Annons

ABB vässar sin marina Ability-portfölj med köp av lösningar för väderdirigering

ABB stärker upp sin Ability-familj på den marina sidan genom att köpa två bolag: DTN Europe och DTN Phillipines (Shipping). Det hela handlar om dessa två aktörers väderdirigeringsverksamhet, som i kombination med ABBs befintliga digitala Ability-portfölj kan ge betydande fördelar för fartygsägare och operatörer över hela världen.
Beskedet om förvärvet kommer onekligen väl tajmat med den senaste tidens dramatiska händelser på sjötransportområdet i Mellersta Östern. Säkerhetsaspekterna har fört med sig att flera rederier planerar för nya längre rutter runt Afrikas horn. De nu betydligt längre transport-rutterna för exempelvis containerfartyg för med sig att väderruttanalys i realtid spelar, och kommer att spela en allt viktigare roll för att hjälpa fartyg att optimera reseeffektiviteten och säkerheten.
ABB hävdar i en pressrelease att den nu köpta verksamheten, som ett komplement till bolagets befintliga digitala erbjudande, tillför ett ”marknadsledande programmeringsgränssnitt” (API) till ABB och utökar antalet fartyg som är anslutna till ABB-nätverk till över 5 000. Om affären går igenom, efter sedvanliga prövningar, kommer den att etablera ABB som en av marknadsledarna inom optimering av fartygsrutt. Köpet av DTN Shipping-portföljen omfattar programvara för fartygsdirigering, inklusive analys-, rapporterings- och modelleringsapplikationer. Någon köpeskilling avslöjas inte.
Juha Koskela, divisionschef, ABB Marine & Ports, säger i en kommentar att, "detta är en integrerad del av vårt åtagande att distribuera digitala lösningar i syfte att driva bättre operativa beslut vilket resulterar i en allt mer hållbar prestanda för fartyg. Med detta förvärv kan vi nu erbjuda alla nivåer av digitalisering, över alla typer av flottor och storlekar, vilket skapar ett unikt erbjudande inom fartygs- och reseprestanda."
Hållbarhetsargumentet är en betydelsefull aspekt och underbyggs bland annat av att digitala lösningar som stödjer effektivare ruttval kan ge minskade koldioxidutsläpp och möjliggöra bättre resurseffektivitet. Liksom att nuvarande kunder till DTN Shipping kommer att kunna dra nytta av ABBs expertis inom elektriska, automatiserade och digitala marina lösningar.

ABB Ability digitala lösningar för den marina industrin är väletablerade inom segmenten passagerare, is-gående, container och energifartyg. Med detta förvärv stärker ABB ytterligare företagets fokus på att investera i digitala lösningar som stödjer koldioxidutsläpp och möjliggör bättre resurseffektivitet, i linje med bolagets syfte att driva en mer hållbar framtid genom tekniskt ledarskap.

Sparar bränsle och minskar utsläpp
ABB skriver också att nuvarande kunder till DTN Shipping kommer att kunna dra nytta av ABBs expertis inom elektriska, automatiserade och digitala marina lösningar, vilket säkerställer fler möjligheter att öka effektiviteten, spara bränsle och minska utsläppen.
– Vi ser fram emot att välkomna våra nya kollegor till ABB-familjen. Med DTN Shippings unika väderdirigeringslösningar och vår befintliga digitala portfölj kan vi ge betydande fördelar för fartygsägare och operatörer över hela världen, Juha.

Marc Chesover, CEO och koncernchef för DTN konstaterar att ABBs förvärv blir, ”ett viktigt ögonblick i utvecklingen av digitala lösningar för den maritima industrin.”
– Innovation är till sin natur samverkande, säger han. Vi är stolta över vad Shipping-teamet har åstadkommit på DTN och är övertygade om att branschen kommer att se stort värde från de utökade ABB-erbjudanden som är möjliga i kombination med DTN Shipping-portföljen. DTN ser fram emot att fortsätta tillhandahålla kärnprognoselement till ABB efter färdigställande.

 ABB och DTN Shipping kommer att arbeta tillsammans för att säkerställa kontinuerlig kundservice och en sömlös integration av cirka 85 anställda, varav de flesta finns i Nederländerna och Filippinerna, i ABB.

Köpet förväntas stänga under andra kvartalet 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title