Annons

Högprecisionsslipning inom AUTOMOTIVE och AEROSPACE: Därför köper Dacke-ägda UVA LIDKÖPING amerikanska CNC North

Ett av förra veckans mest intressanta företagsköp när det gäller CNC-sidan och subtraktiv metallbearbetning är Nordstjärnan-ägda Dacke Industris dotterbolag, UVA Lidköpings köp av amerikanska CNC North. Med 100 procent av aktierna i CNC North expanderar UVA sin globala verksamhet med en branschledare inom mekaniska ombyggnadslösningar och förbättringar för Bryant och annan slipningsutrustning.
UVA LIDKÖPING är ingen liten spelare på marknaden för högprecisionsslipmaskiner med över 10 000 maskiner installerade över hela världen. Bolaget har också en erkänt framstående position när det gäller att leverera innovativa sliplösningar. Dessa lösningar används huvudsakligen för bränsleinsprutnings-, lager- och fordonsindustrin. Verksamhet finns i Stockholm, Boston, Beijing och New Dehli och huvudkontoret ligger i Lidköping.
Varför köper man CNC North? I pressmaterialet skriver man att förvärvet, ”markerar en betydande milstolpe för företaget, som befäster dess engagemang för att förbättra sitt regionala servicesegment.” Tanken är att man genom att kombinera CNC Norths kunskap och expertis med UVA LIDKÖPINGS tillverkningskapabiliteter ytterligare vässar sitt utbud av avancerade slipmaskiner, skräddarsydda efter specifika behov.
CNC North grundades 2005. Två av de ursprungliga tre ägarna hade över 40 års erfarenhet av att designa och bygga Bryant Grinders. CNC Norths ursprungliga fokus var att återtillverka Bryant Lectraline- och Ultraline-seriens maskiner till OEM-specifikationer. Under 2008 byggde företaget sin första nya interna "stagslip" för flygindustrin, med sin egenutvecklade hydrostatiska gliddesign på en solid granitbas. Idag är nästan 20 nya CNC North-maskiner i drift som stödjer militär- och flygindustrin. Den största av dessa maskiner väger 36 ton. Företaget fortsätter dessutom att stödja den globala lager- och bilindustrins återtillverkning, modernisering, uppgradering och service av deras Bryant-slipmaskiner.
- Vi ser fram emot att utöka vårt fotavtryck i USA ytterligare och stärka våra branschledande slipmaskiner och tjänster närmare våra värdefulla kunder. Genom att gå samman med CNC North kan vi ge ännu mer utveckling och täckande stöd till marknaden, kommenterade UVA LIDKÖPING-chefen, Kenneth Carlsson, köpet.
Med förvärvet av CNC North har idag har Dacke Industri 22 dotterbolag inom ramen för fyra divisioner, med över 1550 anställda världen över och en omsättning på 4,3 miljarder kronor.

För CNC Norths del menar CEO, Patrick Harrington, att det finns ett flera stora värden för bolaget att bli en del av UVA LIDKÖPING:
– Abslout, här finns en stark företagskultur, kvalitetsprodukter och en framåtblickande vision. Detta partnerskap kommer med ett löfte om betydande fördelar och möjligheter, som säkerställer en framgångsrik framtid byggd på utmärkt service och innovation, säger han.

Förvärvsdriven expansion
Klart är att förvärvsdriven expansion är en viktig del av Dacke Industris strategi. Lars Fredin, koncernchef för bolaget och styrelseordförande i UVA LIDKÖPING, säger i en kommentar att

CNC North-köpet passar utmärkt in i detta strategiska upplägg.
– Så är det, säger han, detta köp passar perfekt in i UVA LIDKÖPINGS framtidsvision för ökad stillväxt och kundservice. Bolagets prestationer under de senaste åren har varit imponerande och vi är spända på vad vi kan åstadkomma tillsammans med CNC North. Vi är övertygade om att bolagen kommer att stärka varandra framöver.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title