingar till materialdatabaser och integrerat övergripande processtöd kan få grepp om helheten i företagets eller organisationens output och därmed initiera substantiella åtgärder för att minska miljöavtrycket. Med kunskap om detta och andra bitar i värdekedjan kan man få upp en transparens över helheten, vidta väl underbyggda åtgärder och hitta alternativa lösningar, tillägger Addnode Groups Christina Rinman.
Digitala tvilling-koncept kräver kunskap och praktisk erfarenhet
Flera studier som gjorts, bl a en från BAE Hägglunds i Örnsköldsvik av Amanda Hollbom, Umeå Universitet, bekräftar också Gejers iakttagelser: Det krävs teknisk kunskap och praktisk erfarenhet för att skapa, implementera och integrera en digital tvilling över t ex materialflödet för att utveckla ett effektivare och mindre miljöpåverkande arbetssätt kring detta.
”Inledningsvis visar studien att det krävs en förståelse för nuläget. Därutöver krävs det en samsyn gällande vad en digital tvilling är för organisationen, samt vilken funktion den ska fylla,” skriver Hollbom och tillägger att det krävs, ”en datainsamlingsmetod som återger korrekt information i realtid. Studien visar även att information och utbildning i den digitala tekniken kan vara avgörande faktorer för att lyckas med implementeringen och integreringen.”
Men även om konceptet med digitala tvillingar i sin praktiska form ursprungligen fått starkast fäste som ett verktyg för att underlätta design inom flyg- och bilindustrin har bilden snabbt förändrats de senaste åren:
– Idag när har applikationer också utvecklats för ”smarta städer” har digitala tvillingar blivit ett vitalt arbetsverktyg inom många industrier, inte minst underlättar det innovation och tjänsteutveckling inom offentlig sektor, hävdar Addnodes VP för affärsutveckling.
Denna trend bekräftas också av analytiker. Det finns en enorm potential för den som utvecklar sammanhållna och integrerade plattformar parat med stor kompetens. Under kommande år väntas exempelvis användningen av digitala tvillingar enligt ”Markets and Markets” uppskattning att marknaden växa från 3,1 miljarder dollar 2020 till 48,2 miljarder dollar 2026.
Kontrollerad demontering och återvinning
God tillväxtpotential alltså, men vilka är fördelarna med digitala tvillingar som kan resultera i ökad hållbarhet, frågar vi Addnode Groups koncernchef, Johan Andersson.
– Flera förstås, svarar han. En digital tvillingstrategi för att driva hållbarhetsprogram kan vara mycket effektiv och konceptet erbjuder betydande fördelar när du planerar, implementerar och förverkligar det, säger Andersson och pekar på följande bitar:
• Minskad energiförbrukning
• Minskad materialåtgång och övergången till mer hållbara material
• Optimering av arbetskraftens aktivitet – resor, serveranvändning osv.
• Automatisering och robotisering av farliga och/eller repetitiva uppgifter för att förbättra arbetsförhållanden och hälsa
– Men det stannar inte där, dessutom ger digitala tvillingar flera fördelar i återvinningen av en produkt baserad på en omfattande och digital beskrivning, vilket möjliggör stark spårbarhet och effektiv och kontrollerad demontering och återvinning av material, hävdar Addnodes koncernchef.
DIGITALA TVILLINGAR I PRAKTIKEN
Detta sagt om bakgrunden ska vi kort titta närmare på några av projekten som demonstreras i Addnode-koncernens ”Digital Twin-rapport”:
- RENTOKIL: Cirkulär och optimerad logistik
Rentokil är ett av de globalt ledande företagen inom desinfektion och skadedjursbekämpning. Man stödjer organisationer inom livsmedelsförädling, logistik, fastighetsförvaltning och många andra affärssektorer över hela världen.
För Rentokil och dess 7000 fältspecialister skapade Addnode Groups dotterbolag Decerno en digital tvilling- och planeringslösning. Tvillingen används för att planera de dagliga aktiviteterna för de 7000 tusen fältarbetarna. I lösningen ingår sånt som automatiserad ruttoptimering, som, när den implementerats, sparat bränsle och minskat slitaget på fordonsflottan. Rentokil krävde också nyckeltal för tekniker, kundmått, genomsnittliga servicetider och kontrakts-SLA (Service Level Agreement).
Resultat:
• Minskad bränsleförbrukning för fordonsflottan med 32 %
• Minskad underhållskostnad med 21 %
• Produktionsökning med 34 % (mindre tid i trafiken)
- KARLSKRONA kommun: Smarta städer och infrastruktur
Som för så många andra städer världen över tenderar samhällsplaneringen för en stad och kommun som Karlskrona att bli mer komplicerad och nya mål, som Agenda 2030, måste övervägas.
Möjligheten att utforska i en digital miljö underlättar i alla ambitioner i denna riktning. Man kan undersöka hur miljön påverkas genom att modellera förändringar i digitala tvillingmodeller i 3D. Byggdesign, nederbördssimulering, säkerhet, trafikplanering, sophantering, integration och tillgänglighet är bara några exempel där 3D-verktyg underlättar jobbet. Med en datadriven delning av dessa modeller kommer det att vara möjligt att fatta bättre beslut snabbare.
