Annons

ABB-robot i ledande roll när industrikoncernen AGES satsar på NY GJUTTEKNIK

AGES-basen konstaterar vidare man genom att samarbeta med Comptech kan dela på kunskap och ge projektet en hanterbar risk- och investeringsnivå.
– Vi kan dessutom sätta in Rheocasting-utrustningen i våra nuvarande maskiner, tillägger han.

PROCESSEN BYGGD RUNT ROBOTEN
Det är en ABB-robot av modell IRB 4600 som spelar en viktig roll i detta utvecklingsprojekt. Den servar den befintliga gjutprocessen. Rheocasting-processen har byggts runt roboten, något som möjliggör samma höga produktivitet och cykeltider som vid konventionell pressgjutning, men där den färdiggjutna komponenten har betydligt bättre materialegenskaper. Både AGES och Comptech har positiva erfarenheter av ABB:s robotar.
– Comptech är en teknikleverantör som vänder sig till den globala marknaden, och det är viktigt för oss att ha medleverantörer som också är globala. Att ABB finns i stort sett hela världen med befintliga serviceorganisationer och support är extremt viktigt för oss. En stor fördel med ABB är den fantastiska service vi får när vi ska projektera våra installationer. Att man till exempel kan gå in på ABB:s hemsida och ladda ner alla modeller på robotar underlättar vårt arbete oerhört, säger Per Jansson, VD för Comptech.

STOR FLEXIBILITET
På AGES produktionsenhet i halländska Unnaryd testkörs nu Rheocasting-projektet. Blir slutresultatet lika bra som testerna visar så hoppas man på AGES att investeringen ska öppna för nya affärsområden och nya affärsmöjligheter.
– Under den period som vi startar upp och provkör projektet så använder vi Rheocasting-utrustningen. När vi inte använder den, utan kör tillverkning enligt ordinarie principer, då kopplar vi bara ifrån utrustningen. Det är ABB-roboten som möjliggör den här stora flexibiliteten, tillägger Anders Magnusson.

Peter Wik, area sales manager på ABB Robotics. FOTO Kim Norman.

– Vi på ABB brinner för svensk industri och för att hitta lösningar på utmaningar som företagen står inför. Vi är därför väldigt glada över att få bidra till AGES ambition att ligga i framkant och hela tiden utveckla processer och tekniker för sina och kundernas behov. Det känns också väldigt bra att vår flexibla robot är med i Comptechs lösning som en viktig möjliggörare i detta intressanta gjuttekniksprojekt, säger ABB Robotics Peter Wik, Area Sales Manager.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title