Annons

Explosiv AI-tillväxt: Investeringarna upp 46 procent 2023 enligt analytiker – IBM leder marknadsloppet

Artificiell intelligens, AI, är det senaste modeordet inom teknikbranschen. Med den ständigt ökande populariteten för chattmotorn ChatGPT, har AI blivit ett allt hetare ämne. Enligt siffror från SafeBettingSites.com blir AI-marknadens storlek 208 miljarder dollar 2023. Detta motsvarar svindlande 2 200 miljarder kronor och representerar då en AI-tillväxt på 46 procent avseende 2023.
Ända sedan Chat GPTs tillväxtkurva gick genom taket har AI fångat hela världens uppmärksamhet. Denna plötsliga explosivitet har knuffat på AI-marknaden överlag eftersom den fungerat som ett bränsle för olika teknikjättar att påskynda sina ansträngningar med tekniken.
Vidare, enligt siffror som finns tillgängliga på Statista.com, kommer marknaden för artificiell intelligens alltså att växa avsevärt under 2023, och trenden kommer även att fortsätta längre fram. Förra året var också bra för AI, då marknaden också upplevde en kraftig tillväxt i de globala totala företags-investeringar i AI: De växte från 95,6 miljarder dollar (2021/motsvarande nära 1005 miljarder kronor) till 142,3 miljarder dollar (2022/1500 miljarder kronor), vilket är en ökning med 48,8 procent.
Mycket i dessa tillväxttrender pekar mot att den explosiva tillväxten av både lösningar och användning av AI inom PLM, automation och ERP kommer att ligga på liknande kraftiga tillväxtnivåer.
Allmänt var det i mitten av fjolåret, enligt Bergur Thormundssons artikel på Statista.com, IBM som ledde AI-marknadsloppet, detta med en global andel på mer än nio procent. IBM är också det ledande företaget vad gäller aktiv maskininlärning och AI-patent över hela världen med mer än 5 500 patentfamiljer från och med november 2020. Vid sidan av IBM i den globala AI-patenttävlingen finns Microsoft och Samsung, var och en inom 500 patentfamiljer från IBM.

Med andra ord är AI-marknadens storlek inställd på att mer än fördubbla sig själv inom loppet av två år.
Om vi ser längre in i framtiden kommer inte AI-vurmen att lugna ner sig i närtid. AI-marknadens storlek förutspås växa nästan i samma takt (eller ännu mer) fram till slutet av decenniet. Den beräknade årliga omsättningen för 2024 är 298,2 miljoner dollar, vilket skulle innebära en ytterligare ökning med 43,5 procent.
Dessutom beräknas den årliga marknadsstorleken för artificiell intelligens passera 1000 miljarder dollar 2028. Detta landmärke skulle innebära en imponerande bedrift med tanke på att den årliga marknadsstorleken var mindre än 100 miljarder dollar 2021.
Enligt Statista-uppskattningarna kommer AI-teknik att inbringa cirka 1 600 miljarder dollar i årliga intäkter till 2030.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title