Annons

HÅLLBAR LOGISTIK: Volvo Groups riskkapitalbolag investerar i AI-drivet amerikanskt lastbilsföretag

AIFLEET har fått in motsvarande drygt EN HALV MILJARD KRONOR i sina finansieringsrundor. Volvo Group Venture Capital (VGVC), koncernens riskkapitalbolag, investerar i det USA-baserade företaget Aifleet. Det handlar om ett lastbilsföretag som framför allt utnyttjar en egenutvecklad AI-teknik för att omforma framtiden för lastbilstransporter. En tung poäng i detta är lastbilsutnyttjandet. Joe Darcy, investerare på VGVC, konstaterar att goda anledningar till satsningen är en i sammanhanget känd ineffektivitet i godstransport-industrin.
"Precis, Aifleet tar itu med denna ineffektivitet på ett differentierat sätt, bygger teknik och bevisar sin förmåga genom sin egen fordonsflottas verksamhet", säger Darcy, och tillägger: "De ökar inte bara utnyttjandet av lastbilarna på vägen utan ser också till att förarna har en optimerad arbetsmiljö."
Aifleet, som grundades 2020, är verksamt i segmentet ”U.S.A. full-truckload” (FTL) inom lastbilsindustrin, där en lastbils fulla kapacitet köps för att frakta större laster mellan fastställda destinationer. Segmentet är för närvarande fragmenterat och utmanas av lågt förarutnyttjande. Att köra många s a s ”tomma mil” gör kort sagt försörjningskedjan ineffektiv.
Marc El Khoury, medgrundare och VD för Aifleet, konstaterar i en kommentar att marknaden man adresserar handlar om stora pengar:
"Marknaden för full lastbil (FTL) i USA är väed 400 miljarder dollar, men det är en enormt ineffektiv och fragmenterad marknad med en halv miljon transportörer, där även den största har mindre än 1% av marknaden. Eftersom lastbilsutnyttjandet har trendat nedåt sedan 2018, har Aifleet utvecklat en teknik för att mildra användningsproblemet, som radikalt förbättrar lastbilseffektiviteten, samtidigt som den återför verkliga mänskliga värden till förarupplevelsen,” säger han. "Vi är glada över Volvos investering och vi ser fram emot att fortsätta att utnyttja vår teknik för att skapa en mer hållbar flotta och industri."
Drivna av sin egenutvecklade AI-teknik, bygger Aifleet en lastbilsflotta som ökar lastbilsutnyttjandet med bättre planeringsverktyg och smartare algoritmer. Genom att optimera ruttplanering och schemaläggning, och bygga end-to-end-automation, genererar bolagets egen verksamhet över 40 % högre förarutnyttjande än branschgenomsnittet.
Totalt har Aifleet nu fått in motsvarande drygt en halv miljard kronor i finansieringsrundor. Utöver Volvos investering säkrade bolaget nyligen 16,6 miljoner dollar i en serie B-finansiering, ledd av Heron Rocks Tom Williams, med deltagande från Volvo Group Venture Capital och andra investerare. Bolagets totala finansiering är nu nära 50 miljoner dollar. Med det nya kapitalet säger Aifleet att det kommer att driva på sin tekniska forskning och utveckling, utöka sitt verksamhetsteam för att stödja flottan i stor skala, utöka sin försäljningsorganisation och vidareutveckla skalbar infrastruktur och processer.

”Vi är glada över möjligheten att samarbeta med Aifleet”, säger Stephen Roy, ordförande för Volvo Group North America och CEO för Mack Trucks. ”Volvokoncernen är engagerad i att driva innovation och mer hållbara transportlösningar, och det är tydligt att Aifleet-flottan, som utnyttjar sin unika teknologi, delar vår ambition.”

Volvo Groups riskkapitalbolag grundades 1997
Om Volvo Group Venture Capital kan noteras att det grundades 1997 och investerar globalt i riskföretag. Syftet är att driva transformation genom att underlätta skapandet av nya tjänster och lösningar och att stödja samarbeten mellan nystartade företag och Volvokoncernen. Marknadstrenderna som formar framtiden för transport- och infrastrukturlösningar och Volvokoncernens strategiska prioriteringar definierar investeringsfokusområdena: logistiktjänster, platslösningar, elektrifiering och hållbarhet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title