Annons

ABB tar nya steg för att utveckla nettonoll-lösningar på gruvsidan

ABBs ansträngningar för att skapa mer hållbara gruvlösningar går vidare i högt tempo. Idag meddelar bolaget att man har tecknat ett avtal med gruvserviceföretaget Perenti. Målet är att i samverkan undersöka olika möjligheter att stödja nettonoll-mål för underjordsgruvor och dagbrott. Experter från båda företagen kommer att arbeta tillsammans kring elektrifiering av transporter inom gruvdrift, kraftdistribution, energieffektivitet och krafthantering.
Perenti är ett australiensiskt bolag med omfattande gruvexpertis och teknisk kapacitet som kompletterar ABBs tekniska expertis, skriver man i en pressrelease. Tillsammans planerar teamen att utforska affärsmodeller och lösningar som ger ett större utbud av tjänster för att stödja elektrifiering av gruvverksamheter i såväl nya projekt som befintliga.
- Många gruvkunder har åtagit sig att gå rakt på miljö-, samhälls- och ekonomiutmaningarna i sin strävan att minska koldioxidutsläppen från gruvverksamheten, säger Joachim Braun, chef för ABB Process Industries, och han fortsätter: ”Med ABBs branschledande position inom utveckling av elektrisk gruvteknik och Perentis kompetens och erfarenheter inom gruvutveckling och gruvdrift är detta samarbete ett utmärkt tillfälle att göra verkliga framsteg genom att tillhandahålla tekniska lösningar som minskar koldioxidutsläppen i industrin.”

För de som följt ABBs hantering av gruvverksamhetens framtid är dagens besked inte överraskande. Den svensk-schweiziska verkstadsjätten har efterlyst öppet samarbete inom gruvindustrin och har genomfört åtgärder i flera liknande inledande, ej bindande avtal för att bygga upp samverkan med OEM-företag, teknikinnovatörer och gruvföretag. De viktigaste relationerna har sedan formaliserats och lett fram till teknik och lösningar som resultatet av dessa avtal.

Elektrifieringsbiten är en nyckel
– ABB och Perenti delar en vision om att utveckla energieffektiva lösningar för gruvindustrin”, säger Mark Norwell, CEO och koncernchef för Perenti. Genom att kombinera vår breda erfarenhet av gruvdrift och digitala lösningar med ABBs ledande tekniker kan vi inrikta oss på att minska koldioxidutsläppen genom elektrifiering. Vi ser fram emot att arbeta med ABB i detta spännande nya samprojekt.
Om den australiensiska spelaren Perenti ska sägas att bolaget är en diversifierad gruvservicekoncern, listad på Australian Stock Exchange med intressen inom kontraktsbrytning, stödtjänster för gruvor och framtida lösningar.
Företaget grundades i Kalgoorlie 1987 och är idag ett av världens största gruvserviceföretag som tillhandahåller dag- och underjordsbrytning i stor skala, tekniklösningar och gruvservicetjänster. Företaget, med huvudkontor i Perth i Australien, har verksamhet på fyra kontinenter och totalt 9 000 anställda.

Målet är som sagt att skapa hållbara framsteg för dagens och morgondagens generationer genom att hjälpa gruvkunder i deras energiomställning. Till bakgrunden hör här från ABBs sida förra årets lansering av ABB Ability eMine-erbjudande. Detta handlar om tekniker och metoder som ett sätt att skapa en helelektrisk gruvmiljö.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title