Annons

ABB inviger nytt Collaboration Center i Luleå – fördubblar verksamheten i norra Sverige

ABB har invigt sitt nya kontor och Collaboration Center i Luleå tillsammans med traktens stora industrispelare, partners, akademin och medarbetare. De nya lokalerna utgör ett viktigt steg i företagets ambition att stärka sin lokala synlighet, utöka personalstyrkan och komma närmare den lokala kundbasen med sin expertis inom styr- och drivsystem, gruvspel, motorer, robotik, elektrifiering av gruvutrustning, ställverk och transformatorer.
Att ABB satsar offensivt i norra Sverige är kanske inte så överraskande givet de senaste årens omfattande industrietableringar, inte minst inom gruvrelaterad verksamhet. För ABB är därmed satsningen i Luleå en viktig pusselbit i arbetet med att stärka sin lokala närvaro. I april 2022 firade ABB invigningen av nya lokaler i Gällivare. Sedan dess har företagets satsning på att växa i norra Sverige fortsatt med nya lokaler och fler nyanställningar på flera orter som Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Kiruna och nu senast i Luleå där man flyttat in i helt nyrenoverade lokaler.
- Norrbotten är en viktig region i Europa. Det bevisas av alla investeringar och internationella företag som satsar här just nu. Vi behöver alla samverka för att visa på de betydelsefulla industrisatsningar som sker i norr och allt som pågår för att främja den gröna omställningen. Det är här det händer, konstaterade Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län.
Förutom det nyrenoverade aktivitetsbaserade kontoret invigdes ett Collaboration Center där ABB, kunder och akademin kan samlas för att samverka, vara nytänkande och bygga en grund för att förstärka branschkompetensen i regionen. Platsen är tänkt som ett levande nav där ABB och dess partners ska kunna hålla utbildningar och studenter kunna få utveckla sina intressen för automation och elektrifiering och samtidigt se möjligheterna som finns i regionen.
ABBs offensiva satsning innebär också goda nyheter för den i och för sig redan mycket heta arbetsmarknaden i regionen. För hela norra Sverige har ABB behov av att nyanställa och siktar på att dubbla antalet medarbetare – från 350 till 700 under de närmaste åren. I just Norrbotten (Luleå, Kiruna och Gällivare) räknar företaget med att växa med cirka 10 procent under 2024.
Björn Rosengren, CEO för ABB, var på plats i Luleå och invigningstalade inför cirka 50 gäster från regionen - kunder, akademin, branschföretag och medarbetare.
- Globalt finns ABB på över 100 marknader med vår stora kompetens inom automation och elektrifiering. Men vi är också väldigt lokala – vi finns där våra kunder finns, sa han innan han klippte bandet tillsammans med Lotta Jakobsson, transformationsdirektör på SSAB, Michael Palo, produktionsdirektör på LKAB, Charlotte Wiberg, vice rektor på Luleå tekniska universitet, och Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå.

I februari i år hamnade Terése Edholm på Sveriges hårdaste lista, ”40 över 40”. Bakom listan står Metallkvinnor, Women in Mining Sweden, Industriarbetsgivarna, Jernkontoret och Svemin. Listan har instiftats för att uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålindustrin för att lyfta den kunskap och yrkeserfarenhet som dessa personer bidrar med. Förutom Teréses viktiga bidrag till branschen har hon ett brinnande engagemang för Norrbotten och hur regionen ska utvecklas och växa.
– För ABB är norra Sverige ett otroligt viktigt område med många spännande etableringar och projekt på gång, inte minst i Norrbotten. Det handlar inte bara om Norrlands kustnära städer, utan även om gruvindustrin i Kiruna, Gällivare och Malmfälten. Därför är vi övertygade om att det är rätt att vi satsar på ett Collaboration Center och krokar arm med branschen och akademin och genomför den hållbara omställning som alla pratar om, säger Terése Edholm.

Kunddag om AI, hållbarhet och energieffektivitet
I samband med invigningen anordnades också en kunddag där ABBs kunder, akademin och medarbetare fick en rundtur i de nya lokalerna samt tog del av framtidens teknik inom elektrifiering, automation och robotik. Framstående forskare från ABBs Corporate Research Center presenterade de senaste trenderna och höll inspirationsseminarium kring AI i framtidens industri, hållbarhet och energieffektivitet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title