Annons

AEROSPACE & DEFENSE: NX och Teamcenter nyckelkomponenter i nytt innovationsavtal mellan Siemens och BAE Systems

NYA METODER för DIGITAL TILLVERKNING stöder BAEs Industri 4.0-initiativ, FACTORY of the FUTURE. Det händer alltid intressanta saker på PLM-marknaden under semestertider, stora affärer som har en tendens att trots allt försvinna i ”sommarbruset”. Ett aktuellt sådan mycket intressant nytt avtal är det mellan marknadsledande Siemens Digital Industries Software och försvarsindustri-jätten, BAE Systems. Enligt detta i slutet av juli signerade avtal kommer BAE Systems att distribuera den senaste digitala tekniken från Siemens Xcelerator, i detta fall både från den öppna affärsplattformen och PLM-portföljen, båda med samma namn. Målet är att, ”transformera ingenjörs- och tillverkningsprocesser genom FalconWorks, forsknings- och utvecklingsverksamheten inom BAE Systems Air-sektor.”
Nu är samarbetet på PLM-, automations- och hårdvarusidan mellan Siemens Digital Industries och BAE Systems ingen nyhet. Detta har pågått i decennier, inkluderande en rad olika tekniska initiativ, mjukvaror och kompetensutveckling inom tillverkning. Men ett nytt avtal är nu på plats, ett avtal vars essens är samarbete kring innovation inom ingenjörs- och tillverkningsteknologier, som omfattar digital transformation, samtidigt som det utnyttjar digitala möjligheter under programmets livscykler.
Det femåriga avtalet är utformat för att utforska och utveckla en strategisk plan för framtidens ingenjörskonst och fabrikskapacitet över design- och tillverkningsdiscipliner inom BAE Systems. Detta bygger på och utnyttjar den senaste utbyggnaden av Siemens NX CAD-mjukvara för produktutveckling och Teamcenters cPDm (collaborative Product Definition management)/PLM-lösningar, från Siemens PLM-portfölj Xcelerator. Edge computing-lösningar och teknikvalidering har också framgångsrikt använts i flera katapultutvecklings- och teknikcenter.
Brian Holliday, VD på Siemens Digital Industries i Storbritannien och Irland, säger i en kommentar:
"Detta avtal bygger på ett väletablerat, framgångsrikt samarbete mellan BAE Systems och Siemens, båda två spelare som delar ambitioner att främja tillverknings- och innovationsutveckling. Tekniken förändrar tillverkningen på BAE Systems att utveckla i snabbare takt och i framkanten av Industry 4.0 i Storbritannien."
Iain Minton, Technology Capability Delivery Director på BAE Systems, pekar ockå ut detta som en av de viktigaste aspekterna på avtalet:
"Absolut, samarbeten som detta hjälper oss att utveckla och investera i digital tråd möjliggörande teknologier på ett mycket mer integrerat och sömlöst sätt,” säger han.
Allmänt kan noteras att Siemens Digital Industries är stora inom aerospace & defense-segmentet, bl a tecknade man för några år sedan ett stort avtal med amerikanska jätten Lockheed Martin.

Ramverket för samarbete mellan BAE Systems och Siemens Digital Industries följer årtionden av framgångsrikt partnerskap mellan de två företagen. Detta har innefattat utveckling och leverans av en rad Siemens teknologier, kunskapsdelning mellan ingenjörer och gemensamma presentationer av lösningar på branschforum.

Genom avtalet förbinder sig Siemens Digital Industries och BAE Systems att samarbeta regionalt och internationellt inom områdena hållbarhet, industriell digitalisering och modernisering av leveranskedjan, för att utveckla ett ramverk för att påskynda de kommersiella tillämpningsfördelarna för BAE Systems inom teknikexploatering och anpassning.
Siemens och BAE Systems kommer också att fortsätta tidigare initiativ för att förnya och utveckla nya metoder för digital tillverkning som stödjer Factory of the Future-initiativet inom BAE-system.
”Samarbetet är ett bra exempel på Siemens bredare vision för hur vi vill arbeta med kunder via Siemens Xcelerator, som bygger på digital portfölj, ekosystemtänkande och en digital marknadsplats. Principen är att genom att arbeta tillsammans på ett fokuserat sätt kan vi påskynda tiden till affärer och hållbarhetsfördelar genom teknik,” konstaterar Brian Holliday.

Flera stora Siemens-installatioiner stora inom flygindustrin
På sista raden är detta avtal ytterligare ett bra exempel på hur ledare inom flygindustrin, Lockheed Martin är ett annat framstående exempel som PLM&ERP News tidigare rapporterat kring, väljer att samarbeta med Siemens och plocka upp verktygen i Siemens Xcelerator-portföljen som grunden för sin digitala transformation.

Iain Minton (bilden t v) säger att Siemens förståelse för komplexiteten i BAE Systems verksamhetsmiljö är ett av fundamenten som avtalet vilar på.
”Med de här lösningarna kan vi mycket snabbt få en idé att mogna till den punkt där den omsätts i praktiken, till exempel när vi funderar på att implementera/optimera ny ingenjörs-, support- eller tillverkningskapacitet. Det är det verkliga värdet av detta samarbete – förtroendet och förståelsen vi har byggt tillsammans skapar en verkligt kraftfull kraft för att driva resultat för flygsektorn.”

Den omfattande digitala tvillingen en grundpoäng
Allmänt om Siemens Digital Industries mjukvara, hårdvara och tjänster från Siemens Xcelerator affärsplattform ska sägas att den bygger på det som bolaget brukar kalla, ”den omfattande digitala tvillingen.” Detta koncept gör det möjligt för företag att optimera sina design-, ingenjörs- och tillverkningsprocesser för att omvandla dagens idéer till framtidens hållbara produkter. Från chips till hela system, från produkt till process, inom alla branscher, Siemens Digital Industries Software.
Ben Sheath, VP och CEO, Storbritannien och Irland, på Siemens Digital Industries Software, summerar saken så här:
”Med detta förlängs en två decennier lång relation med BAE Systems när de fortsätter att leverera på strategiska planer för att bygga framtidens fabrik. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med teamet på BAE Systems när de utnyttjar kraften i Industry 4.0 för att hjälpa till att uppnå företagets digitala transformationsmål.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title