Annons

3D-sensorer och mjukvara: AI-domare gör debut under gymnastik-VM

Samarbetet mellan Fujitsu och Internationella Gymnastikförbundet (FIG) inleddes 2017 med syftet att skapa ett rättvist och korrekt bedömningssystem för gymnastiktävlingar. Efter många tester, bland annat vid årets gymnastik-världscuptävlingar i Tokyo, fick systemet grönt ljus att officiellt assistera domare under gymnastik-VM mellan 4-13 oktober i Stuttgart, Tyskland.

Mer exakt än det mänskliga ögat
Fujitsus VP, Hiroyuki Sakai, konstaterar att man tack vare denna möjlighet tillsammans med FIG kan fortsätta att främja den globala idrottsbranschen.
Enkelt beskrivet omvandlar systemet varje gymnasts rörelse till figurer, med hjälp av 3D-sensorer. Det skapar en tydlig och objektiv helhetsbild av gymnastens prestation i realtid med möjlighet att mäta exempelvis en rörelses vinkel ännu mer exakt än med det mänskliga ögat.

Mer rättvisa och korrekta bedömningar
Målet är att systemet kommer hjälpa domare att göra en korrekt bedömning av en prestation och därmed minska risken för favorisering eller andra mänskliga felbedömningar.
– Vi måste alltid ha gymnasterna i åtanke. De dedikerar hela sin ungdom till sporten och vi kan inte acceptera att alla de åren av drömmar och hårt arbete blir förstörda av en enda felbedömning. Teknologin som Fujitsu har utvecklat är ett stort tekniskt framsteg som kommer öka förtroendet för bedömningarna, säger Morinari Watanabe, president på FIG.

Det finns även planer på att fortsätta utveckla systemet för att användas i utbildnings- och coachingsyfte, genom att exempelvis stärka gymnasters rörelser eller korrigera kroppshållning. Det kan i sin tur leda till minskad risk för skador inom sporten.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title