Charles noterar vidare att, ”Dassault Systèmes i 40 år varit en pionjär inom virtuella tvillingar, och vi kan använda vår kunskap och vårt kunnande för att förändra medicinsk praxis. MEDITWIN offentlig-privata allians är ett stort steg framåt och mobiliserar det bästa inom medicin, vetenskap och teknik för att tjäna framtida hälso- och sjukvård. Den virtuella tvillingen är redan en realitet, och MEDITWIN kommer att hjälpa till att standardisera och sprida den över hela världen till nytta för miljontals patienter.”
Nu ska direkt konstateras att MEDITWIN-projektet tagit sikte på att sammanföra resurser från fransk vetenskap och teknologisk excellens kring virtuella tvillingar för att möta framtidens medicinska vård. Inget globalt alltså, men det är inte orimligt att vi kommer att få se flera nationella projekt med liknande inriktning.
Personliga digitala tvillingar av organ
MEDITWIN-projektet kommer att erbjuda personliga virtuella tvillingar av organ, metabolism och cancer, för bättre diagnos och behandling. En intressant vinkel i projektet är att man kommer att göra det möjligt för läkare att simulera framtida scenarier för en patient.
Tanken med projektet är att utnyttja expertis hos partner i världsklass inom vart och ett av de områden som omfattas, kring de 14 grundande medlemmarna av detta konsortium: Dassault Systèmes, som industriell ledare för konsortiet; sju universitetssjukhusinstitut på högsta nivå av medicinsk och vetenskaplig excellens; Nantes universitetssjukhus via l’institut du thorax; startups inHEART, Codoc, Qairnel och neurometrar; och Inria genom 11 projektteam involverade i detta projekt.
Virtuella tvillingar har blivit en oumbärlig tillgång inom flyg- och mobilitetsindustrin, där virtualisering har möjliggjort avsevärda framsteg när det gäller säkerhet, kvalitet, ekologiskt fotavtryck och kostnadseffektivitet. MEDITWIN bygger på den erfarenhet som partnerna samlat på sig under många år inom området virtuella tvillingar för hälso- och sjukvård, såsom Living Heart-initiativet av Dassault Systèmes, the Living Brain, såväl som aktiviteterna i PEPR digitala hälsoprogram i samarbete med Inria och INSERM, till exempel.
Standardiserad metodik
Allmänt skriver Dassault i pressmaterialet att MEDITWIN kommer att möjliggöra industrialisering, klinisk validering och standardisering av dessa innovationer, så att dessa teknologier kan användas på ett standardiserat sätt och gynna så många människor som möjligt. De bästa vårdstandarderna kommer att införlivas i virtualiserade upplevelser som görs tillgängliga över hela världen, vilket sätter ett nytt riktmärke för kvalitet inom sjukvården och ger en avgörande inlärningsplats för framsteg inom medicinsk vetenskap.
Fördelarna med virtuella tvillingar kommer att bedömas för medicinska team, patienter och sjukvårdssystemet, särskilt när det gäller att förbättra vårdens effektivitet, kvaliteten på det tvärvetenskapliga beslutsfattandet och effektiviteten och säkerheten för medicinsk praxis och interventioner.
I praktiken kommer MEDITWIN-initiativet att utvecklas under fem år, från 2024 till 2029. Partnernas investering i detta projekt kommer att stödjas ekonomiskt av den franska regeringen som en del av ”Frankrike 2030”-planen.