Annons

BIM: SWECO, ÅF Pöyry och Skanska fick prestigepris för ESS-anläggningen i Lund på Autodesk University

PLM- och CAD-utvecklaren Autodesks gigantiska användarevent, Autodesk University 2019, fick en smakstart för svenskt vidkommande.
De tre svenska företagen Sweco, ÅF Pöyry och Skanska, fick på scenen ta emot ett fint pris för sitt jobb med forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.
Juryn föll för de tre deltagarnas design, planering och projektering av denna synnerligen avancerade anläggning.
Sweco Architects Lukas Nowikowski och Ronald Cruz var, tillsammans med sina samarbetspartners från ÅF Pöyry och Skanska, på plats i Las Vegas för att ta emot priset för bästa BIM-projekt i kategorin ”Building Design, Large Projects”.
Men även Dassault Systemes PLM-plattform, 3DEXPERIENCE, spelar en framträdande roll i detta jätteprojekt. Liksom konsulten ALTEN.

Autodesk University samlar varje år över tiotusentals internationella åhörare i branschen och priset är unikt i sitt slag. Saken är förstås den att man i utvecklings- och designarbetet med det nya Lundacentret använt sig av Autodesks mjukvaror. Här kan noteras att ESS-anläggningen när det gäller den tekniska driften anävänder sig av lösningar från Dassault Systemes i form av 3DEXPERIENCE-plattformen.

På plats i Las Vegas
Men denna dag var det alltså byggdesign och med detta relaterade bitar som belönades och då är det som så ofta när det gäller anläggningar och byggen, Autodesks produkter som gäller.
Det prisade uppdraget är ett nära samarbete mellan de tre företagen Sweco, ÅF Pöyry och Skanska och avser design, planering och projektering av forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.
Priset AEC Excellence Awards 2019 tillkännagavs i mitten på oktober, men det var alltså först nu med teamet på plats i Las Vegas som man fick ta emot den ärofyllda utmärkelsen på den internationellt välbesökta mässan.

Kvalitativt arbete i världsklass
– Det här är en stor dag för oss alla och vi är väldigt glada och stolta över att få ta emot detta prestigefyllda pris. Ett utmärkt bevis på att vi levererat ett i världsklass kvalitativt arbete åt kunden och samtidigt ett bevis på att vår kompetens är på en väldigt hög nivå. Styrkan i projektet är mångfalden av kompetenser inom de olika företagen som kompletterar varandra samtidigt som de ständigt utvecklar oss, vi är därför mycket stolta över att vårt arbete resulterat i denna utmärkelse, säger Lukas Nowikowski, VDC/BIM Manager, Sweco Architects.
Ansvariga från Sweco Architects är Lukas Nowikowski och Ronald Cruz tillsammans med Marcus Helmbäck från ÅF Pöyry och Martin Hörestrand från Skanska.

Men detta gigantisk projekt omfattar flera bitar på PLM- och ERP-området. Inte minst när det gäller de tekniska design- och driftsbitarna i European Spallation Source. Franska PLM-utvecklaren, Dassault Systemes, är en stor leverantör till ESS, men det finns många andra leverantörer, bland andra Infor (som levererar EAM-lösningar i detta fall), då projektet ESS innehåller så många delar.
När det gäller PLM-sidan kan noteras att ESS för några år sedan tog beslutet att satsa på Dassault Systemes 3DEXPERIENCE-plattform, vilket innebär att lösningar som CATIA (CAD), ENOVIA (cPDm, ”dataryggrad”) och SIMULIA (simuilering och analys) spelar en viktig roll i bygg- oich utvecklingsarbetet på ESS.

Så här planeras forskningsanläggningen ESS i Lund att se ut när bygget står klart. Visualisering: ESS

Enorm protonaccelerator
ESS är en materialforskningsanläggning, som baseras på världens mest kraftfulla linjära protonaccelerator. Det är en sameuropeisk storsatsning för att på ett nytt och betydligt mera effektivt sätt studera materials egenskaper och dynamik med hjälp av neutroner. Man skapar därmed nya möjligheter till innovation inom flera forskningsfält som exempelvis materialvetenskap, miljöforskning, medicinvetenskap, IT och transportvetenskap. 
Forskningsanläggningen består sålunda bland annat av världens mest kraftfulla linjära protonaccelerator och 22 specialbyggda instrument – alltsammans anslutet till en avancerad laboratoriemiljö och en superdator. Anläggningen kommer att användas av tusentals olika forskare årligen under flera decennier.

Utnyttjar Dassaults industripaketering
DS’ industrilösning, ”Integrated Plant Engineering”, ger i detta tillgång till designverktyg och lösningar för samarbete och samordning av data i en sammanhållen miljö, som kopplar samman tusentals ingenjörer, designers och tillverkare över hela Europa.
ESS har arbetat tillsammans med Dassault sedan 2012 för att ta fram de funktioner och lösningar som projektet behöver. Med lösningen kan ESS samla ingenjörer från flera olika områden och enheter på en gemensam plattform, så att de alltid har tillgång till den senaste, dagsaktuella informationen. På så sätt kan man säkerställa att de agerar i enlighet med samtliga regler och krav i alla led i processen. Användarna kan samtidigt arbeta tillsammans för att optimera konstruktionen, trygga med att alla avgörande beslut fattats när alla haft enkel tillgång till rätt information.

En av Europas största konsulter är också med i projektet
Även konsulten ALTEN bidrar till detta projekt genom kompetens inom projektledning, kravställning, systemanalys och systemarkitektur samt konsulter inom PLM, EAM, CAD och CAE. 
När det gäller ALTEN kan konstateras att bolaget generellt räknas in som ett av Europas största teknik- och IT-konsultbolag. Företaget finns i över 20 länder, har huvudkontor i Paris och har fler än 28 000 anställda varav 88 procent är ingenjörer. 
I Sverige har ALTEN varit verksamma sedan november 2008, har idag över 1 700 anställda och kontor på tolv orter. Kunderna återfinns främst inom branscher såsom fordon, telekom, försvar, energi, verkstadsindustri, läkemedel och medicinteknik, där ALTEN är verksamma genom hela produktutvecklingskedjan.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title