I detta har nu Addnodes dotterföretag, S-GROUP Solutions, utvecklat lösningar. Bolaget duktigt på GIS-baserade lösningar för digitala byggprocesser. Baserat på en världsledande GIS-plattform, ArcGIS, och det egenutvecklade COTS-systemet, GEOSECMA för ArcGIS, tillhandahåller de Karlskrona kommun en plattform för datadrivna digitala tvillingar.
Resultat:
Plattformen säkerställer att kommunen kan hantera sina geodata systematiskt, vilket bidrar till att Karlskronas kommuns digitala tvilling uppdateras i takt med den verkliga kommunens tillväxt.
Vi ska också notera när det gäller smarta städer och infrastruktur att Addnode Groups bolag Adtollo och Sokiga har tagit fram lösningar för avfallshantering och återvinning, vilket är viktiga delar i cirkulärt tänkande för att säkerställa säker och hållbar hantering under den sista fasen av en produkts eller byggnads livscykel. Saken beskrivs närmare i ”digital twin-rapporten”.
- KOENIGSEGG: Industriella lösningar till sportbilsutveckling – B2B
Den svenska utvecklaren av avancerade och världsledande megasportbilar, Koenigsegg, är också ett av exemplen i studien från Addnode. Koncernens dotterbolag, TECHNIA, har varit djupt involverade i utvecklingen av fordonsutvecklarens PLM-plattform.
TECHNIA har hjälpt Koenigsegg att utveckla och använda koncepten digital tvilling och digital tråd med hjälp av PLM-utvecklarens, Dassault Systemes, 3DEXPERIENCE-plattform. Något som varit mycket värdefullt när Koenigsegg klivit in den digitala tillverkningsvärlden med en parallell satsning på hållbarhet.
Lösningen är baserad på 3DEXPERIENCE, inklusive CAD-mjukvaran CATIA V6, och täcker bl a behoven kring digital tillverkning och kompositdesign. Här stöder sålunda TECHNIA Koenigsegg i metodikutveckling och etableringen av en digital tvilling av bilmodellerna.
Resultat:
Koenigsegg och TECHNIA har utvecklat förmågan att verifiera och validera produkter och processer digitalt innan man går in i en produktionsfas, vilket resulterar i färre fysiska prototyper, bättre produktionskvalitet och snabbare tid till marknad.
Detta är en väsentlig del av PLM och det förbättrar hållbarheten i många aspekter av Koeningseggs verksamhet.
- ESS-projektet i Lund
Apropå 3DEXPERINCE så finns ett annat spännande projekt med i Addnode Groups digitala tvilling-rapport: ESS, European Spallation Source, i Lund.
Detta är ett multidisciplinärt forskningscenter baserat på världens mest kraftfulla neutronkälla. Investeringen i forskningsinfrastrukturen, som ägs av 13 europeiska länder, uppgår till mer än 1,8 miljarder euro. Byggandet av forskningsanläggningen startade 2014. Den pågående pandemin har avsevärt påverkat tidslinjen, som för närvarande är under revidering.
Målsättningen med denna verksamhet är att säkerställa hållbarhet i samhället när det gäller nya material och mediciner för att bota nuvarande och nya sjukdomar. En digital tvillinglösning ska i ESS stödja skapandet och förvaltningen av nya forsknings- och utvecklingsanläggningar.
- SKÅNE UNIVERSITETSSJUKHUS: Hälsovård och medicinsk utrustning
Även sjukvårdsterapier och medicinsk utrustning kommer att revolutioneras av digitala tvillingar, denna gång av människor och organ. Dessa kommer att möjliggöra processimulering, helt anpassade behandlingar och användning av robotar för fler operationer. Det kommer också att leda till förbättrade vårdresultat, högre effektivitet och potential att gå vidare med individuellt designade enheter som är anslutna till den digitala tvillingen, vilket möjliggör förutsägelse och säkerhet.
I fallet med Skånes universitetssjukhus, det tredje största i Sverige, handlar Addnode Groups engagemang om ”The Living Heart Project”, som förenar ledande yrkesverksamma inom life sciences över hela världen för att utveckla och validera mycket exakta personliga digitala mänskliga hjärtamodeller.
TECHNIA bidrar här till forskning och utveckling med simuleringsmetoder med målet att förutsäga hjärtklaffsfunktion efter operation. Detta görs genom Dassault Systemes SIMULIA/”Living Heart”-lösning. TECHNIA har tillhandahållit en patientspecifik digital tvillingmodell som möjliggör simulering av hjärtklaffsfunktioner.
Resultat:
Med hjälp av TECHNIAs modell kan läkare idag simulera blodflödet genom en förenklad ventil för att bedöma det potentiella kirurgiska resultatet.
Rapporten finns i sin helhet på
https://www.addnodegroup.com/en/sustainability/digital-twins