Innovation Day genomförs för andra året i rad och är ett initiativ från ESS Executive Advisory Board, ett rådgivande organ till ESS som består av ledande industrialister. Årets möte är en del i arbetet med att involvera de aktörer som ska omsätta nya forskningsrön i nya produkter.
En unik anläggning
På ESS kommer forskare att kunna studera prover ner på atom- och molekylnivå. Med hjälp av neutroner, en oladdad partikel som finns i atomkärnan, kan forskarna se väte och andra lätta ämnen och därmed förbättra förståelsen för hur olika material och processer fungerar.
– ESS är en helt unik anläggning och det är fantastiskt att denna enorma satsning görs här i Sverige. Vi ser att ESS kommer att kunna leverera nya möjligheter till innovation och idag sätter vi fokus på hur industrin konkret kan använda anläggningen för att förbättra våra produkter och processer, säger Tobias Hansson, VD på Hitachi Energy i Sverige och värd för mötet i Ludvika.
Även SSABs forskningsdirektör, Eva Petrusson, pekar på de möjligheter till framsteg som kommer med ESS:
– Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla materialegenskaper och lägger stort fokus på nya fossilfria tillverkningsprocesser. Vi ser potentialen i ESS och sätter stort värde på att redan nu kunna föra en dialog kring möjligheter kopplade till industrinytta. Samtalen på Innovation Day och de konkreta exemplen är en nödvändig del i vår förberedelse, säger hon.
PLM- och EAM-verktygen
Bygget – som PLM&ERP News rapporterat om i flera olika artiklar, oftast i PLM-perspektivet, där man jobbat med bl a lösningar från Dassault Systemes: CATIA (CAD) och ENOVIA (cPDm, collaborative Product Definition management, ”PDM”) – drog igång 2014 och 2018 implementerades ett EAM-system, Enterprise Asset Management. Den förstudie som genomfördes av Ola Nanzell visade hur viktigt det var att ha ett EAM-system tidigt för att gradvis implementera och börja använda parallellt med att byggprojektet avancerade. Fördelen var att teamet kunde bygga upp kompetens gradvis samt implementera processer och funktionalitet i takt med projektets behov. Eftersom anläggningen tar lång tid att ta i full drift, var det viktigt att underhålla de delar som blev klara i väntan på resten.
Under förstudien genomfördes även en utvärdering av leverantörer som resulterade i att Hexagon EAM (Enterprise Asset Management, tidigare Infor) fick uppdraget och systemet började implementeras 2018.
För att läsa mer om EAM-projektet: klicka på rubriken nedan: