Annons

FORDONSBATTERIER & AUTOMATION: Valmet ske leverera lösningar till Fortums nya återvinningsanläggning

Tero Holländer, affärschef för Fortums batterilinje, säger att leveransen kommer att ske i juni 2022.
– Det är viktigt för oss att säkerställa hög anläggningstillgänglighet och ta bort alla potentiella risker. Vi valde Valmets DNA-teknik eftersom den gör det möjligt för oss att ständigt vara medvetna om processstatus, säger Holländer.

Valmet kommer att leverera automation till Fortums nya hydrometallurgiska anläggning i Harjavalta, Finland.

EN FJÄDER I HATTEN
För Valmet är det förstås en fjäder i hatten satt plocka hem en beställning av denna dignitet. Automation av batterihanterings- och tillverknings-anläggningar är inga billiga saker.
– Vi är stolta över att vara involverade i detta projekt, som kommer att hjälpa till att möta den ökande efterfrågan på återvunnet batterimaterial och möjliggöra hållbar återvinning av material som är nödvändigt vid tillverkningen av nya elfordonsbatterier, säger Arto Mäkinen, försäljningschef för automation på Valmet, och tillägger:
– Vi bedriver för närvarande omfattande forskning och utveckling kring spårbarhet och optimering av processer. Detta gör det möjligt för oss att tillföra större värde i framtiden för att främja spårbarheten i försörjningskedjan och produktionen av exempelvis batterimineraler.

SÅ GÅR PROCESSEN TILL
Hur går det hela till? Litiumjonbatterier tas först isär och behandlas under en mekanisk process vid Fortums fabrik i Ikaalinen. Batteriets svarta massa, som innehåller de attraktiva och kritiska metallerna, samlas upp och förs sedan till Harjavalta för hydrometallurgisk bearbetning, som kommer att styras med Valmets automationsteknik.
Valmets leverans inkluderar vad man kallar för ”DNA Automation System”, med ett integrerat system för informationshantering och ett HIMA säkerhetssystem, installation, driftsättning och utbildning.
DNA Automation Systemet är utrustat med ett webbaserat DNA-användargränssnitt som utökar användningen av automationssystemet bortom traditionell fjärroperation.
Lösningen sägs vara, ”byggd med den senaste webbteknologin och kommer med en säker webbaserad åtkomst som gör att fabriksteamen kan komma åt relevant information när de behöver den, oavsett var de befinner sig.”
Till saken hör att Fortums storlek som energibolag måhända överraskar en aning. Man har verksamhet i mer än 40 länder och med nära 20 000 medarbetare.
Fortum är dessutoim, tillsammans med dotterbolaget Uniper, faktiskt Europas tredje största producenten av koldioxidfri el.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title