Annons

ANSYS: ”Simulering ett imperativ för utvecklingsteam i elektrifieringstrendens era”

En av dagens tydligaste trender är elektrifieringen. Dess påverkan är monumental ur en rad perspektiv: från transporter till industrimaskiner förändras energins produktion, distribution och konsumtion.
Att detta i sin tur får sin spegling i förändrade produktutvecklingsprocesser är knappast överraskande. Det är heller inga små förändringar vi talar om, skriver simuleringsmjukvaruutvecklaren ANSYS’ globale industridirektör, Rob Harwood, i bloggpost:
”Det handlar om väsentliga förändringar av de traditionella produktutvecklingsprocesserna. Användningen av elektroniska system och komponenter kan innebära en ny nivå av ingenjörskomplexitet, som bl a medför att man måste ta med designhänsyn som inte existerade tidigare,” skriver han, och tillägger: ”Men produktutvecklingsteam måste fortfarande uppfylla ambitiösa leveransscheman, aggressiva kostnadsmål och stränga lagkrav. Mot bakgrund av dessa utmaningar är simulering ett konkurrenskraftigt imperativ för de ingenjörsteam som deltar i nästa elektrificeringsrevolution.”

När man tänker på produktelektrifiering är kanske det första som kommer upp tanken på elbilar. Majoriteten av världens ledande biltillverkare svänger redan från förbränningsmotorn till hybrider eller rakt igenom elektrifierade fordon. Men det är en begränsning man direkt kan lägga åt sidan:
”Elektrifiering påverkar nästan alla branscher, eftersom produktutvecklingsteam söker nya sätt att uppnå högre prestanda med förbättrad energieffektivitet och minskad miljöpåverkan,” noterar Harwood.

ANSYS globale industridirektör, Rob Harwood.

Krav på ökad effektivitet
Ta bara aerospaceområdet: flygindustrin drivs fler elektriska initiativ där utbyten av hydrauliska och mekaniska system med elekvivalenter ligger i resans riktning.
Företagen riktar kort sagt in sig på framdrivningssystem som är hybrida eller helt elektriska, vilket minskar buller, utsläpp, vikt och bränsleförbränning samtidigt som säkerhet och tillförlitlighet förbättras.
”I den globala energibranschen är övergången från stora centrala kraftverk till mindre distribuerade kraftgenereringssystem och mikrogrids som ofta är baserade på koldioxid eller förnybara energikällor.”
Mot bakgrund av ökad efterfrågan på el måste miljontals eldrivna pumpar och andra industrimaskiner bli mer och mer effektiva.

Accelererad efterfrågan
Det finns flera drivkrafter bakom denna elektrifieringsrevolution. Efterfrågan på energi accelererar, kostnaden för nya möjliga tekniker faller – till exempel batterier.
Geopolitisk oro över energi och säkerhet är andra effekter – i kombination med en ökad medvetenhet om miljön och regeringsmandat uppmuntrar detta investeringar i lokala, hållbara källor för elproduktion.
Elenergi blir mer trendig och attraktiv, vilket leder till ökad efterfrågan från konsumenterna.
En sak är säker: Elektrifiering kommer snart att påverka dina produkter och många aspekter av din affärsmodell.

Vem sa att CAD bara är en ”stapelvara”?
Gissningsvis kommer behoven av excellenta simulerings- och analysverktyg i skenet av denna utveckling att öka explosionsartat. Och ANSYS står beredda…precis som alla utvecklare av CAD-verktyg: Konstruktionsverktygen kommer redan på kort sikt att ställa nya krav på kapabiliteter inom ramen för de gamla elektromekanikinfluerade plattformarna som hittills dominerat marknaden. Sofistikerade elektronikkapabiliteter blir legio, liksom integrerade mjukvaruutvecklingslösningar och 3D-printfunktionaliteter, där f ö också simuelring och generativ design kommer att spela framträdande roller.
Vem var det som sa att CAD bara är ”stapelvaror”?

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title