Annons

CAE: Domstol avslår stämningsansökan från SAS Institute mot Altair (World Programming) för upphovsrättsintrång

Utvecklaren av HPC-, AI-, simulerings- och analysmjukvara, amerikanska Altair, meddelar idag att man vunnit en rättsprocess med SAS Institute gällande intrång i upphovsrätten kring en programvara. Det hela handlar om SAS Instituite, som 2018 stämde World Programming (WPL) – ett bolag som Altair köpte 2021 - för påstådda intrång i SAS mjukvarors upphovsrätt, men stämningsansökan avslogs av domstolen.
Altair (WPL) skriver i en kommentar idag att man, ”sedan 2009 framgångsrikt har försvarat sig mot samtliga upphovsrättsanspråk från SAS Institute, och USAs federala appellationsdomstol dömde alltså i detta till förmån för Altair (World Programming).
- Vi är nöjda med beslutet från domstolen, säger Altair-grundaren och CEOn, James R. Scapa, i ett uttalande efter domen. Han tillade: “Efter mer än 12 år av internationella rättstvister är det uppenbart att ingen äger rättigheterna till SAS som språk. Det är tillåtet för andra företag än SAS Institute att erbjuda kompilatorer och utvecklingsmiljöer som stöder SAS och andra programspråk med öppen källkod såsom Python, C++ och Java.”

Den juridiska segern kommer efter Altairs köp av World Programming under 2021 och etableringen av Altair SLC, en alternativ språkmiljö för SAS som kan köra program skrivna med SAS språksyntax utan att använda en tredjepartslösning.
Altair SLC kännetecknas av en inbyggd språkkompilator för SAS och SQL. Mjukvaran använder även kompilatorer för att köra kod i programspråken Python och R, samt smidigt utbyte av datauppsättningar för SAS, Pandas och R. Tack vare Altair SLC kan kunder sänka sina  kapital- och driftskostnader.

Dra nytta av Pythons molntjänster
I pressmaterialet skriver Altair att, ”mjukvaran är ett tydligt exempel på Altairs åtagande att främja teknologi med öppen arkitektur för att stödja företag som vill dra nytta av Python, molntjänster och modern teknik för att förnya sina utvecklingsmiljöer och förbättra sina resultat samtidigt som de håller kostnaderna nere.”

I och med utslaget står det i dagsläget alltså klart att Altair SLC nu är tillgängligt för företag över hela världen som vill satsa på lösningar med öppen källkod, samtidigt som de tar tillvara på sina årtionden av investeringar i SAS. Altair SLC är en integrerad del av Altair RapidMiner, vår plattform för dataanalys och artificiell intelligens (AI) som kan användas via Altair Units, vilket ger kunder enkel tillgång till Altairs utbud av mjukvarulösningar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title