Annons

Affärsutveckling i centrum när Zenuity bygger för framtidens självkörande bilar

Zenuity är ledande inom mjukvara för självkörande bilar och förarstödda system. Bolaget startades av Volvo Cars tillsammans med Veoneer, en världsledare inom bilsäkerhetssystem (tidigare en del av Autoliv).
I dag har Zenuity vuxit till över 600 anställda i Sverige, Tyskland, USA och Kina. Huvudkontoret ligger på Lindholmspiren på södra Hisingen i Göteborg. Genom fönstret ser Carl Önnheim ut över Masthugget på andra sidan Göta Älv.

Färdiga mallar och realtidsanalys
Önnheim berättar om hur de tidigt insåg att de behövde enkla och standardiserade affärsprocesser för att lyckas. Och att de letade efter en leverantör som hade färdiga mallar och de rätta verktygen.
– Vi valde till slut att basera våra administrativa processer på SAP Business ByDesign. Jag gillar konceptet med en molnbaserade lösning där allt är färdigt med rutiner och olika funktioner för realtidsanalys. Det gör att vi kan ägna oss åt det vi är bra på och anpassa systemet efter hand, säger Carl.
Zenuity är ett ungt företag som på kort tid hunnit etablera sig i framkant av branschen. Deras programvara används redan i en mängd olika fordon och räddar liv ute på gator och vägar. Och Zenuitys båda moderbolag har minst sagt en gedigen erfarenhet av att utveckla modern teknik och avancerade säkerhetslösningar.

Zenuity är ledande inom mjukvara för självkörande bilar (Autonomous Driving, AD) och förarstödda system (ADAS, Advanced Driver Assistance Systems). Bolaget startades av Volvo Cars tillsammans med Veoneer, en världsledare inom bilsäkerhetssystem (tidigare en del av Autoliv).

Vad var de största utmaningarna?
– Vår främsta utmaning 2017 var att skapa ett fristående företag som kunde vara produktivt över hela världen från dag ett. Dessutom ville vi arbeta obehindrat över våra olika affärsområden och ha riktigt bra affärsrelationer med våra leverantörer. Med SAP Business ByDesign fick vi ett komplett affärssystem som levererades inom bara några månader och som direkt var färdigt att använda, berättar Carl Önnheim.

Omfattande organisationsförändring
Efter ett års arbete kan Zenuity nu börja sammanfatta resultaten. Man har fördubblat både antalet medarbetare och hastigheten för mjukvaruutveckling. Samtidigt har man också kunnat lägga större fokus på just utveckling tack vare att den dagliga verksamheten löper på smidigt.
Vad är då Carl Önnheim mest nöjd med?
– Vi har gjort en omfattande förändring av organisationen utan att behöva ytterligare personal. Vi har stärkt integrationen mellan våra olika kontor och har nu enkla redovisningsstrukturer och processer. Det gör att medarbetare på alla nivåer i företaget nu har snabb tillgång till transparenta analyser, avslutar han.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title