Undersökningen, som PLM&ERP News också i en tidigare artikel citerat, görs i samarbete med branschtidskriften Automotive Manufacturing Solutions. I denna besvarade 600 olika globala industriexperter från fordonstillverkare, leverantörer och ingenjörer frågeställningar kring en rad effekter inom branschen. Här nämnde exempelvis nästan två tredjedelar (62 procent) av respondenterna just den fortsatta oron för försörjningskedjan när de ombads välja de tre största utmaningarna inom fordonstillverkning. Detta emedan 41 procent nämnde effekterna av prisökningar på material och komponenter och 31 procent pekar på ökade arbetskraftskostnader och brist på arbetskraft.
Undersökningen visar också hur tillverkarna ökar sin lagerhållning och gör volyminköp av råvaror för att begränsa exponeringen för störningar och andra av försörjningsmöjligheter, samtidigt som man arbetar med ett bredare nätverk av leverantörer för att kedja säkerställer en tillräcklig tillgänglighet på delar.
En omvälvande omställning
– Denna omvälvande omställning i tillverkningslogistiken kräver smarta och effektiva lösningar, kommenterar Joerg Reger, chef för ABB Robotics Automotive Business Line undersökningens resultat, och fortsätter: ”ABB kan direkt möta dessa utmaningar med effektivare och flexibla lösningar, till exempel genom vårt sortiment av autonoma mobila robotar (AMR), vilka avsevärt kan förbättra leveranshastigheten av viktiga delar till monteringslinjen.”
Råvarukostnads-utvecklingen ett större bekymmer än energikostnaderna
Andra intressanta resultat från ABB-studien är att de ökade kostnaderna för råvaror (62 procent) redan har passerat energikostnaderna (59 procent) som industrins största bekymmer. Energieffektiviseringar är fortsatt viktiga men som många respondenter (17 procent) anser: en stramare kostnadshantering är avgörande för industrins svar.
Här pekar ABB på att man efter lanseringen 2022 kan bidra till innovativa lösningar, som ABB PixelPaint, till att minska avfallet och öka effektiviteten i fordonslackeringsstillämpningar, vilket innebär att tillverkarna bättre kan hantera kostnaderna samtidigt som de kan bedriva en mer hållbar verksamhet.
ABBs undersökning omfattar fordon 600 globala branschexperter, från fordonstillverkare till alla nivåer inom ledning, konstruktion och andra specialister runt om i industrin.