EDRMedeso tar över Trimbles danska verksamhet kring BIM-lösningen Tekla

EDRMedeso kör på i det offensiva spåret och tillför ytterligare en lösningsverksamhet till sin portfölj. Bolaget, känt som Nordens ledande ANSYS-återförsäljare och kapabel CAE-konsult, har tagit över Trimble Solutions verksamhet avseende BIM-mjukvaran Teklas (BIM, ”byggnadsinformationsmodellering”) mjukvaruverksamhet i Danmark. Detta innebär att EDRMedeso är Teklas återförsäljare och supportleverantör i både Danmark och Norge.
- EDRMedeso har en strömlinjeformad organisation, som känner till den skandinaviska marknaden väl och man kan även erbjuda mjukvara och tjänster för simulering, analys och design, säger Jari Heino, ansvarig för Trimble Structures Division.

I Teklamiljön är BIM, byggnadsinformationsmodellering, centralt. BIM innebär att informationsanvändningen är automatiserad och starkt kopplat till CAD-sidan. BIM kräver att programvaran är exakt och har kapacitet för att hantera en stor mängd information och i praktiken även är kompatibel med andra lösningar eftersom det annars är svårt att uppnå ett samordnat arbetsflöde. Svenska EDRMedeso har från den första januari tagit över den danska Tekla-verksamheten.

Trimble jobbar inom ett brett spektrum av industrisegment, som täcker allt ifrån bygg, jordbruk, konstruktion, geolösningar, transport och logistik. Men fokus är bygg- och anläggningssidan. Bolagets kärnteknologi cirkulerar kring positionering, modellering, konnektivitet och dataanalys, som man menar, ”gör det möjligt för kunder att förbättra produktivitet, kvalitet, säkerhet och hållbarhet.”
Bolaget är ursprungligen finskt och Tekla var huvudprodukten i bolaget som tidigare, i finsk regi, hette Tekla Corporation och var noterat på Helsingforsbörsen. 2011 köptes bolaget av Trimble för 450 miljoner dollar och sedan dess förblivit I Trimbles ägo.

BIM ett centralt begrepp i Teklamiljön. I Teklamiljön är BIM, byggnadsinformationsmodellering, centralt. BIM innebär att informationsanvändningen är automatiserad och starkt kopplat till CAD-sidan. BIM kräver att programvaran är exakt och har kapacitet för att hantera en stor mängd information och i praktiken även är kompatibel med andra lösningar eftersom det annars är svårt att uppnå ett samordnat arbetsflöde. Tekla har valt att jobba med Open BIM och byggbara modeller för att uppnå smidiga BIM-arbetsflöden.
Fördelarna med BIM är flera och företag som använder BIM, som exempelvis byggjätten Skanska, har rapporterat fördelar som schemaläggning, kostnadsberäkningar och riskanalyser, mer samordnade processer och bättre anläggningshantering. BIM ger även möjlighet att prova lösningar i förväg innan själva byggandet på plats påbörjas: med en byggbar modell kan man skapa en prototyp av konstruktionen virtuellt. Projektdeltagare kan enklare förstå och granska designen, vilket hjälper till att garantera att den är korrekt och fullständig, samt visualisera och utvärdera alternativen vad gäller kostnad och andra projektparametrar.

På bilden delar Trimble/Teklas Jari Heino ut bolagets Global BIM Award  till Joe White från Holmes Consulting.

En win-win-affär. Detta sagt som en bakgrund till affären som alltså innebär att EDRMedeso tar över den danska Trimble-verksamheten kring Tekla. Dealen har ett stort värde både för Trimble och EDRMedeso. För Trimble handlar det om möjligheten att bygga vidare på kompetensen och resurserna hos EDRMedeso och stödja ett bredare Trimble Buildings-erbjudande i Norden. För EDRMedeso är det ytterligare en bekräftelse på bolagets bredd och styrka på den nordiska marknaden när det gäller ledande verktyg för produktsimulering och BIM.
– Tekla har redan ett starkt partnerskap med EDRMedeso i Norge och de har blivit de facto-standarden i den norska prefabricerade industrin. Deras breda erbjudande på Tekla-plattformen kommer nu också att gynna industrin i Danmark. Ett antal danska konsultföretag arbetar med norska projekt, vilket gör samarbetet mellan länder värdefulla på många nivåer. Flertalet av broprojekten i Norge har till exempel beskrivits med hjälp av Tekla-programvara med stöd från EDRMedeso, kommenterar Jari Heino saken.


Starka på den nordiska marknaden. EDRMedeso är som sagt starka på den nordiska marknaden. Man har åtta kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien.
De danska och norska kontoren erbjuder support, utbildning och konsulttjänster för Tekla-programvaran. De verktyg som de tillhandahåller används också vid universitet och tekniska högskolor på forskarutbildning och forskarutbildning.
– Vi välkomnar de danska Teklas kunderna för att dra nytta av vår expertis och vi välkomnar Tekla-laget, etablerat i 10 år, till vårt lokala danska team. Tätt samarbete fortsätter och utökas för att täcka ännu fler lösningar och stöd till den nordiska marknaden, säger EDRMedesobasen, Niklas Lindwall.

Print Friendly, PDF & Email

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton + 2 =