Annons

AUTOMOTIVE: Målen för införandet av elfordon kan inte nås i tid, enligt fordonsindustrin

Ny global forskning som gjorts på uppdrag av ABB Robotics och branschtidskriften Automotive Manufacturing Solutions visar att mer än hälften (59 procent) av respondenterna anser att omställningen till produktion av rena elfordon inte kan uppnås inom nuvarande föreskrivna tidsramar. Respondenterna i undersökningen lyfter fram utmaningar vad gäller anpassning till en ny försörjningskedja för batterier, oro över de stora kapitalinvesteringar som krävs, brist på råvaror, lämplig infrastruktur och brist på elnätskapacitet. ABBs undersökning innefattar närmare 600 globala branschexperter, från fordonstillverkare till alla nivåer inom ledning, konstruktion och andra specialister runt om i fordonsindustrin.
Även om 28 procent uttrycker åsikten att tidsfristerna är uppnåbara menar man också att där finns betydande utmaningar, medan 18 procent menar att nuvarande mål aldrig kommer att uppnås. Endast 11 procent anser att alla regionala mål för elfordonsanammandet per 2030–2040 är realistiska.
- Fordonsindustrin är mycket väl medveten om de påfrestning som föreslagna regionala tidtabeller innebär för att nå full elfordonsproduktion, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics Automotive Business Line, och tillägger: ”Automation är avgörande för att få produktionen mer motståndskraftig, effektivare och möjlig att uppnå snabbare, vilket är orsaken till att vi ser en stor efterfrågan på våra robotar som är specialiserade på montering av drivsystem till elfordon. Lösningarna minskar avsevärt byggtiderna, förbättrar flexibiliteten, förenklar tillverkningsprocesserna ytterligare och driver i slutänden ned produktionskostnaderna.”

Undersökningen lyfter också fram de utmaningar som anpassningar till en ny försörjningskedja för batterier innebär, något som ses som ett hinder av 19 procent av respondenterna, medan 16 procent oroar sig över de stora kapitalinvesteringar som krävs. Brist på råvaror, lämplig infrastruktur och brist på elnätskapacitet ligger också högt upp på listan över problem som behöver lösas. Bristen på laddinfrastruktur anses som det allra största hindret för anammande av elfordon av mer än en fjärdedel (26 procent) av de tillfrågade medan 17 procent lyfter fram de höga fordonspriserna som det största hindret för elfordonstillväxt.

Automation avgörande för att uppnå deadlines
I sina kommentarer till undersökningen menar ABB att automation är avgörande för att uppnå effektiviseringar och deadlines. Man pekar också på att man i sammanhanget via exempelvis ABB Robotics fortsätter att leda utvecklingen och implementeringen av flexibla, modulära produktions­celler som är sammankopplade digitalt i nätverk och betjänas av intelligenta, autonoma mobila robotar. 

Flexibel automation innebär en lösning på arbetskraftsbristen och utrustningen kan skalas upp eller ned beroende på efterfrågan på en viss typ av fordon eller omfördelas inom fabriken vilket leder till att man inte behöver göra några stora investeringar.

Den ökade nivån av flexibel automation innebär en lösning på arbetskraftsbristen och utrustningen kan skalas upp eller ned beroende på efterfrågan på en viss typ av fordon eller omfördelas inom fabriken vilket leder till att man inte behöver göra några stora investeringar.
Vad gäller implementering slipper man med ABBs programmerings- och simuleringsprogramvara RobotStudio störningar i produktionen genom att användarna kan bygga, testa och förfina sin robotkonfiguration virtuellt innan en enda robot tas i bruk. Den flexibla tillverkningsmodellen gör produktionen ännu mer motståndskraftig, effektivare och snabbare och hjälper de kunder inom fordonsindustrin som för närvarande introducerar fler drivsystem till elfordon parallellt med produktionen av interna förbränningsmotorer. 
– Undersökningen bekräftar utmaningarna inom fordonsindustrin – att tillverkningen står under press och störningar i försörjningskedjan lett till avsevärd stress”, säger Daniel Harrison, Automotive Analyst på Automotive Manufacturing Solutions. Han fortsätter:
– Det här är troligen det nya normala, vilket innebär avsevärda utmaningar för hur snabbt industrin kan ställa om till elektrifiering och också uppnå bredare mål för en hållbar tillverkning, i synnerhet under tider av stor ekonomisk osäkerhet. I det sammanhanget finns det också utmaningar vad gäller tillgänglighet och kostnader för arbetskraft samt hur snabbt stora personalgrupper kan omskolas.

Hållbar tillverkning, positivare utsikter
När industriledarna tillfrågas om leverans av en hållbar tillverkning är de mer positiva och 80 procent anser att hållbarhetsmålen är uppnåbara. Endast 4 procent menar att detta inte är möjligt. 
Av respondenterna är det endast de i Amerika (16 procent) som tycker att regelefterlevnad är ett centralt hinder (jämfört med 7 procent i Europa och enbart 5 procent i Asien). Nästan en fjärdedel (24 procent) av alla menar dock att de stora kapitalkostnaderna som krävs är det främsta hindret mot att få till en hållbar tillverkning. Robotar blir allt mer lättillgängliga, lättare att integrera och använda – i synnerhet tack vare utvecklingen inom samarbetande robotar och programvara som ABBs RobotStudio, som gör planering och programmering snabbare och effektivare – automation blir banbrytaren för att få till hållbar tillverkning. 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title