Det nya systemet fortsätter på RBS15-missilens tradition av robust och autonom förmåga att hanteras i alla väderförhållanden, men använder även en ny konstruktion som möjliggör utveckling.
Anfall även från luften. En viktig funktion hos det nya systemet är möjligheten att anfalla mål från luften, förutom från marken och till sjöss. Detta stärker förmågan att genomföra samordnade attacker med flera robotar mot ett brett spektrum av mål. Systemet har dessutom kapacitet att bekämpa ett stort antal mål till sjöss och till lands.
Medan RBS15 Mk3 levererar förmågorna som nationer behöver idag, kan RBS15 Gungnir integreras med redan existerande infrastruktur för att uppfylla morgondagens behov. Systemet är bakåtkompatibelt, vilket innebär att en investering på Mk3 idag öppnar upp för en smidig övergång till Gungnir i framtiden.
Kontrakt värt 3,2 miljarder. Kontraktet om att utveckla och tillverka nästa generations RBS15 tecknades med Försvarets materielverk (FMV) i mars 2017 och uppgick till 3,2 miljarder kronor. Nästa generation av RBS15 kallas Gungnir. Leveranserna ska genomföras under perioden 2017–2026. Kontraktet om tillverkning av ytterligare robotar tecknades med FMV i april 2017. Det här kontraktet uppgick till 500 miljoner kronor, och leveranserna ska genomföras från och med mitten av 2020-talet.
Tillverkas gemensamt med tyska Diehl. RBS15-robotserien tillverkas gemensamt av Saab och Diehl Defence GmbH & Co. KG. Roboten används av olika flottstyrkor, kustbatterier och flygvapen från Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Kroatien, Thailand och ett anonymt land.
Namnet Gungnir härstammar från den nordiska mytologin och refererar till Odens spjut som aldrig missar sitt mål. Gungnir är det övergripande namn