En bra MES-installation förbättrar kvalitetskontrollen och ökar drifttiden, samtidigt som den minskar lager och kostnader. En viktig fördel med ett tillverkningssystem är förbättrad produktspårning, materialsläktskap och liknande – vilket är viktigt för tillverkare som måste uppfylla regelefterlevnad och krav på öppenhet.
I Siemens fall heter alltså MES-plattformen Opcenter. Lösningen är rikhaltig och med stöd för fleranläggnings-arkitekturer minskar den bördan på regionala IT-team och hjälper till att sänka den totala totala ägandekostnaden (TCO).
Vi var inne på integrationsbitarna i ingressen och kan i detta notera att Opcenter är sömlöst integrerat med lösningar i Siemens Xcelerator-portfölj, inklusive Teamcenter (cPDm, Collaborative Product Definition management), Simcenter-mjukvaran (Simulering & Analys), Insights Hub (dataanalys), AX4 och Supply Chain Suite och Tecnomatix-programmet för fabrikssimulering.

Introduktionen av Opcenter X öppnar för SMB- företagen
Men i takt dagens alltmer komplexa produkt- och processhantering, disruptiva teknologier, volatilitet i försörjningskedjan och skärpta marginaler har Siemens för inte så länge sedan introducerat Opcenter X (2024), framför allt avsedd att ge små och medelstora företag (SMB) möjlighet att ge sig in på en progressiv digital transformationsresa genom molnteknik och tillgång till programvara som en tjänst (SaaS), vilket minskar tids- och kostnadsbarriärerna för organisationer att ta till sig MOM. Dess modulära tillvägagångssätt gör det möjligt för företag att starta smått och skala upp allt eftersom deras digitala företag mognar. Genom att ansluta och anpassa moduler kan små och medelstora företag uppnå snabb avkastning på investeringen (ROI) samtidigt som de drar fördel av minskad tid till marknaden, användarvänlighet, flexibilitet och uppdaterad funktionalitet.

En bred lösningsstack som levereras genom Xcelerator
Detta sagt ska vi titta lite närmare på varför IDC placerat Siemens i topp i Ledarvågen på 2024-2025 år MarketScape:
Först och främst konstaterar IDC att Siemens MES-portfölj, Opcenter Execution, är en del av Opcenters produktvarumärke för MOM (Manufacturing Operations Managemen), som är baserat på nyckelkapaciteten hos flera tidigare köpta spelare och lösningar, som Orsi Automazione, Camstar, Mentor Graphics, IBS och Preactor, bland andra.
Analytikern påpekar vidare att Siemens med Mendix-förvärvet 2018 fått och med tiden integrerat en applikationsutvecklings-plattform med låg kod i sin MES-lösningsstack. Detta har sina fördelar, t ex för att distribuera applikationer som kan skräddarsys efter individuella användarkrav, samtidigt som de är lätta att uppgradera.
Vi var ovan inne på Siemens moln- och SaaS-satsning som under 2024 lade upp den molnbaserade MES-lösningen Opcenter X, och IDC noterar i detta att, ”Siemens fortsätter att leda och investera i modularisering (alias applikations-kompositabilitet) med Opcenter på en modern, molnbaserad arkitektur.”
”Hela denna portfölj har samlats under den bredare affärsenheten Siemens Digital Industries Software, som tillhandahåller PLM- och simuleringsteknologier för produktion, logistik inom anläggningen (IPL) och funktionaliteter för utförande av försörjningskedjan (AX4). Som sådan integrerar Opcenter Execution med bland annat Teamcenter, Simcenter, Insights Hub (IoT, dataanalys), Opcenter Quality Management System, Opcenter Advanced Planning and Scheduling och Tecnomatix. Denna breda och djupa lösningsstack levereras till marknaden genom Siemens Xcelerator, Siemens molnbaserade arkitektur, ekosystem och marknadsplats som tillåter kunder att bygga, integrera och utöka befintliga data- och nätverkssystem,” skriver IDC i sin utvärdering.
Stöd från ett mångsidigt partnereko-system
”Siemens hybrida SaaS-erbjudanden integrerar MES på plats och molnbaserat samarbete, datoranvändning och lagring. Fullt moln/SaaS-baserade distributioner är också tillgängliga både i privata moln och Siemens-drivna moln som ett pay-as-you-go-alternativ. Detta tillåter tillverkare att välja det bästa scenariot för sin IT-miljö och tvingar dem inte in på en viss väg.
Opcenter-kunder har också ett val att köpa tillgång till programvara som är licensierad antingen permanent eller via ett abonnemang. De kan också köpa tillgång till relaterade tjänster för implementering och löpande support. Med en stark närvaro i alla större länder världen över har Siemens ett mångsidigt globalt och regionalt partnerekosystem som inkluderar bland annat Accenture, Capgemini, Atos, ATS, AWS och TCS.”

Bibehåller en hög innovationstakt
IDC noterar att Siemens trots att bolaget har tillhandahållit MES-lösningar i decennier har kunnat upprätthålla en hög innovationstakt. Analytikern skriver:
”Ur en arkitektonisk synvinkel utvecklar Siemens sin Opcenter-applikationsarkitektur mot en modulär och containeriserad modell som underlättar ’pick and chose-kombinationer’ av komponenter till paketerade funktioner/lösningar.
Företaget gör också lösningen implementerbar i en mer distribuerad miljö från edge computing-lösningar till moln med containerisering.
För att stödja komplexa projekt med flera anläggningar, möjliggör Opcenter att köra en instans för flera fabriker, men att hålla konfiguration och data åtskilda. Siemens utnyttjar också konceptet med gemensamma komponenter för att överföra kapacitet från en produkt till andra produkter för att erbjuda samma UX över hela linjen (t.ex. överföra QMS-relaterade möjligheter till branschspecifika MES-implementationer).”
”Siemens utnyttjar lågkodsplattformen Mendix för att stödja distributionen av anpassade UX-skärmar och funktioner genom att exponera alla Opcenter APIer på ett standardsätt för enkel konstruktion av mashup-appar, anslutning till Data Hubs och integration i kundens IT-miljö, inklusive ERP och PLM också.”
Några utmaningar
Här menar analytikern att bredden av Siemens portfölj kan ibland göra potentiella kunder osäkra på vilka lösningselement och kombinationer som bäst möter deras specifika behov utan att kräva insatser från en konsultpartner.
”Kunder bör överväga en relativt längre resa för att kunna dra full nytta av den fulla artikulationen av Siemens portfölj. Vissa mindre kunder har initialt tyckt att det är utmanande att ha att göra med Siemens, med tanke på organisationens stora storlek. Siemens åtgärdar detta genom att arbeta nära lokala partners och erbjuda en SMB-version (SaaS) tillgänglig på Siemens Xcelerator-marknadsplats, där medlemmar i ekosystemet kan utforska, utvärdera och utbyta digitala erbjudanden på ett enkelt och sömlöst sätt.”
Egen tillverkning en särskild styrka
Slutligen pekar IDC på vikten av att Siemens, som är en jätte med egen tillverkning vid sidan av mjukvarubitarna, kan pröva, utveckla och dra lärdomar av rollen som ett tillverkningsföretag. Man kan därmed ta med sig sin direkta, praktiska erfarenhet som MES-användare till mjukvaruleverantörssidan.
Visionen för Siemens är att Xcelerator-portföljen holistiskt ska kunna hantera alla delar av den egna rika program-portföljen och även validerad programvara från tredje part. Konsekvensen blir en suverän förmåga att hantera hela den digitala tråden och produktionsprocessen för att säkerställa hela livscykeln och hela produktionsprocessen.