Annons

ABBs nya bearbetningscell i OmniVance-portföljen är ett stort kliv mot ökad produktivitet

På sätt och vis gör ABB Robotics & Discrete Automation med detta initiativ och detta lösningspaket precis vad som som anstår en pionjär inom robotteknik och maskinautomatisering av detta bolags snitt. Att digitala tjänster är en viktig del förstärker också flera vtrender som har betydelse för en mängd olika branscher, från bilindustrin till elektronik och logistik. Hittills har ABBs robotteknik och maskinautomatisering resulterat i leveranser av fler än 500 000 robotlösningar och med innovationer av den karaktär som präglar dagens lansering inom OmniVance-portföljen finns det mycket som talar för att man stärker sin position som en av branschens starkaste aktörer.  

Vi ska vidare konstatera att Machining Cell ingår i ABBs nya portfölj OmniVance, som består av standardiserade applikationsceller och är den första lösningen på marknaden som kan utföra upp till åtta olika applikationer i en och samma cell, samtidigt som intuitiva Machining Software förenklar programmering och minskar drifttagningstiden med nära nog 100 procent. 

ABBs Marc Segura, ABBs chef för divisionen Robotics, hävdar att även personer som inte är experter på programmering enkelt kan utföra och övervaka bearbetningsarbetet via ett intuitivt och användarvänligt gränssnitt.

Tillåter användarna att fokusera på verktyg och robotkalibrering
Vad består den nya cellen av? Flera bitar, OmniVance Machining Cell har en IRB 2600-robot som bärande fysisk pelare, en styrenhet och en svängskiva tillsammans med tryck- och nivåsensorer och annan utrustning, som alla testats för att garantera kompatibilitet. 90 procent av robotcellen är redan färdigbyggd, vilket innebär att användarna bara behöver fokusera på verktyg och robotkalibrering. Denna nivå av förkonstruktion leder till snabbare installation, kompaktare utrymmeskrav och säkerställer att robotcellerna enkelt kan integreras i många olika typer av produktionsmiljöer. Den standardiserade designen gör det också möjligt att köra upp till åtta olika funktioner i en och samma cell, ofta genom att bara ändra manipulatorn. 
I sin pressanmälan skriver den svensk-schweiziska verkstadsjätten att, ”OmniVance Machining Cell har utformats med hjälp av praktiska stresstester på 2 400 celler. Resultatet är en mycket hållbar och stabil lösning som lämpar sig väl för tuffa förhållanden och kan köras oövervakad i 20 000 timmar innan underhåll behövs.”

Förenklar automatiseringen med vass mjukvara 
ABBs bearbetningsmjukvara Machining Software är hyper intressant, inte minst då i det att det troligen är den första mjukvaran som integrerar funktioner för autokalibrering och banjustering i ett och samma intuitiva verktyg. Detta förenklar processen att konfigurera nya produkter samtidigt som noggrannhetsnivån i bearbetningsapplikationerna maximeras, inklusive slipning, avgradning, polering och torrisblästring. Machining Software är ett fristående verktyg som har stöd för både den IRB2600-robot som används i Machining Cell och ett stort antal andra robotar från ABB. 
Alltså, automatisk verktygskalibrering och bearbetning av artiklarna så att om-kalibreringstiden minskas från fyra timmar till bara tio minuter. Med integrerade funktioner för banjustering kan användarna enkelt redigera tusentals banpunkter på bara en halv dag, jämfört med normalt två dagar för att få en högkvalitativ yta som till exempel ett mobilskal eller ett aluminiumhjul.
Segura hävdar vidare att även personer som inte är experter på programmering enkelt kan utföra och övervaka bearbetningsarbetet via ett intuitivt och användarvänligt gränssnitt. Snabbare programmering av bearbetningsarbetet görs smidigt med dra-och-släpp funktioner, vilket minimerar risken för fel. Det går också att kopiera och klistra in program mellan olika bearbetningsstationer och på det sättet minskas ytterligare den tid det tar att skala upp verksamheten.
– OmniVance Machining Cell och Machining Software ger nya möjligheter att frigöra nya nivåer av effektivitet, noggrannhetsnivå och flexibilitet för företag inom många olika branscher, från trä- och metallproduktion till elektronik och biltillverkning, säger han och pekar på att i och med att produktdesignen blir alltmer komplex och bristen på arbetskraft påverkar verksamheten kan Machining Cell och Machining Software tillsammans göra det möjligt för företag att omvandla sin produktivitet även vad gäller de mest intrikata arbetsuppgifterna.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title