Merck, som är en av de största farmaceutiska, teknik och vetenskapsbolagen i världen, driver en ambitiös digital transformationsagenda. Omsättningen var 2023 över 21 miljarder euro. Bolaget ligger också i framkant av forskningen för att leverera innovativa hälsolösningar som främjar förebyggande och behandling av sjukdomar hos människor och djur. Kärnan i bolagets utvecklingsarbete kommer som ett resultat av samarbetet med Siemens att i stora delar bygga på den digitala omvandlingen av tillverkningen, Smartfacturing. Samförståndsavtalet introducerar en centraliserad förvaltningsstruktur för att effektivisera beslutsfattande och ett avtalsramverk för att snabba upp partnerskapsavtalet, vilket öppnar dörrar till nya affärsmöjligheter och branschledande framsteg. Samarbetet syftar till att driva innovation, minska komplexiteten och skapa tillväxt för båda företagen.
Exemplet med den modulära GMP-produktionslinjen
Ett färskt exempel på framgångsrikt samarbete är den modulära tillverkningslinjen för GMP-produktion (Good Manufacturing Practice) hos Merck, baserad på den nya automationsstandarden MTP (Module Type Package), som säkerställer att anläggningen uppfyller de högsta standarderna för kvalitet och säkerhet, vilket garanterar att varje produkt som tillverkas följer rigorösa industrikrav, vilket i slutändan skyddar patientens hälsa och förstärker Mercks engagemang för excellens. För närvarande använder Merck denna nya automationsteknik för läkemedels- och kemisk produktion, men den kan tillämpas på olika produktionsprocesser och tillverkningsindustrier.
Mer om Product Innovation Plattformar
En affärsplattform som stödjer alla produktrelaterade discipliner och användare genom hela produktens livscykel är en pelare i Product Innovation Platform-konceptet. Mycket har skrivits om detta – hur verktygen för design, modellering, analys, optimering, produktion och underhåll sammanförs för att optimera affärsverksamheten och hur de katalyserar nya intäktsströmmar. Men vilka är fördelarna med att implementera produktinnovationsplattformar?
Analytikern CIMdata har beskrivit saken på följande vis: ”Det främsta skälet till att satsa på produktinnovations-plattformar är att ditt företags processer för produktlivscykel-hantering och resulterande produkter och tjänster inte kommer att överträffas av konkurrenter. På hyperkonkurrens-utsatta marknader utnyttjar rivaler alla brister och skyndar in alternativ på marknaden.
En produktinnovationsplattform säkerställer företagets flöde av nya produkter eftersom verktygen, personalen och informationen arbetar synkroniserat under hela livscykeln. Affärsenhetens och avdelningens mål uppfylls, incitament och bonus betalas ut, anställningstryggheten förbättras, ekonomiska prognoser uppnås eller överträffas och affärsmilstolpar uppnås.”
Definition av en produktinnovationsplattform
En produktinnovations-plattform är en uppsättning funktionella domäner under utveckling – process, livscykelstadium och tekniska domäner som systemidéer, lönsamhetshantering och kvalitet och efterlevnad (se figur 1 ovan). De är orkestrerade av plattformen med ett ”system av system-tillvägagångssätt” som i huvudsak gör en produktinnovationsplattform till möjliggöraren för nästa generation av PLM-aktiverande lösningar.
Produktinnovations-plattformar är avsedda att stödja grupper av tekniskt orienterade personer som samarbetar över nivåerna av avdelningar, affärsenheter och företaget. Dessa funktioner behövs i allt större utsträckning i hela det utökade företaget inklusive kunder, leverantörer och affärspartners, inte bara genom utveckling av nya produkter (NPD) – det var tidigare produktdata-hantering (PDM).
En effektiv produktinnovations-plattform omfattar hantering av portföljer, program och projekt, lönsamhet, service, systemidéer och -förverkligande samt kvalitet och efterlevnad. Dessutom optimerar en effektiv plattform från en produkts perspektiv färden över dessa multipla livscykeldomäner genom hela dess livslängd.