Annons

Elektronikdesign för breddmarknaden: Renesas köper Altium för att skapa den kompletta öppna molnplattformen för EDA

Det är knappast en tillfälligheternas trend att elektronik-, PCB- och IC-bolag inom EDA (Electronic Design Automation) just nu köper andra avancerade mjukvaruutvecklare. Man positionerar sig för en framtid som kräver adderade kapabiliteter, enklare hantering och relevans för bredare kundbaser. Behoven baseras bl a på att världens produkter i allt större utsträckning förses med elektronik och behöver djupare integrerade digitala lösningar för att säkra funktionerna i allt tidigare designskeden.
Under kort tid har vi fått se två större aktörer inom EDA, elektronik- och chips-utveckling köpa andra framstående utvecklare av mjukvara. Perspektiven ser lite olika ut: Amerikanska Synopsys köper marknadsledaren på simulerings- och analys-området, Ansys. Och för en dryg vecka sedan kom nästa stora affär där japanska halvledar-tillverkaren Renesas köper EDA-mjukvaruutvecklaren Altium för 5,91 miljarder dollar, motsvarande drygt 60 miljarder svenska kronor. Renesas lyckades därmed med vad Autodesk misslyckades med för två och ett halvt år sedan. Budet då var f 3,9 miljarder dollar, vilket alltså var för lågt. Möjligen såg man inom Altium också andra tänkbara begränsningar med Autodesk som ägare; t ex hur kunder med andra system än Autodesks skulle reagera.
Till bakgrunden hör hur som helst att Renesas, som under lång tid tillverkat chips för bl a Toyota och Nissan inom automotive, redan i juni annonserade att man skulle standardisera hela sin PCB-design (Printed Circuit Boards) på Altiums 365 molnbaserade plattform. Men Renesas har även tidigare samarbetat med Altium bl a med att publicera alla sina ECAD-bibliotek på Altiums Public Vault.
Tillsammans siktar bolagen nu på att under en gemensam vision bygga en ny integrerad och öppen plattform för elektroniksystem-design och livscykelhantering, som på systemnivå förenar dessa steg. Förvärvet sammanför alltså Altiums kapabiliteter på molnplattformen med Renesas starka portfölj av inbäddade lösningar, som kombinerar högpresterande processorer och vass uppkoppling. En viktig aspekt är också synen på tredjepartsbitarna. Kombinationen tar sikte på att möjliggöra integration med tredjepartsleverantörer över hela ekosystemet för att utföra alla elektroniska designsteg sömlöst i molnet.
”Elektroniksystemets design- och livscykelhanterings-plattform kommer att leverera integration och standardisering av olika elektroniska designdata och funktioner och förbättrad komponentlivscykel-hantering, samtidigt som den möjliggör sömlös digital iteration av designprocesser för att öka den totala produktiviteten,” skriver man och framhåller helt korrekt värdena med detta; som betydligt snabbare innovation och lägre inträdesbarriärer för systemdesigners.
- Utvecklingsprocesser fortsätter att utvecklas och accelerera. Med vår vision att göra elektronikdesign tillgänglig för den bredare marknaden för att möjliggöra mer innovation genom en molnbaserad plattform, blir kombinationen Renesas och Altium en perfekt grund, säger Hidetoshi Shibata, VD för Renesas i en kommentar.

Renesas-chefen säger vidare att man genom att addera Altium kommer att göra det möjligt för att leverera en integrerad och öppen utvecklingsplattform, vilket gör det lättare för företag av alla storlekar och branscher att bygga och skala sina system.
– Vi ser fram emot att arbeta med Altiums begåvade team när vi fortsätter att investera och driva vår kombinerade plattform till nästa värdenivå för våra kunder, säger Shibata.

Från Altiums sidan pekar CEOn, Aram Mirkazemi, även på hur man ser den större bilden utvecklas, som ett bra skäl för affären:
– Jag är övertygad om att elektronik är den enskilt mest kritiska industrin för att bygga en smart och hållbar värld, säger han och tillägger: ”Renesas visionära ledarskap och engagemang för att göra elektronik tillgänglig för alla resonerar väl med Altiums vision om industriomvandling. Efter att ha arbetat nära Renesas som partner i nästan två år, är vi glada över att vara en del av Renesas-teamet när vi fortsätter att framgångsrikt verkställa och växa.”

Altium har 61 000 prenumerationer globalt
De monetära finanstekniska delarna av köpet bygger på att Renesas finansierar de 5,91 miljarder dollarna som behövs genom banklån och kontanter. Det förväntas äga rum under andra halvåret 2024, efter godkännande av Altiums aktieägare och den australiensiska domstolen, myndighetsgodkännanden och tillfredsställelse av andra typiska stängningsvillkor. Affären är f ö enhälligt godkänd av både Renesas och Altiums styrelser.

I ett Zoom-webinarium om affären sa Shibata att Altium har över 61 000 globala prenumerationer och uppnått en tillväxt på 20 procent från år till år de senaste åren. Han noterade att Altium för närvarande har över 850 anställda och att bolaget kommer att fortsätta att fungera självständigt som ett konsoliderat dotterbolag till Renesas.

Altiums Aram Mirkazemi kommer också att fortsätta att leda Altium-teamet.

Förväntad fördjupad integration
Det var alltså i juni 2023 Renesas valde att standardisera utvecklingen för all design av printade kretskort (PCB) på Altiums 365 molnplattform. Förra året publicerade Renesas också alla sina produkters ECAD-bibliotek på Altium Public Vault.  Detta steg gjorde det möjligt för kunder att använda funktioner på Altium 365 för att välja Renesas-delar från Altium-biblioteket.
PCB-ingenjörer som arbetar med Altiums flaggskeppsprodukt, Altium Designer, kan förvänta sig att Renesas ytterligare integrerar Altiums molnplattformsfunktioner med Renesas inbyggda system. På PLM&ERP News samarbetssajt ENGINEERING.com noteras att Altiums senaste funktionslansering var den nu januari kring en BOM-portal i Altium 365. Detta är en instrumentpanel som ska göra det enklare för ingenjörs- och inköpsteam att arbeta tillsammans med att övervaka stycklistor i produktion. Verktyget ger insikter i reservdelsförsörjnings-problem med komponentinformation i realtid från Octopart, S&P Global och SiliconExpert.
Framöver kan PCB-ingenjörer som använder Altium-mjukvara förvänta sig att se Renesas erbjuda fler verktyg för att förbättra ingenjörernas anvä

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title