Annons

CAD: Autodesk slår ett slag för generativ design – rejäl rabatt sänker instegsbarriären för EN FÖRTRÄFFLIG TEKNIK

Detta pris gäller för all generativ design som kan göras inom ett år, skriver Roopinder Tara, CAD-journalist på PLM&ERP News amerikanska systersajt, engineering.com. Tycker man att ett år är för lång tid och att man egentligen kan klara av sina behov på kortare tid, inför Autodesk också ett månadspris, där man kan utnyttja generativ design-lösningarna månad för månad till det facila priset av 200 dollar per månad, ca 1700 kronor.
”Problemet med den konventionella prissättningen för generativ design (dollar/ beräkningstid) har visat sig vara avskräckande för att få igång mer storskalig användning,” skriver Tara.

Generativ design blir nu för första gången något där hjälp med datorstödd design faktiskt gäller. Autodesk vill sätta detta i händerna på alla.

16 GÅNGER KOSTNADEN FÖR FUSION 360
Till bakgrunden hör att Autodesk förra året gick ut med att erbjuda obegränsad användning av generativ design till prenumerationskunder, men då till en fast kostnad på 8 000 dollar per år, motsvarande 68 000 kronor, eller 1 000 dollar per månad, 8 500 kronor alltså.
Detta, menar Tara, kan ha varit för högt för den ”vanliga” Fusion 360-användaren. Nuvarande prissättning för Fusion 360 är ju bara 495 dollar per år, 4 210 kronor.
”Man undrar hur många användare av Fusion 360 som kan motivera att spendera 16 gånger kostnaden för sin designprogramvara för att lägga till den generativa designfunktion,” skriver Tara och fortsätter: ”Men fördelen med en fast prissättning är i allmänhet inte ifrågasatt. Däremt är tanken att köra på en räkning där man inte kan veta hur många molnkrediter en generativ design kommer att konsumera, eller ens hur mycket en molnkredit är värd, ger för mycket osäkerhet. För den vanliga användaren är det som att sitta på den fina nya restaurangen, få en meny utan priser och sedan sitta och svettas inför den stora sluträkningen som säkerligen kommer att följa och som man då inte har en aning om hur hög den blir. Generativ design är helt enkelt för okänt för att vi ska kunna uppskatta dess kostnad och beräkningsupplägg tillräckligt mycket för att köra en bred satsning på tekniken. Hur bra den än är.”

Topologioptimering gör exakt som anges i namnet: det optimerar en given uppsättning topologi mot en definierad uppsättning förhållanden. I huvudsak definierar man en uttrycklig optimeringsdomän och systemet arbetar därifrån för att ta bort material därefter. Vid generativ design, däremot, arbetar man utan en uttrycklig domän – och detta är grundläggande. Under installationsfasen definierar man vilken geometri man behöver (till exempel monteringsfästen eller gränssnittsgeometri) och definierar sedan områden där man inte vill ha något material närvarande i slutet av processen (för klarering av andra komponenter, till exempel eller rörelse hos en enhet). I teorin är detta allt man förenklat behöver göra för att systemet ska hantera skapandet av domänen för optimering.

FÖRTRÄFFLIG TEKNOLOGI SOM HINDRATS AV ETT FÖR HÖGT PRIS
Engineering.com’s CAD-expert menar att detta prissättningssystem har förhindrat experimentlustan och viljan att pröva denna förträffliga teknologi.
Men Autodesk har med t ex AutoCAD en fin historia kring demokratisering av designprogramvara och har i detta och andra senare satsningar också demokratiserat simulering, pressat priset på specialverktyg för FEA och CFD. Nu går man hur som helst vidare i detta spår för att sprida användningen av generativ design.
– Vi vill göra detta med optimering till en central punkt i designarbetet, säger Brian Frank, senior produktmanager för generativ design på Autodesk. Han fortsätter:
– Generativ design blir nu för första gången något där hjälp med datorstödd design faktiskt gäller. Vi vill sätta detta i händerna på alla. Generativ design är så effektivt beräkningsintensiv som en applikation kan bli. Det löser det ena statiska jämviktsproblemet efter det andra och stoppar bara när användaren valt ett optimalt utfall. Om du trodde att FEA var beräkningsintensivt, föreställ dig att köra upprepade FEA-simuleringar, var och en med den minsta förändringen i form, utan tidsbegränsningar eller antal variationer. Effekterna blir fenomenalt bra. Du behöver fortfarande din dator men som Fusion 360-användare, överlämnar du den till automatisk beräkning i molnet.

Tester kring studenter som fått använda ADs generativa designlösningar indikerar på att överanvändning av tekniken inte blir något problem, trots ett lågt pris.

”ÖVERANVÄNDNING” AV GENERATIVT BLIR BARA ETT POSITIVT PROBLEM
Kommer den nya fasta prissättningen att bli en bra affär för Autodesk? Med denna som grund kan man tänkbart köra generativ design på alla delar i av Autodesk hyrda molnservrar; varje timme på dagen, varje dag på året. Kommer det att leda till ”överförbrukning”, undrar Roopinder Tara i sin artikel.
– Nja, när jag frågade Autodesk om saken sa de att de har sätt att upptäcka användare som missbrukar sin licens. Bolaget kan inte heller säga vad som är den genomsnittliga storleken på en generativ design mätt i molnkrediter; detta eftersom det finns för mycket variation mellan de som gör försök och de med verklig projektanvändning. Men deras övervakning av studentaktiviteter gav dem indikationer på att obegränsad användning till det fasta priset inte kommer att leda till ”överförbrukningsproblem”.
– Studenter har andra projekt att göra, säger Seth Hindman, senior manager för produktdesign och tillverkningslösningar på Autodesk. Ett studentprojekt är ungefär 30 procent av storleken på ett industriellt generativt designprojekt.

ETT BRA TRYCK IN MOT MAINSTREAM-ANVÄNDARNA
Det allmänna intrycket av Autodesks satsning i detta är att användare ska hoppa ”in i användarpoolen. Ju trängre i poolen är, desto bättre och överanvändning är i så fall ett bättre problem att ha än motsatsen.
Autodesk har varit den mest framgångsrika aktören för generativ design av Big Four-programvaruföretagen (förutom Autodesk också Siemens, Dassault och PTC) och man har drivit generativ design från ytterkanten med specialister som användare mot mainstreamarenan, och hoppas att användarna kommer att plocka upp generativ design som en standarddel i designflödet.
Det är bara att hoppas att de lyckas få till en bredare bas i detta – teknologin har så många fördelar att alla kan tjäna på det.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title