Annons

”Vi är LEDANDE INOM INDUSTRIELL AI,” säger produktchefen Christian Pedersen om IFS Cloud nya 2024R2-version

DJÄRVT STATEMENT med tanke på SAPs AI-LANSERING. Kampen om det teknologiska ledarskapet hårdnar inte bara på PLM-sidan, utan även på affärssystem- och ERP-arenan och ett intressant faktum ur ett svenskt perspektiv är att IFS ligger väl till. Inte minst när det gäller molnet och AI, Artificiell Intelligens.
När bolaget nu släpper sin molnplattform, IFS Cloud 24R2, den andra av två årliga uppdateringar, menar bolagets CPO, Chief Product Officer, Christian Pedersen att man inte bara ligger i framkant, utan t o m ”leder utvecklingen inom industriell AI, som sätter fart på de tillgångs- och serviceintensiva industrier som driver vår värld.”
”Alla nya funktioner och förbättringar inom IFS Cloud 24R2 styrs av IFS strategiska teman,” förklarar Christian Pedersen. ”De är skräddarsydda för att hjälpa kunderna att frigöra sin fulla potential. Detta gäller såväl operativ effektivitet som lönsamhet, genom att nyttja IFS.ai för att låsa upp och använda det hemliga vapnet i hela leveranskedjan och verksamheten: deras data.”
Detta är onekligen djärva statements av Pedersen när tuffa konkurrenten SAP parallellt lanserar den generativa AI-assistenten Joule som navet i ett helt nytt sätt att hantera affärer och affärshandlingar med kraftfulla funktioner som pekar i en klart kreativ riktning. Man har försett assistenten med AI-agenter för samarbete som stödjer 80 procent av SAPs mest använda affärsfunktioner och integrerar allmänt Joule djupare än tidigare i sin produktportfölj. Och molnplaceringen är förstås given.
Men detta sagt har IFS fått ordentlig fart under utvecklingsgaloscherna på Cloud- och AI-sidan. Styrkor som IFS har är flera, sett i ett konkurrensperspektiv mot världsledande jätten SAP. Övergripande har bolagets lösningar med sin modulära, komponerbara arkitektur och enkelhet att sätta ihop i anpassade systemuppställningar, som relaterar till individuella och kollektiva företagsbehov, alltid hävdat sig väl mot de mer komplexa SAP-lösningarna. Dessutom har IFS valt att fokusera dels på specialdomänerna ERP, EAM (”tillgångshantering”), SCM (”hantering av försörjningskedjan”), ITSM (”end-to-end leveranser av IT-tjänster”), och FSM (”fältservice”) och dels på de för sina fem specifika kundsegment anpassade kapaciteterna. Man har inte gått in för att vara bäst på allt, utan bäst för kunder inom framför allt fem segment: flyg & försvar, energi, konstruktion, tillverkning, tjänster och telekom.
Det är naturligvis för tidigt att avge något definitivt svar på hur bra IFS AI står sig – mycket är nytt och en verklighetens prövning över tid i kundbolagen återstår - men klart är att den svenska utmanaren skapat en på sina specialområden svårslagen uppställning. I detta då inte bara teknologin inkluderad, utan också prismässiga faktorer: IFS Cloud ger s a s mycket affärssystem för pengarna.
Detta sagt, hur ser det ut när det gäller nya IFS Cloud 2024R2? Och vad innebär den parallellt lanserade nya hållbarhetsmodulen?

Vi börjar med att övergripande titta på hur IFS lagt upp AI-bitarna i sin Cloud-lösning. För IFS ligger AI-verktygen inom ramen för IFS.ai. Denna arkitektur ger en utökad och användar-definierad upplevelse för anställda i alla funktioner i affärsverksamheten. Eftersom detta kan anpassas till deras specifika sätt att arbeta, hjälper AI-metoden dem att bli mer effektiva och deras organisationer kan automatisera och optimera processer över traditionella drift- och datasilos.

IFS.ai och den strukturella uppställningen
I allmänhet kör IFS.ai alla IFS funktioner och fungerar native med IFS Cloud, IFS Ultimo, IFS assyst och IFS Poka.
”Förmågan förbättras med AI och levereras till användaren för att skapa djupare och bredare affärsvärde”, förklarade bolagets CTO, Dan Matthews, i en tidigare PLM&ERP News-artikel.
Den övergripande strukturen för IFS.ai ser allmänt ut enligt följande:

IFS CTO, Dan Matthews, lägger ut texten under IFC Connect.
  • IFS.ai Data Foundation, Orchestration Layer och Co-Pilot arbetar dynamiskt och integrerat med IFS möjligheter för att kombinera data och AI för att arbeta tillsammans eller separat baserat på användarens roll.
  • IFS.ai Data Foundation säkerställer tillgängligheten av realtidsdata, i allt från företagsdata och kunddata, till telemetri och tredjepartsdata. Allt för att göra det möjligt för IFS.ai att ge relevanta insikter.
  • IFS.ai Orchestration: Kombinerar data och AI dynamiskt, byter komponenter för att utnyttja dem individuellt eller tillsammans med den data som behövs för att exekvera en process. IFS.ai orkestreringstjänster levereras baserat på roller och processer.
  • IFS.ai:s Co-Pilot spelar en viktig roll i att kontinuerligt hjälpa användare att bli effektivare, mer produktiva och leverera med högre kvalitet med hjälp av telemetridata och annan rollrelevant data.
  • IFS.ai Interactive Experience: Här använder IFS.ai telemetridata där de anställda/användarna interagerar med IFS-teknik. Dessa datauppsättningar är skräddarsydda för deras olika roller och för att anpassa processer och prioritera åtgärder som skapar mervärde.

