Annons

Automotive/SIMULERING & ANALYS: Ansys och Sony vässar nästa generations simuleringsverktyg för bildsensorer på fordonssidan

Utvecklingen mot högre nivåer av autonomi inom fordonsbranschen ställer stora krav på vassa visionssystem. Bildsensorer för bilar är ett exempel på sånt som ständigt måste utvecklas för att leverera säkrare, bättre fungerande ADAS-funktioner (Advanced driver-assistance systems). Ett intressant samarbete på detta område är simulerings- och analys-företaget Ansys’ utvecklingssamverkan med Sony Semiconductor Solutions för att vässa bildsensorsimulering och kamerabaserade funktioner för nästa generations fordonsapplikationer, inklusive AV och ADAS.
Ansys har för att möta efterfrågan på området tagit fram ett nytt mjukvarugränssnitt, kompatibelt med Sonys sensormodeller. Dessa modeller är baserade på den interna arkitekturen hos bildsensorer som används i kamerasystem. Det gränssnitt som nu utvecklats möjliggör virtuell kameratestning med hög kvalitet av olika scenarier och sammanhang, vilket minskar behovet av ad-hoc fysisk kameratestning och påskyndar verifieringstider.
- Samarbetet mellan Ansys och Sony kommer att tillhandahålla en pipeline för spektralsimulering av fordonskvalitet från linsmodeller till sensormodeller för utvecklarna av ADAS perceptionssystem, säger Kenji Onishi, biträdande senior GM inom affärsdivisionen för bilar, på Sony Semiconductor.
Ett resultat är att mjukvaran Ansys SPEOS nu sömlöst kan integreras med Sonys sensormodeller för att effektivisera utveckling och validering med mer exakt modellering. Ansys SPEOS är ett högprecisions-simuleringsverktyg för optiska system baserat på mänsklig visuell perception. Integrerat i virtuell produktutveckling, levererar lösningen ett intuitivt och brett användargränssnitt, bl a känt för att bidra till att man undviker optisk deformation och bildförvrängning. Bl a har Geely-dottern CEVT använt lösningen för att utveckla ett slimmat, men ändå lika effektivt som vanliga, större bromsljus.

Fysisk prototypframställning och validering är tidskrävande, kostsamt och erbjuder inte den bredd som digital simulering och virtuell testning ger. Att para ihop Ansys-simulering med Sonys sensormodeller är därför en god idé som skapar ger nu möjligheter att klara utvecklingens utmaningar snabbare och effektivare genom virtuella tester. Detta är särskilt fördelaktigt för scenarier med kantfall, till exempel när man lämnar tunnlar.

I pressmaterialet skriver Ansys att, ”användarna av Sonys bildsensorer nu kommer att ha tillgång till simuleringsfidelitet i fordonskvalitet för spektraleffekter, högt dynamiskt omfång (HDR) och minskning av LED-ljusflimmer. Användare kan också återge bildsensorfenomen, som rörelseoskärpa och rullande slutare.”
– Ansys och Sonys teknologisamarbete underlättar snabb utveckling och verifiering av kamerafunktioner för AV- och ADAS-applikationer, kommenterar John Lee, VP och chef för affärsenheten för elektronik, halvledare och optik på Ansys. Han tillägger:
– Som ett resultat ger det gemensamma arbetsflödet mer robusta simuleringar, större prediktiv noggrannhet, bilder med högre kvalitet och i slutändan mer tillförlitliga AV- och ADAS-applikationer.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title