Nyheter i den nya versionen av IFS Cloud
Därmed kan vi gå över till de mer detaljerade nyheterna i 2024R2-versionen. Vi börjar med nya funktioner, som inkluderar följande:

Home är en ny, dynamisk, AI-driven hemsida för IFS Cloud, som ger synlighet för projektstatus i realtid, ökar produktiviteten och effektiviteten. Avvikelser upptäcks automatiskt och korrigerande åtgärder föreslås, vilket sparar tid och ökar noggrannheten i projektanalysen. Denna unika och intuitiva upplevelse kombinerar den nya kontextmedvetna IFS.ai Copilot med att använda fall i ett växande ekosystem av interaktiva widgets, som hjälper användare att planera, hantera, bygga och serva tillgångar snabbare, smartare och säkrare.

Apropå IFS.ai Copilot, så går den nu djupare än någonsin och visar insikter från hela organisationen. Den sammanhangs-medvetna Copilot har förkonfigurerade branschfunktioner och blir ännu kraftfullare när den integreras med kunddatakällor. Den vet också var användarna befinner sig i IFS Cloud och ger korrekta insikter relaterade till det. Till exempel kan tjänsteledare och dispatchers nu maximera fälttjänstleverans och framtida planeringseffektivitet med AI-drivet accelererat, korrekt beslutsfattande och få omedelbara kontextuellt relevanta svar på frågor.

Optimerad tillgångshantering
Inom Asset Applications-modulen driver den nya IFS.ai Copilot for FMECA-funktionen (Failure Modes, Effects, Criticality Analysis) optimerad tillgångs-tillgänglighet samtidigt som den minskar underhållskostnaderna och minskar riskerna. Detta ger t ex detaljerade analyser av hur en tillgång, t ex en maskin, kan gå sönder, sannolikheten och konsekvenserna av att göra eller justera underhållsstrategier. AI stöder FMECA genom att ”låsa upp” insikter från ostrukturerad information som manualer och underhållsrapporter för att stödja och förfina analysen.

Nya promptbibliotek i Copilot ger användare möjlighet att ta ledningen med AI genom att lagra kontextuellt relevanta uppmaningar, eliminera upprepningar och öka produktiviteten.

IFS.ai kan ta ostrukturerad data från till exempel en ny tillverkande kund-PO (Purchase Order) och automatiskt skapa en ny order så att produktionsprocessen kan accelereras. Effekten av denna nya order på verkstadsgolvet kan sedan modelleras och analyseras med den nya MSO-simuleringsfunktionen (Manufacturing Scheduling Optimization). IFS.ai gör det tunga lyftet, vilket gör det möjligt för produktionsledare att förbättra kapacitetsplaneringen och möta kundernas efterfrågan. Samtidigt kan kapitalförvaltare använda simuleringsfunktionerna för att mer exakt förutsäga och planera väsentligt underhåll av tillgångar baserat på olika scenarier.

Sammanfattningsvis menar IFS och Christian Pedersen att, ”kraften i IFS Cloud sträcker sig bortom mänsklig potential till tillgångspotential; tillgångarna fungerar optimalt, vilket minimerar stilleståndstiden och förlänger livslängden, resursutnyttjandet optimeras och verksamheten strömlinjeformas.”

Med lanseringen av 24R2 finns nu över 60 djupa industriella AI-funktioner tillgängliga. Fler förbättringar, detaljer och nyheter finns på länken:
https://www.ifs.com/news/cloud/ifs-industrial-ai-cloud-24r2

Hållbarhetsmodul går nu live
I samband med lanseringen av IFS Cloud 24R2 lanseras också den nya hållbarhetsmodul som IFS tagit fram tillsammans med PwC. Modulen gör det enklare för företag att rapportera sin hållbarhetsdata. 

Kombinationen av IFS Clouds förmåga att samla in data och PwC:s expertis inom hållbarhetsrapportering hjälper företag att navigera i de nya kraven som numera ställs i EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Modulen innehåller nya funktioner som har utvecklats för att hjälpa kunder att förenkla och effektivt hantera insamling av hållbarhetsdata och spårning av prestanda i hela organisationen.

”Korrekt och omfattande hållbarhetsdata är avgörande för att organisationer ska kunna övervaka framsteg, identifiera förbättringsmöjligheter och följa regler,” säger Iain Anderson, ESG Technology & Data Leader, på PwC UK. Han fortsätter:

”Tillförlitliga data gör det också möjligt för företag att fatta välgrundade beslut, vara transparenta gentemot intressenter och bygga upp pålitlighet. Genom vårt samarbete med IFS och deras hållbarhetsmodul Sustainability Management Module i IFS Cloud, nyttjar vi PwC:s expertis inom hållbarhetsrapportering och kunskap om regelverk för att ge värdefull vägledning, insikter och stöd. Detta gör det möjligt för organisationer att effektivt uppnå sina hållbarhetsmål och navigera i det föränderliga regulatoriska landskapet.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title